ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στρώνει το χαλί για τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Με μπόλικο αντικομμουνισμό συνόδευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης την επιχείρηση «αναβάπτισης» των «κοινωνικών διαλόγων» και του κοινωνικού εταιρισμού

Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προχτές τη νύχτα, πολυνομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, που ήδη μεθοδεύει μαζί το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Παράλληλα, επιχειρείται η «επανεκκίνηση» των «κοινωνικών διαλόγων» για την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνονται 8 Οδηγίες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και οι «2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και «2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία». Οι εν λόγω Οδηγίες ανάγουν «ανεξάρτητες αρχές» και τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή τις ενώσεις του κεφαλαίου και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, σε... προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18, ο «Συνήγορος του Πολίτη» ορίζεται φορέας «παρακολούθησης της εφαρμογής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση, στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας».

Ειδικά για τον «κοινωνικό διάλογο», η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι «η αναδιάταξη του πλέγματος του κοινωνικού διαλόγου, που επιχειρείται, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων φορέων», με «τελικό σκοπό (...) την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής επανάκαμψης της χώρας», την ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου και τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τους στόχους του.

Στο άρθρο 13 σημειώνεται ότι «το κράτος ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και τον διάλογο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Οσον αφορά στους φορείς, αναφέρει συγκεκριμένα: ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κ.λπ.

Σχετικά με το τι εννοείται ως «ίση μεταχείριση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 6 παράγραφος 1: «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 (σ.σ. περί ίσης μεταχείρισης), δεν συνιστά διάκριση η ειδικώς αιτιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, εφόσον αυτή προβλέπεται στο νόμο προς εξυπηρέτηση σκοπών της πολιτικής της απασχόλησης, της αγοράς εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης».

Αντίστοιχα, στην παράγραφο 2 επισημαίνεται: «Δεν συνιστά διάκριση λόγω ηλικίας, όσον αφορά στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ο καθορισμός ηλικίας για την ένταξη ή την αποδοχή, σε παροχές συνταξιοδότησης ή αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένου και του καθορισμού για τα καθεστώτα αυτά διαφορετικού ορίου ηλικίας για τους εργαζόμενους ή για ομάδες ή κατηγορίες εργαζομένων και της χρήσης στο πλαίσιο των συστημάτων αυτών, κριτηρίων ηλικίας στους αναλογιστικούς υπολογισμούς, υπό τον όρο ότι αυτό δεν καταλήγει σε διακρίσεις λόγω φύλου».

Προωθείται ο κοινωνικός εταιρισμός και η υπονόμευση των συνδικάτων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι με πρόσχημα την «ίση μεταχείριση», η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για τα νέα χτυπήματα και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», και πρόσθεσε: «Αφού η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει τις νέες ανατροπές στα εργασιακά, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αφού έχει υπογράψει στο τρίτο μνημόνιο τις "βέλτιστες εργασιακές πρακτικές" και αφού έχει προσυπογράψει το αντιλαϊκό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά», έρχεται τώρα να «προωθήσει τον κοινωνικό εταιρισμό και την υπονόμευση των συνδικάτων, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στις ανεξάρτητες αρχές, εν προκειμένω στο Συνήγορο του Πολίτη, με τη σφραγίδα πάντα ενός ψευδεπίγραφου "κοινωνικού διαλόγου" για να βρουν το δίκιο τους».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρώτη συνεδρίαση, ότι αποτελούν «πρόβλημα» στη λειτουργία των συνδικάτων «μαξιμαλισμοί και πολιτικές που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες που μπορεί να έχει σήμερα η οικονομία», ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «τα ίδια λένε και οι βιομήχανοι», οι οποίοι χαρακτηρίζουν «μαξιμαλισμό» τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων «για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων, τη μόρφωση, την υγεία για τα παιδιά του, ζωή με αξιοπρέπεια».

Οσο για τους όρους «ίσης μεταχείρισης» και «δημοκρατίας» που έκλιναν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα - τα οποία συμφώνησαν με τις ευρωενωσιακές οδηγίες εκφράζοντας μόνο κάποιες επιφυλάξεις για τις άλλες διατάξεις - ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι «στο όνομα της δημοκρατίας και της ισότητας, όπως ξέρετε, έγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Οι επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, οι ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση», προσθέτοντας ότι είναι αυταπάτη να γίνεται λόγος για ίση μεταχείριση στον καπιταλισμό, η δε αστική δημοκρατία σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η αντεργατική επίθεση και ο αντικομμουνισμός πάνε χέρι - χέρι

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, στα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο αντικομμουνισμός και η αντεργατική επίθεση πάνε χέρι - χέρι.

«Να σας πω μία δημοκρατία που δεν υπήρχε; Ηταν σε αυτά τα περίφημα καθεστώτα του ανατολικού συνασπισμού. Ερχεστε, σήμερα, να υπερασπιστείτε τα καθεστώτα του αυταρχισμού και τις ελεεινότερες δικτατορίες της τελευταίας περιόδου;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναπαράγοντας όλη την αντικομμουνιστική γραμμή της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Υπερασπίστηκε, εξάλλου, την ανάθεση ρόλου... τοποτηρητή των εργασιακών δικαιωμάτων στο «Συνήγορο του Πολίτη», αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν, το συνδικάτο (...) να κρίνει τις θέσεις και τα συμφέροντα ενός μέλους του, διότι τότε δεν υπάρχει ισονομία, τότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παραλογισμού», ενώ ισχυρίστηκε πως «όταν μιλάμε εμείς για μαξιμαλισμούς, ακριβώς αυτό λέμε»...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αρχαιρεσίες

Κάλεσμα στους οικοδόμους, Ελληνες και μετανάστες, να δυναμώσουν το σωματείο τους και την πάλη ενάντια στην πολιτική που τους επιφυλάσσει ανεργία, φτώχεια, προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, με αφορμή τις αρχαιρεσίες του που ξεκινούν τη Δευτέρα 21/11 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 26/11.

Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από Δευτέρα 21/11 έως και Παρασκευή 25/11 (3.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) και το Σάββατο 26/11 (8 π.μ. - 3 μ.μ.).

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, πριν από τρία χρόνια, πήραν μέρος 1.000 οικοδόμοι, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συνδικάτο είχε σημαντική δράση και προσφορά στους αγώνες. Αποτέλεσε τη «ραχοκοκαλιά» του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα και συνέβαλε στην αλλαγή του συσχετισμού στο Εργατικό Κέντρο, ώστε αυτό να γίνει «χώρος οργάνωσης των αγώνων και όχι λιβανιστήρι της εκάστοτε πολιτικής». Συνέβαλε στην έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης, με τη διοργάνωση μαθημάτων για παιδιά ανέργων, τη διάθεση ρουχισμού και τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Βοήθησε στην ίδρυση αθλητικού σωματείου που προσέφερε μια δημιουργική διέξοδο σε νέους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στέκεται στο πλευρό των προσφύγων που βρέθηκαν στα Γιάννενα.

Σήμερα, η ανάγκη να δυναμώσει το Συνδικάτο παραμένει: Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν κουρελιαστεί, τα μεροκάματα στον κλάδο δεν φτάνουν τα 40 ευρώ, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων (π.χ. Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός) τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ «πανωπροίκι» και ο λαός πληρώνει πανάκριβα διόδια. Κάθε οικοδόμος αναγκάζεται να «μείνει στο μαδέρι μέχρι να πεθάνει γιατί δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και το γεγονός ότι η σύνταξη δε φθάνει πλέον ούτε για ένα δεκαήμερο». Η ανεργία στον κλάδο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού «από τους 182.000 ασφαλισμένους το 2005 σήμερα ψευτοασφαλίζονται 31.000».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ένα όπλο έχουμε, το Συνδικάτο μας, την Ομοσπονδία μας, τον καθημερινό ανυποχώρητο αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές και στην καθημερινή πάλη: «Συνάδελφε, σήμερα απαιτείται ακόμα καλύτερη οργάνωση. Δεν αρκεί απλά να ψηφίζουμε στο συνδικάτο. Απαιτείται συλλογική δράση, δύναμη, αντοχή, υπομονή, ανιδιοτέλεια, πίστη στον αγώνα μας (...) Στο χέρι μας είναι και μέσα από τις εκλογές να δείξουμε τη δική μας δύναμη, να δώσουμε απάντηση σ' αυτούς που πιστεύουν ότι θα βάλουν ταφόπλακα στο εργατικό κίνημα».

Ο

ΛΑΡΚΟ: Σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) ενάντια στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, που δεν δέχεται να καταργήσει τους εργολάβους, προχωρά σήμερα, Παρασκευή, το Συνδικάτο Συγκολλητών - Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας. Το Σωματείο ζητά κατάργηση των εργολαβιών και πρόσληψη των εργατών που βρίσκονται στους εργολάβους, απευθείας από τη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

***

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν τη Δευτέρα 21/11 οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας. Για την καταβολή των δεδουλευμένων έκαναν ήδη μια 48ωρη απεργία στις αρχές της βδομάδας (Δευτέρα και Τρίτη). Παρά τις υποσχέσεις της Διοίκησης ότι τα οφειλόμενα θα πληρωθούν άμεσα, μέχρι χτες δεν είχε γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Ετσι, οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο θα συζητήσουν τη Δευτέρα για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org