Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενημέρωση...

Δε χρειάζονται άλλοι μάρτυρες. Η ίδια η Διεύθυνση της ΕΡΤ ομολογεί πως πρωταρχικό μέλημά της είναι να κάνει προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και έπεται το άλλο μόνιμο καθήκον, η στήριξη του δικομματισμού, που παραμένει πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης στη χώρα. Ολα τα άλλα, περί πλουραλισμού, δημοκρατίας κλπ., είναι αέρας που τον κοπανούν, μπας και φουσκώσουν τα μυαλά κάποιων αφελών που τους παίρνουν στα σοβαρά.

Η ιστορία είναι πολύ απλή. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αντί να παρουσιάσει τα δικά του στοιχεία για την παρουσία των πολιτικών κομμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα, ζήτησε από τους ίδιους τους σταθμούς, να του παραδώσουν τα στοιχεία τους. «Τυπικότατη» στο συγκεκριμένο η ΕΡΤ παρέδωσε προχτές τη «διαγωγή» της για το μήνα Νοέμβρη. Από αυτά τα ολόδικά της στοιχεία, προέκυψε πως η κρατική τηλεόραση διαθέτει το 70,2% του τηλεοπτικού χρόνου των ειδήσεων για να προβάλει την κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και, για παράδειγμα, μόλις το 2,2% για το ΚΚΕ. Επίσης, όσον αφορά στις ενημερωτικές εκπομπές, το 49% του τηλεοπτικού χρόνου είναι το μερίδιο του ΠΑΣΟΚ και το 36% «κόβεται» και χαρίζεται στη ΝΔ.

Ολα αυτά από την κρατική τηλεόραση, που, ως κρατική ιδιοκτησία, φτιάχτηκε και πληρώνεται για να υπάρχει με τα λεφτά του ελληνικού λαού και, αν μη τι άλλο, έχει και όλους τους λόγους παραπάνω, προκειμένου να δίνει την όσο γίνεται πιο αντικειμενική ενημέρωση. Φυσικά, μακριά από εμάς τέτοιες θεσμικές αυταπάτες στο συγκεκριμένο σύστημα. Μακριά, επίσης, και η υπόνοια ακόμα παράπονου. Απλά, για άλλη μια φορά, με τα πιο αντικειμενικά δικά τους στοιχεία, διαπιστώνουμε το μέγεθος της «δημοκρατίας» τους.

Οταν η ίδια η κρατική τηλεόραση, με περισσευούμενο κυνισμό, ομολογεί επίσημα πως καταπατάει το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ενημέρωση, μπορεί κανένας να φανταστεί πώς λειτουργεί η ίδια «αρχή» στους ιδιωτικούς σταθμούς. Εκεί εμπλέκονται και τα ειδικά συμφέροντα και επιδιώξεις των ιδιοκτητών, που, φυσικά, έχουν κοινό παρονομαστή τη διατήρηση και διαιώνιση του άδικου συστήματος.

Δεν αιφνιδιαστήκαμε. Αλλωστε, παρακολουθούμε καθημερινά το τι γίνεται, τόσο στα κρατικά, όσο και στα ιδιωτικά κανάλια. Ομως, η ενημέρωση έχει να κάνει με την κοινωνική συνείδηση, αλλά και το συνολικό τρόπο ζωής. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα «αναβοσβήνουν», όπως χειρίζεται κάποιος το τηλεκοντρόλ. Γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της άλλης, της πραγματικά αντικειμενικής ενημέρωσης. Διεκδίκηση, φυσικά, που δεν πρόκειται να χαριστεί από κανέναν. Επιβάλλεται μόνον από τους συσχετισμούς, που διαμορφώνονται στην ταξική πάλη. Μια πάλη, που παίρνει και τη μορφή των εκλογών. Ας τους δώσουμε μάθημα και γι' αυτό. Για να καταλάβουν πως «τούτος ο λαός αφέντη μου δε θέλει πολλά λόγια...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ