ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδρυτική της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη στις 8μ.μ. στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συγκέντρωση για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η ομάδα πρωτοβουλίας που διοργανώνει τη σύσκεψη, καλεί να συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της πόλης, συνδικαλιστές, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σήμερα απειλούνται. Στην ομάδα πρωτοβουλίας συμμετέχουν: Σ. Βαλανάς Δικηγόρος, Σ. Βουλασίκης καθηγητής ΤΕΙ, Β. Δεμουρτζίδης Δικηγόρος, Δ. Ζαχαριάδης τ. Δήμαρχος Τριανδρίας, Θ. Κυριακίδης Εργάτης, Μ. Κωνσταντινίδης Φοιτητής, Μ. Κωνσταντίνου καθηγητής ΑΠΘ, Τ. Κωστόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σ. Ράλλης Εργάτης, Γ. Ρόκος τ. Βουλευτής, Μ. Σακελαρίου συνταξιούχος Λυκειάρχης, Γ. Τεμεκενίδης Λυκειάρχης και Μ. Χατζημανώλη Καθηγήτρια.

Στον «902 Αριστερά στα FM»

19 Φεβρουαρίου 1947 και απέναντι από την Αττική γη, που γέννησε τη Δημοκρατία, «εγκαινιάζεται» το «πείραμα» της φρίκης. Μία μαύρη σελίδα του εικοστού αιώνα στην πατρίδα μας... Στο προσκήνιο, ο Αλφαμίτης που βασανίζει αγωνιστές...

Ο Γιώργος Μηλιώνης, στην εκπομπή «Ποιητική Αδεία», σήμερα Κυριακή, στον «902 Αριστερά στα FM», από τις 18.00 έως τις 20.00, θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει το σκοτεινό μηχανισμό, αλλά και τη «φιλοσοφία» και τα πρόσωπα εκείνων που όπλισαν τα χέρια του Αλφαμίτη, στη Μακρόνησο, πριν από 54 χρόνια.

Δωρεά αγωνιστή - μετά θάνατο - στο ΚΚΕ

Ο σύντροφος Ομηρος Σταματόπουλος απ' την ΚΟΒ ΕΒΕ Ψυρρή, άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας, στα μέσα Γενάρη 2001.

Πριν φύγει απ' τη ζωή, φρόντισε να αφήσει στο Κόμμα, μετά το θάνατό του, ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε, μεταξύ αυτών και 8.400.000 δραχμές για την προώθηση των στόχων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος έφυγε απ' τη ζωή τριγυρισμένος απ' τη συμπαράσταση, τη φροντίδα και την αγάπη συναγωνιστών και φίλων του. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ, στις οποίες στάθηκε αταλάντευτος ως το τέλος. Μοναδική του έννοια για την οποία πάλευε ήταν η παραπέρα διεύρυνση της επιρροής του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό μας.

Οι σύντροφοι και φίλοι του Ομηρου, τιμώντας τη μνήμη του θα αφήσουν λίγα λουλούδια στον τάφο του (στο νεκροταφείο Βύρωνα), την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη στη 1 το μεσημέρι.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποιεί την Τετάρτη, 21/2, στις 12 το μεσημέρι, σύσκεψη στα γραφεία του, στην οποία καλεί μαζικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά., προκειμένου να συζητήσουν και να προγραμματίσουν τη «σθεναρή αντίσταση ενάντια στο έγκλημα που συντελέστηκε και συντελείται από το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με τρομακτικές οικονομικές και οικολογικές συνέπειες.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν συζήτηση για το «σύνδρομο των Βαλκανίων» και τις επιπτώσεις στους λαούς και το περιβάλλον από τις ΝΑΤΟικές βόμβες, στις 21/2, στο δημαρχείο της πόλης, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον χημικό, διευθυντή του «Δημοκρίτου», Ν. Κατσαρό.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης και ο Σύλλογος Γυναικών καλούν στην εκδήλωση - συζήτηση, που διοργανώνουν, στα ΚΑΠΗ Δήμου Δάφνης, οδός Αλεξάνδρας και Βύρωνος, την Τετάρτη, 21/2, στις 18.30, με θέμα: «Βαλκάνια, παρόν και μέλλον». Θα μιλήσουν οι Μ. Σοφικίτης ταξίαρχος ε.α., Αρβανίτη Σωτηροπούλου πυρηνικός ιατρός, Ν. Φωτιάδης καθηγητής ΑΕΙ και αντιπρόεδρος ΕΕΔΥΕ.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), για τα 58 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, διοργανώνει συνάντηση αγωνιστών και φίλων της Οργάνωσης, την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, από τις 5 μμ έως τις 9 μμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52.
  • Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Παρασκευή 23-2-01: Κατάθεση στεφανιών, στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 11.40 π.μ. στη συμβολή Πανεπιστημίου και Ομήρου, τόπο που σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Και στις 12.15 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

ΠΑΤΗΣΙΑ - ΧΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Εκδήλωση με θέμα τη Δημόσια Υγεία οργανώνει σήμερα, στις 11 το πρωί, στην ταβέρνα «Πατιρντί» (γωνία ΤΣΙΛΕΡ και ΔΑΙΡΠΦΕΛΔ - τέρμα Πατησίων) η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων της περιοχής Πατησίων.
  • Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη, 1η Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση».
Τη Δευτέρα στον «902» TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», αύριο Δευτέρα:

  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με τον δημοσιογράφο Κώστα Καραχάλιο και θέμα: «Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
  • Στις 23.00 «Αθλητικές συναντήσεις» και τον αγώνα ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής Κατηγορίας.
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στο χαράτσι

Σύσκεψη με θέμα την αγωνιστική απάντηση στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις της επίθεσης της κυβέρνησης στην υγεία πραγματοποιούν τη Δευτέρα 19-2-2001 στη Νέα Ιωνία φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ στον κινηματογράφο «Αστέρα» (πίσω από τον ΟΤΕ Νέας Ιωνίας), διοργανώνουν τα σωματείασυνταξιούχωνΙΚΑΝ. Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, το παράρτημα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ριζούποληςης και η δημοτική παράταξη Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία (ΔΗΠΙ).

«Τάνγκο Μπαρ» για τη Συμπαράταξη

Η ομάδα ΕΝΑ παίζει την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 9.30 το βράδυ, το «Τάνγκο Μπαρ» του Περικλή Κοροβέση στη θεατρική σκηνή «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Την αφιερώνει στη μνήμη του Λεων. Αυδή και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θα παραβρεθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ