ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανακαταλήψεις εδαφών στο φόντο αντιπαραθέσεων

Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το Χαλέπι
Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών της βορειοδυτικής Συρίας από το συριακό στρατό, με κορυφαία αυτή του Χαλεπίου, των περιχώρων και άνω των 30 κωμοπόλεων και χωριών, την Κυριακή, δείχνουν να δημιουργούν νέα δυναμική στα πεδία των συγκρούσεων αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και στις λυκοσυμμαχίες. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αναγνώρισε ότι αυτό από μόνο του «δεν αρκεί για να μιλήσει κανείς για συντριβή των αντιπάλων», ωστόσο, δήλωσε (σε χτεσινό του διάγγελμα) αποφασισμένος να ανακαταλάβει κάθε ίντσα συριακού εδάφους. «Γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση του Χαλεπίου δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου ούτε την αποτυχία των σχεδίων των αντιπάλων ή την εξαφάνιση της τρομοκρατίας και την παράδοση των εχθρών αλλά είναι... πρελούδιο για την πλήρη ήττα τους, αργά ή σύντομα», τόνισε ο Πρόεδρος της Συρίας, προσθέτοντας ότι «στην Ιστορία κανένας στρατός δεν αποδείχθηκε νικητής εκτός και εάν ο λαός είναι ενωμένος σε αυτήν τη μάχη».

Λίγες ώρες αργότερα ο Σύρος υπουργός Μεταφορών, Αλί Χαμούντ, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου από αύριο, Τετάρτη, με την εκτέλεση του πρώτου δρομολογίου να έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό και το επόμενο το Κάιρο.

Το ίδιο διάστημα, δεν περνούν απαρατήρητες οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε επίπεδο ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών ή και αντιπαραθέσεων. Χαρακτηριστική ήταν την Κυριακή η θερμή υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία προκειμένου να σταματήσει ο συριακός στρατός τις ανακαταλήψεις εδαφών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ λόγω «ωμοτήτων» και «βίας». Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου σε σχετική δήλωση ανέφερε πως ο Πρόεδρος Τραμπ «εξέφρασε ανησυχία για τη βία στο Ιντλίμπ» και πως «ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ανθρωπιστική καταστροφή». Μετέφερε επίσης την επιθυμία του Τραμπ να δει «πολιτική λύση στη συριακή σύρραξη».

Τι είπαν Τσαβούσογλου και Λαβρόφ

Ωστόσο, παρά τη δυσφορία που προκαλεί στην Αγκυρα η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ σε βάρος φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων (π.χ. «Ελεύθερος Συριακός Στρατός»), επιχειρείται να διατηρηθεί η τουρκο-ρωσική συνεργασία. «Η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία», επιβεβαίωσε ο Λαβρόφ στο Μόναχο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες για ορισμένα ζητήματα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επανέλαβε το αίτημα για ανάσχεση των επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ χωρίς να βρει άμεσα ανταπόκριση, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει πως δεν επηρεάζεται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων «S-400»...

Επίσης, Ρώσοι αξιωματούχοι (με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο του Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντρίεφ) και Τούρκοι ομόλογοί τους (με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ) θα έχουν και σήμερα συνάντηση στη Μόσχα.

Στο πρακτορείο ΤΑΣΣ πάντως ανώνυμη ΝΑΤΟική διπλωματική πηγή φέρεται να δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει στρατιωτικά την Τουρκία εάν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Συρία ούτε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 περί συλλογικής υποστήριξης, επειδή η υπόθεση αφορά «μία μονομερή στρατιωτική επιχείρηση σε ξένο έδαφος».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δεν σταματάνε τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Το Σαββατοκύριακο, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή αναίμακτη ρίψη ρουκετών. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται πως χτυπήθηκαν «στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Το ίδιο διάστημα, σάλο προκαλεί σε παλαιστινιακά και ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ο σοβαρός τραυματισμός εννιάχρονου Παλαιστίνιου στην Ανατ. Ιερουσαλήμ το Σαββατοκύριακο από σφαίρα καουτσούκ που του έριξε, δοκιμάζοντας το όπλο του (!), Ισραηλινός αστυνομικός. Το παιδί νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής.

Στο μεταξύ, η ΕΕ, που σιγοντάρει τα εγκλήματα του Ισραήλ και έχει αναβαθμίσει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις μαζί του, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εμφανίζεται μέσω του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ - ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το απαράδεκτο αμερικανικό σχέδιο «αφετηρία διαλόγου» - να παραπέμπει τη λήψη και δημοσιοποίηση «επίσημων αποφάσεων» για το σχέδιο μετά τις ισραηλινές εκλογές της 2ας Μάρτη. Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό, «που θα είναι αποδεκτή και στα δύο μέρη» στη βάση «διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων, ίσων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι «αρκετοί» υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί στη σύνοδο του Μάρτη.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως διπλωματικοί αξιωματούχοι Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Μάλτας και Σλοβενίας σχεδίαζαν να ξεκινήσουν «πρωτοβουλία» στο Συμβούλιο με στόχο την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φακέλωμα διαδηλωτών με βιντεοκάμερες

Η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του μέτρου της καταγραφής με κάμερες των αστυνομικών επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει και από τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για την αστυνομική βία και καταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία για την εφαρμογή του μέτρου θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και εμπειρία των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της Γαλλικής Αστυνομίας (CRS), όπου μετεκπαιδεύονται Ελληνες αξιωματικοί των ΜΑΤ στις πρακτικές διαδικασίες καταγραφής με κάμερες των αστυνομικών επιχειρήσεων και διαδηλώσεων. Η μετεκπαίδευση αφορά τόσο την καταγραφή με μικροκάμερες προσαρμοσμένες στις επιχειρησιακές στολές, όσο και με φορητές κάμερες που φέρονται από τον χειριστή αστυνομικό. Επίσης, περιλαμβάνει εκπαίδευση και στην καταγραφή με κάμερες προσαρμοσμένες στα επιχειρησιακά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι ειδικές μονάδες, καθώς και στα περιπολικά αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα των Ειδικών Μονάδων Καταστολής έχουν μετεκπαιδευτεί από τη CRS στο Παρίσι και σε τακτικές καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και στη χρήση κατασταλτικών μέσων και τεχνολογίας, που στη συνέχεια έγινε χρήση τους και στη χώρα μας, όπως πρόσφατα με τα όπλα εκτόξευσης σφαιρών από καουτσούκ.

* * *

Το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να το παρουσιάσει ως μέσο που θα διασφαλίσει την αντικειμενικότητα στις περιπτώσεις καταγγελιών για την αστυνομική βία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το χαρακτήρισε «μέτρο αποτρεπτικό της παραβατικότητας». Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί μια κάμερα από κάθε διμοιρία των ΜΑΤ και όχι μικροκάμερα στη στολή του κάθε αστυνομικού.

Στην ουσία πρόκειται για μέτρο αναβάθμισης της καταστολής και του φακελώματος. Η στόχευση είναι η αστυνομία να καταγράφει τις κινητοποιήσεις του λαού και να συλλέγει υλικό σε βάρος αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη προσωπικά δεδομένα. Οι κάμερες δεν καταργούν, ούτε είναι μέσο ελέγχου της αστυνομικής βίας. Αντίθετα, τη νομιμοποιούν γιατί κάνουν αποδεκτή τη βία του αστικού κράτους, μέσα στο πλαίσιο των αντιδραστικών νόμων που καθορίζει το δόγμα «νόμος και τάξη».


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ