ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
Δικομματικός ευτελισμός και υποκρισία

Αθελά του ο Κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το κοινό κεντρικό προεκλογικό σύνθημα κυβέρνησης και ΝΔ «ανάπτυξη και ευημερία για όλους»

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Φρίττουν, έμπλεες υποκρισίας, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις «μη δημοφιλείς» δηλώσεις Μητσοτάκη. Η λιτότητα είναι άγνωστη λέξη για την κυβέρνηση Σημίτη, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις επί θητείας της έχουν αυξηθεί σε τέτοιο ικανοποιητικό βαθμό, ώστε αρκεί ένας μισθός για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μιας οικογένειας... Ποιες «διαρθρωτικές αλλαγές» εννοεί ο επίτιμος, απορεί δήθεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τίποτα δε γνωρίζουν οι κυβερνώντες από τη διάλυση των ταμείων, τη μερική απασχόληση, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την προσχεδιασμένη απαξίωση Παιδείας και Υγείας...

Η ηγεσία της ΝΔ, από την άλλη, ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη στα δύσκολα, δε θέλει να ξέρει τίποτα για τις «αιρετικές» προτάσεις του επίτιμου προέδρου της. Τίποτα που να χαλάει την εικόνα του προστάτη των «οικονομικά ασθενέστερων», μέχρι να τους υφαρπάξει την ψήφο τους... Και μόνο η υποκρισία και ο εμπαιγμός αποτελούν ικανούς λόγους για «μαύρισμα» στην κάλπη. Το «λάθος»(;) του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι τους «εκθέτει» σε προεκλογική περίοδο και κινδυνεύει να ρίξει τις μάσκες των δήθεν «συναινετικών μεταρρυθμίσεων». Αθελά του, τινάζει στον αέρα το κοινό κεντρικό σύνθημα κυβέρνησης και ΝΔ «ανάπτυξη και ευημερία για όλους». Οι κυνικές δηλώσεις μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν «αφυπνιστικά»...

Η δικομματική συναίνεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική επιχειρείται να μετατραπεί σε συναίνεση των λαϊκών μαζών. Γι' αυτό και έχουν εξοβελίσει κάθε ουσιαστική αντιπαράθεση για τα κοινωνικά προβλήματα. Οι όποιες αναφορές αποσκοπούν στην επιβολή της θέσης περί μονόδρομου της εφαρμοζόμενης πολιτικής ή για δημαγωγία και ψηφοθηρία... Αντίθετα οι στημένες θορυβώδεις κόντρες και σκιαμαχίες θρέφουν τους δύο μονομάχους, όπως και οι εσωτερικές διεργασίες και η διαδοχολογία... Αντικειμενικός στόχος τους να κρατήσουν «εντός των τειχών» όσους μπορέσουν...


«ΑΛΗΘΕΙΕΣ» ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ: «Εντόνως ενοχλημένος φέρεται ο Κ. Καραμανλής από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να προδικάσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει "πολιτική λιτότητας με επώδυνα μέτρα". Την ενόχληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ενέτειναν και οι νέες παρεμφερείς αναφορές του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος επανήλθε χθες, λέγοντας ότι "η Νέα Δημοκρατία ή όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να ασκήσει περιοριστική πολιτική". Γεγονός που προσέφερε βέβαια στην κυβέρνηση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προεκλογική εκμετάλλευση». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ: «Προαναγγέλλοντας (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) "επώδυνα μέτρα", αφήνει ευάλωτη τη ΝΔ στην προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για "κρυφό πρόγραμμα" και εκφοβίζει τους οικονομικά ασθενέστερους ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα τους επιβάλει και άλλη λιτότητα. Ο πολύπειρος κ. Μητσοτάκης έπεσε στην παγίδα της κυβέρνησης που θέλει να κρατήσει σε πολιτική ομηρία τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους αγρότες, με το φόβητρο του παρελθόντος και τις κακές εμπειρίες της τριετίας 1990-1993». (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για "σφίξιμο του ζωναριού" και απολύσεις όταν η ΝΔ δεν έχει διατυπώσει τέτοιες προτάσεις... Η ΝΔ σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει το οικονομικό της επιτελείο, θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και τον περιορισμό της απίστευτης σπατάλης που επικρατεί στο Δημόσιο». (Π. Αμυράς -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΟ «ΕΡΩΤΗΜΑ»: «Το κυρίως ερώτημα είναι: Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν είναι αυτή που διατυπώνει επίμονα ο Κ. Μητσοτάκης: Η δήλωση ότι στο κέντρο της πολιτικής της θα είναι οι ασθενέστεροι και οι παραμελημένοι, δε λέει απολύτως τίποτε... Αλήθεια, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, προπαντός, δε δεσμεύεται από θέσεις του αρχηγού της Κώστα Καραμανλή, διότι απλούστατα δεν έχει διατυπώσει όποιες συγκεκριμένες θέσεις για οποιοδήποτε από τα κρίσιμα θέματα του τόπου. Αυτό σημαίνει, ότι μάλλον είναι οδυνηρά όσα σκέφτεται να εφαρμόσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν τελικά καταφέρει, χωρίς να λέει τίποτε, να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΥΡΕΤΩΔΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!

ΕΣΤΙΑ: ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ - Κοινοβουλευτική Ομάδα ή Κομματικό Συνέδριο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΧΩΡΑ: Ο ΨΗΛΟΣ ΒΑΖΕΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποκαλυπτική «ομολογία» της ΕΡΤ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κλειδί αποτυπώματα - 7 ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17Ν ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σάββας: Την ύστατη ώρα με αναφορές στον Θεό - ΜΕΤΑΝΟΩ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: (Σάββας): ΜΕΤΑΝΟΩ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΗΣΗ 40% ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.

ΑΥΓΗ: ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - Νέα προγράμματα για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Από ΚΟΣΚΙΝΟ 8.500 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Σταθερά μαζί... «Η σεναριολογία των ημερών δεν επηρεάζει τις βασικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και καθ' όλες τις ενδείξεις παρέμειναν αδιατάρακτες οι σχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Εκατέρωθεν μάλιστα εκδηλώνεται δυσφορία για τις ερμηνείες που δόθηκαν στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έδειξε και χτες ότι δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση του πρωθυπουργού ή την αμφισβήτηση των προνομίων του. Παράγοντες που σχετίζονται και με τις δύο πλευρές διαβεβαίωναν χτες ότι «οι σχέσεις Σημίτη - Παπανδρέου είναι σταθερές» και, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, τις επόμενες ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να το καταστήσουν, εκ νέου, σαφές» (ΒΗΜΑ).

«Αναμονή» εξελίξεων... «Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά το "παρών" που δήλωσε στην κούρσα της διαδοχής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και την απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να θέσει τέρμα στο εντεινόμενο κλίμα διαδοχολογίας. Η ατμόσφαιρα χθες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έδειχνε φορτισμένη και όλες οι δηλώσεις και κινήσεις κορυφαίων στελεχών παρέπεμπαν σε αναμονή απροσδιόριστων εξελίξεων... Πληροφορίες ανέφεραν χθες βράδυ ότι ο πρωθυπουργός πιεζόταν φορτικά να προχωρήσει τάχιστα σε αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου, δεσμευόμενος δημοσίως ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σχετικό αίτημα διατύπωσε δημοσίως ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ενώ και ο γραμματέας του κόμματος Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτή η ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η χαμένη ψυχή... «Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να... πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο, προκειμένου να κερδίσει, και αυτές, τις εκλογές. Και επειδή, αντικειμενικά, η ψυχή του είναι ο Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται έτοιμο να "πουλήσει" τον Σημίτη μήπως και κερδίσει τις εκλογές» (Ν. Τσαγκρής - ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ