ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λίβανο η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
  • Πραγματοποιείται στις 22 - 25 Νοέμβρη στη Βηρυτό
  • Θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
  • Εως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 κόμματα από όλο τον κόσμο

Από τις εργασίες της 13ης Διεθνούς Συνάντησης πέρσι στην Αθήνα
Από τις εργασίες της 13ης Διεθνούς Συνάντησης πέρσι στην Αθήνα
Στη Βηρυτό του Λιβάνου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 14η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τις 22 έως τις 25 Νοέμβρη. Το θέμα της Συνάντησης θα είναι: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

Το ΚΚΕ, που φιλοξένησε την προηγούμενη 13η Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε πέρσι το Δεκέμβρη, θα συμμετάσχει στη Συνάντηση της Βηρυτού με αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής θα είναι η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία, επίσης, θα συμμετάσχουν: Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης έχουν ήδη δηλώσει έως τώρα τη συμμετοχή τους 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλον τον κόσμο.

Tο KKE, μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες κι έχει πάρει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής. Στην κατεύθυνση αυτή, το 1998 ξεκίνησε τις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, που βρήκαν μεγάλη και θερμή ανταπόκριση κι από δεκάδες άλλα ΚΚ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα οι κομμουνιστές να μπορούν να ανταλλάσσουν εκτιμήσεις, να συζητούν τις εξελίξεις και τα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά, να ανταλλάσσουν πείρα, αλλά και να συντονίζουν την κοινή δράση.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ καθιερώθηκαν σαν ένα σημαντικό διεθνές γεγονός για το κομμουνιστικό κίνημα και δε διοργανώνονται πλέον από ένα ΚΚ, αλλά από μια Ομάδα Εργασίας ΚΚ και μετά από την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν επί 7 συνεχή χρόνια, συνεχίστηκαν σε Λισαβόνα (Πορτογαλία), Mινσκ (Λευκορωσία), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Νέο Δελχί (Ινδία), Τσουάνι (Νότια Αφρική). Μετά από την περσινή επιστροφή της Διεθνούς Συνάντησης στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν 77 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα φέτος είναι η σειρά της Βηρυτού, όπου τη Συνάντηση φιλοξενεί το Λιβανέζικο ΚΚ.

Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, εδώ και χρόνια, κυκλοφορεί το Ενημερωτικό Δελτίο των ΚΚ, που εκδίδεται στα Αγγλικά, ενώ έχει αναπτυχθεί το σύστημα ταχείας αλληλοενημέρωσης των ΚΚ μέσα από την ιστοσελίδα του SOLIDNET(www.solidnet.org), όπου κάθε ΚΚ μπορεί να δημοσιοποιεί τις ενέργειές του, τις εκτιμήσεις και τα ντοκουμέντα του.

Επιπλέον, στη βάση των κοινών δράσεων που συμφωνούνται στις Διεθνείς Συναντήσεις, τα ΚΚ αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργατικούς αγώνες, την ενίσχυση των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, την αλληλεγγύη με τη σοσιαλιστική Κούβα, με λαούς που αγωνίζονται, όπως είναι ο λαός της Παλαιστίνης.

Από την άποψη αυτή, οι Διεθνείς Συναντήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα ανταλλαγής πείρας και απόψεων ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα που συμμετέχουν καταγράφοντας τα ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που απασχολούν το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στη Βηρυτό αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, θα πάρει μέρος στη 14η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα διεξαχθεί από τις 22 ως τις 25 Νοέμβρη στη Βηρυτό του Λιβάνου, με θέμα: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

Νέα ιστοσελίδα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης»

Από τη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» θα έχει το δικό της χώρο στο διαδίκτυο.

Στη διεύθυνση www.komep.gr, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την πορεία του περιοδικού, να επικοινωνούν με τη συντακτική του ομάδα, αλλά και να ανατρέχουν σε παλαιότερη αρθρογραφία. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα εγγραφής και ανανέωσης των συνδρομητών.

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύεται το σύγχρονο αρχείο της «ΚΟΜΕΠ», αρχικά της περιόδου 2007 - 2012, ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα αναρτηθούν και τα τεύχη της περιόδου 2000 - 2006.

Πατριδογνωμόνιο
Βιώσιμον κι ο Βίος Αβίωτος

Πολυτεχνείο, Κυπριακό, Μεταπολίτευση, πάνε κοντά σαράντα χρόνια και οι πληγές ορθάνοιχτες για ένα λαό κι έναν αγωνιστικό πολιτισμό σαν τον ελληνικό, που δημιούργησε ένα τεράστιο ιστορικό κεφάλαιο, αλλά η κυρίαρχη αστική τάξη το ρούφηξε κυριολεκτικά για πάρτη της. Αν δεν υπήρχε το ποιητικό αξίωμα «λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί...» , η εξέγερση μιας νιότης, έμπνευση και παρακαταθήκη αντίστασης, θα πνιγόταν ολοκληρωτικά στην ταύτισή της με τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου».

Το έγκλημα συντελέστηκε νωρίς. Στην υφαρπαγή του νοήματος και την κεφαλαιοποίησή του από τους εκμεταλλευτές. Κύριος μοχλός το εκπαιδευτικό σύστημα. Που τυποποίησε τη διαδικασία μνήμης, τη μετέτρεψε, καθόλου αθώα, σε ημερολογιακή απομνημόνευση, εξήρε πρόσωπα ως καρριέρες και ανέδειξε αστικοδημοκρατικές άριες έτσι και τόσο όσο χρειαζόταν για να πνιγεί η μουσική των λαοκρατικών προσδοκιών.

Η επωφελής ενσωμάτωση πραγματικών και μη πρωταγωνιστών, άμβλυνε έκτοτε ύπουλα την ταξική θεώρηση των αγώνων, φόρτωσε την πολιτική ιδεολογία στους ώμους των νέων ως βαρίδι, άφησε χώρο στην ανελέητη φαιά προπαγάνδα και έκλεισε το λαό ως ιστορικό υποκείμενο, «ανεπαισθήτως έξω...» από τα τείχη. Σαρανταρίζει πλέον και η, πετυχημένη είναι η αλήθεια, κάλυψη της αστικής ταξικής ενοχής για την απώλεια του υπεσχημένου καπιταλιστικού παραδείσου, από την προβοκατόρικη χρήση του όρου βιώσιμος-η-ο . Συνταγή παρελκυστικής πειθούς άκρως αποτελεσματική για χειραγώγηση των μαζών. Παγίδα στην οποία έπεσε μέσα εκόν άκον όλο το πολιτικό φάσμα κατά περιόδους.

Από τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που κατάπιε κάθε έννοια δικαιοσύνης και άμβλυνε τη φριχτή και δυσώδη πραγματικότητα της εισβολής και κατοχής, φτάσαμε στη βιωσιμότητα του χρέους που καταπίνει την ουσία της ανυπαρξίας του. Γιατί ούτε η ντόπια, ούτε η ευρωπαϊκή, ούτε η παγκόσμια πλειοψηφούσα εργατική τάξη, επέλεξε και νομιμοποίησε συνειδητά και μετά λόγου γνώσεως, το δανεισμό από το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, ως βιώσιμο βίο.

Η δε ευρωπαΐζουσα αριστερά τριαντατόσα χρόνια μετά το Μπρέτον Γουντς, μισόν σχεδόν αιώνα μετά το Μάη και τις «φράουλες και αίμα» του Μπέρκλεϊ', έχει επιλέξει ως αντίπαλο το νεοφιλευθερισμό αντί του κεφαλαίου κι έχει ανοιχτές βιωσιμότητες... Οπως το Παλαιστινιακό ή η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, που κάμποσοι μαθητές μπορεί και να αναφέρουν ως οικολογικό πρότυπο, μπερδεύοντας τη Γάζα με τη γάζα και το αίμα στις φράουλες ως κέρδος των βασανιστών μεταναστών στη Μανωλάδα...

Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Για να τεθούν επί τάπητος ως άμεσα απαιτητέα λαϊκά δικαιώματα σήμερα, πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, ως προβλήματα. Το κοινωνικό κράτος είναι σοσιαλδημοκρατική παροχή που υποχωρεί μπροστά στις δημοσιονομικές σκοπιμότητες. Το ευρωενωσιακό ευρω-ζωνικό κάστρο των μονοπωλίων έχει ήδη αποφανθεί πως η σύγχρονη πολιτική παίζεται με όρους κοινωνικών εταίρων. Γιατί το συνοδευτικό της βιωσιμότητας είναι πια ο υποβιβασμός της κοινωνίας σε εταιρικά μερίδια και του λαού σε καταναλωτικό ανώνυμο τίτλο.

Ο κύκλος της μεταπολίτευσης, αυτό το άθλιο ιδεολογικό στερεότυπο που επιστρατεύεται για να φαίνονται ελπιδοφόρες οι δραστικές αλλαγές σε πρόσωπα και οι εμμονές σε αντιλαίκές πολιτικές, τείνει να κλείσει λόγω... «μη βιώσιμης» αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτό θέλουν οι διαφεντεύοντες το βίο τον αβίωτο της εργατικής τάξης για τη βιωσιμότητα τη δική τους. Ας μείνει ανοιχτός. Ορθάνοιχτος μεταπολιτευτικός λογαριασμός. Που σφίγγει σαν ατέρμονη αλυσίδα το λαιμό των λαών. Νομοτελειακά θα τον σπάσουμε, πριν προλάβει να εντάξει στη βιωσιμότητα το δίλημμα ναζί κανείς ή να μη ζει!!!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΧΤΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στις τράπεζες

Την Τετάρτη 21/11, στις 6 μ.μ., στο «Τιτάνια»

Συγκέντρωση - συζήτηση οργανώνει η Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής με θέμα: «Καπιταλιστική κρίση: Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, οι επιπτώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Θα παρέμβει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org