ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Με συντονισμό και οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες»

Τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη η μεγάλη σύσκεψη στον κινηματογράφο «Τριανόν»

Με αιχμή την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, αλλά και τη διεκδίκηση αυξήσεων, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα).

«Με συντονισμό και οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες», είναι το σύνθημα της σύσκεψης, με τα σωματεία να προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και στην ακρίβεια που το λεηλατούν, για μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άλλων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Το κάλεσμα υπογράφουν: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα Σωματεία - Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

«Δεν γίνεται να μείνουμε θεατές απέναντι στα μεγάλα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την Ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνονται, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα "pass", τα "καλάθια" και οι "μειωμένες τιμές" δεν αποτελούν λύση. Τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής, με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια, καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
 • Καμία χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Εκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
 • Εκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στις 24 Νοέμβρη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, στις 12 μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Με τη μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, κορυφώθηκε η αγωνιστική δράση σε όλη τη χώρα, που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι οποίες μπαίνουν στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι.

Με τις παρεμβάσεις τους και τις περιφερειακές συγκεντρώσεις οι συνταξιούχοι έστειλαν περήφανο μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια εκμηδενίζει τις λεηλατημένες συντάξεις τους. Γι' αυτό, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου: «Οσα διεκδικούμε είναι δικά μας, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής και δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν τραπεζίτη και με τον αγώνα μας θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τη δικαίωση» και καλεί τα σωματεία της δύναμής της σε όλη τη χώρα να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μαζική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Αλλωστε, και στο νέο έτος, με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση - όπως προεξόφλησε πρόσφατα και ο αρμόδιος υφυπουργός - προτίθεται να περιορίσει τις αυξήσεις μόλις στο 3%, καθώς, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, αυτές που δόθηκαν φέτος ήταν πάνω από τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου)! Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 740.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα.

Κι ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ανοίγει» και πάλι ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εν ενεργεία εργαζόμενους με ορίζοντα το 2027 και πρόσχημα το δημογραφικό πρόβλημα. Επιβεβαιώνει δηλαδή πως το Ασφαλιστικό για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου παραμένει πάντα ανοιχτό, όπως και η διαχρονική στρατηγική όλων των κυβερνήσεων που προβλέπει τη σταθερή μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική πολιτική οι συνταξιούχοι εμμένουν σταθερά στα αιτήματά τους και μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ. Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα, το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%. Η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.

Κινητοποιήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις στο Εμπόριο

Σε 24ωρη απεργία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό. Επίσης, παλεύει για να μπει τέλος στην πρακτική των εκβιαστικών μετακινήσεων από κατάστημα σε κατάστημα και απαιτεί να καταργηθεί το «σπαστό» ωράριο που εφαρμόζει η εργοδοσία. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, το Σωματείο οργανώνει κινητοποίηση στην Αττική, έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ταύρου.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στη 1.30 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Σκλαβενίτης» (λεωφόρος Κηφισού 80) καλεί τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία της αλυσίδας ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο Σύλλογος στηρίζει την πρωτοβουλία των επιχειρησιακών σωματείων του ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα και την Αχαΐα, που την ίδια μέρα έχουν ζητήσει συνάντηση με την εταιρεία για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σύμβασης και προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ