ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Κάτι παράξενα πράγματα...

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Πριν καν προλάβουν οι «αναλυτές» να πείσουν ότι συντελείται περίπου δημοκρατική επανάσταση στις ΗΠΑ

ήρθαν τα στατιστικά στοιχεία να δείξουν έναν παράδεισο - κόλαση. Με 35 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα κι απ' αυτούς 11 εκατομμύρια κοντά στο λιμό!

Πριν προλάβουν οι «αναλυτές» να πείσουν ότι υπάρχει και η «δημοκρατική» Αμερική

έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας που καταγράφουν αύξηση του αντιαμερικανισμού από το 80% στο 87%!

Κι όλα αυτά μέρες «Πολυτεχνείου», με τις πύλες του Μετσόβιου βαμμένες με τα συνθήματα της εξέγερσης: «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Και μάλιστα, παρότι κάθε χρόνο προαναγγέλλεται ο «θάνατος του Πολυτεχνείου», ο κόσμος, που διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία, από χρόνο σε χρόνο να αυξάνεται...

Ασε που κάθε 17 Νοέμβρη θυμίζει επίσης ότι τέτοια «αποφράδα μέρα» ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Παράκρουση τα παπαγαλάκια της πρεσβείας και όχι μόνο αυτά. Να σε χρυσοπληρώνουν και όχι μόνο να μην μπορείς να δεις αποτέλεσμα στη δουλιά σου, αλλά να καταγράφεις και ζημιά. Και μετά σου λέει ότι στον καπιταλισμό πάνε μπροστά οι άξιοι. Αν ήταν έτσι, θα 'πρεπε να έχουν ήδη απολυθεί, γιατί φαίνεται ότι είναι άχρηστοι. Εναν αντικομμουνισμό έχουν χρεωθεί και αυτό κάνουν, αλλά φαίνεται πως με τη δράση και τη στάση τους αυξάνουν τον αντιαμερικανισμό. Είναι ζημιογόνοι, κύριε πρέσβη, ή δεν είναι;

Γιατί, δεν είναι δυνατόν να διατυπώνει την επίσημη θέση ο «Τζον» και να 'ρχεται καπάκι ένας μπουχέσας να καρφώνει το πρόβλημα: Κυριαρχία των κομμουνιστών στους δρόμους της πόλης! Δε λυπάται κανείς τον Αλαβάνο που έφτασε - σαν κι εκείνον που δεν τον παίζουνε οι φίλοι του - να παραπονιέται στο ναό της δημοκρατίας γιατί αλλωνών σημαίες κυριαρχούν στους δρόμους;

Ασχετο: Την προβοκάτσια περί «συμφωνίας» ΚΚΕ - Πολύδωρα την ξεκίνησε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» προχτές. Οτι θα την επαναλάμβανε ο Φίλης στην ΑΥΓΗ ήταν αναμενόμενο. Κατανοητή η ανάγκη τους να ανατραπεί ο «αρνητικός συσχετισμός», που δεν επιτρέπει σε διάφορες «ΜΚΟ» να παρουσιάζονται ως «κίνημα». Αλλά να ζητείται ως και η ανάληψη της οργάνωσης της αντιιμπεριαλιστικής πορείας από το «Φόρουμ»; Πολύ δεν πάει;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ: «ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: «35 εκατομμύρια είναι οι πεινασμένοι Αμερικανοί σε συνολικό πληθυσμό 300 εκατομμυρίων. 10,8 εκατομμύρια ζουν στα πρόθυρα του λιμού, 24 εκατομμύρια ζουν με το καθημερινό άγχος της εξασφάλισης τροφής. 11% είναι το ποσοστό των πεινασμένων στη χώρα. Το 30% των μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζει πρόβλημα πείνας. Το 22% των οικογενειών νέγρων και το 18% των οικογενειών ισπανικής καταγωγής ζουν στο φάσμα της πείνας» (τα στοιχεία στο «ΕΘΝΟΣ»).

Η ΧΟΛΗ: «Η αλλαγή είναι σημαντική για όποιον βέβαια θέλει να βλέπει. Εξαιρούνται, συνεπώς, όσοι φορούν γυαλιά της γνωστής μάρκας "τι λάχανα, τι μπρόκολα". Γι' αυτούς τίποτα δεν αλλάζει όποιες και εάν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς στην Ελλάδα ανθεί ακριβώς αυτή η αντίληψη. Για πάρα πολλούς συμπολίτες μας είτε ο Μπους είναι ανεξέλεγκτος είτε περιορισμένος διαφορά δεν υπάρχει. Εξάλλου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Κακό έτσι κι αλλιώς. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την αντίληψη π.χ. η προεδρία Κλίντον είναι το ίδιο και το αυτό με την προεδρία Μπους. `Η μάλλον υπάρχει μια διαφορά: όταν ο Κλίντον ήρθε στην Αθήνα περιοριστήκαμε να κάψουμε μόνον το κέντρο της πρωτεύουσας - εάν ο μη γένοιτο ερχόταν ο Μπους θα μπορούσαμε να ανατινάξουμε και την ίδια την Ακρόπολη (...) ΥΓ. 33η επέτειος από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο (...) θα αναλογεί δηλαδή περίπου ένας διαδηλωτής προς έναν αστυνομικό; `Η ο όγκος της πορείας θα είναι ακόμη μικρότερος;» (η αγωνία της... κυρίας Τέτας Παπαδοπούλου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΙΑΤΡΙΒΗ: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΛΑΚΑ ΣΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»: «Μπορεί οι κατ' έτος πορείες - με την ανάλογη επαναστατική γυμναστική - να ανανεώνουν τη μνήμη, όμως η ώρα του ιστορικού και του κοινωνιολόγου για το Νοέμβρη 1973 έχει σημάνει. Ηταν λοιπόν το Πολυτεχνείο μια λαϊκή εξέγερση η οποία εκτός από τον κυρίως στόχο (...) είχε και ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις; (...) η ηγεσία της Αριστεράς δεν επέτυχε να συμπορευτεί με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα (...) η ηγεσία της Αριστεράς ήταν απούσα» (ο Αργύρης Ντινόπουλος στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του λαού και της νεολαίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Πολυτεχνείο ζει, το άσυλο δεν αισθάνεται πολύ καλά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΔΩ συμβασιούχοι!

Η ΑΥΓΗ: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για συμβασιούχους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Παράσταση» αστυνομικών σαν κατάληψη

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΑ μετά τον ...ψεκασμό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ αποδίδει ο Πολύδωρας στους «εισβολείς»

ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο ΟΣΕ για τρένα 130 εκατ. ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα deal σε ΤΙΜ, ΟΛΠ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ όλο το 12μηνο η Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: STOP σε Βούλγαρους, Ρουμάνους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η επίσημη θέση...

«Λυπάμαι αλλά αυτό είναι το Πολυτεχνείο τριάντα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο. Μερικές εκατοντάδες τύποι έτοιμοι να τα κάνουν κεραμιδαριό χωρίς λόγο και αιτία. Κάτι κομματικά απομεινάρια που ούτως ή άλλως πηγαινοέρχονται πέντε - έξι φορές την εβδομάδα απο τα Προπύλαια στην αμερικανική πρεσβεία (...) η αλήθεια είναι ότι σήμερα δε γιορτάζουμε τίποτα (...) "ο εορτασμός του Πολυτεχνείου" δεν είναι παρά άλλη μια αφορμή για να χάνουν μάθημα στα σχολεία» ( το κλάμα του jpretenteris@dolnet.gr / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

...η ερμηνεία της...

«Η καταθλιπτική οργανωτική επικράτηση της ΚΝΕ είναι εμφανής όχι μόνο στα τραπεζάκια αλλά και στους ήχους και τη μουσική, την αισθητική του εορτασμού (...) το παιχνίδι "κλέφτες κι αστυνόμοι", αναρχικοί και ΚΝίτες είναι ένα μονότονο θέαμα (...) δε δρουν εν κενώ οι "διμοιρίες" της ΚΝΕ. Είχε προηγηθεί η συνεννόηση των κομματικών δυνάμεών της με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα. Και χθες η διαδρομή που ακολουθεί η πορεία γέμισε με τα εκλογικά λάβαρα του ΚΚΕ (...) το τριήμερο του Πολυτεχνείου ζούμε σε μικρογραφία τον αρνητικό συσχετισμό που καταδυναστεύει τη μικρή κοινότητα των οργανωμένων αριστερών (...) πόσο διαφορετική θα ήταν η σημερινή πορεία (...) αν η πορεία μπορούσε να είναι μια πλουραλιστική αγωνιστική διοργάνωση σαν το Κοινωνικό Φόρουμ;» (η θλίψη του Νίκου Φίλη στην «ΑΥΓΗ», καθώς προαναγγέλλει τη θλίψη του Αλαβάνου χτες στη Βουλή).

...και το αυτονόητο ερώτημα

«Πόσο πρέπει να ενοχλεί κατά βάθος αυτή η ρημάδα η ανάμνηση του Πολυτεχνείου για να εμπνέει διαρκώς το ίδιο κατηγορητήριο;» (η Αννα Δαμιανίδη στα «ΝΕΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ