ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ματαιώθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου

...ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τους υψηλούς τόνους κατά της Ευρώπης

Από παλιότερη συνάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου με τον Τούρκο Πρόεδρο
Από παλιότερη συνάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου με τον Τούρκο Πρόεδρο
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενδεικτική των «υψηλών τόνων» που διατηρούνται στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι η ματαίωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Αγκυρα, που έγινε γνωστή χτες. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για «την πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου με τις τουρκικές αρχές και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών με ζητούμενο την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου». Ο ίδιος είπε ότι αποφάσισε «να ματαιωθεί η επίσκεψη μέχρι να γίνουν σεβαστά τα προνόμια του Ευρωκοινοβουλίου» και με νόημα σημείωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό η τουρκική πλευρά να ...επιλέγει ποιος θα μιλήσει με ποιον.

Η τουρκική «Χουριέτ» αλλά και η γερμανική «Ντόιτσε Βέλε» επικαλούνταν χτες «πηγές» σύμφωνα με τις οποίες, η Αγκυρα ζήτησε στην αντιπροσωπεία να μη συμμετάσχει η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εξαιτίας της αιχμηρής κριτικής που ασκεί τον τελευταίο καιρό κατά της Τουρκίας.

Η ίδια δήλωση του Σουλτς αναφέρει, πάντως, ότι την περασμένη Τρίτη είχε επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τον αρμόδιο υπουργό για την Ευρώπη, Ομέρ Τσελίκ, για να «μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι». «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στο διάλογο (με την Τουρκία). Ωστόσο, ο διάλογος απαιτεί οι δυο πλευρές να επιθυμούν να μιλήσουν η μία στην άλλη. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Στο μεταξύ, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνεχίζει τις έντονες επικρίσεις κατά της Ευρώπης. Ετσι, επανέλαβε ότι (ειδικά) η Γερμανία δεν ήταν «στιβαρή» στην «αντιμετώπιση» των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ. «Η Δύση αυτή τη στιγμή υποθάλπει την τρομοκρατία... Εκτός της Γερμανίας είναι κι αυτοί που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Βέλγιο είναι ένα σημαντικό κέντρο αυτής της υπόθεσης. Γίνονται τόσο σημαντικά πράγματα και καμία ευαισθησία. Τονίζω τη σημασία γιατί εκεί βρίσκεται και το Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί (σ.σ. οι Ευρωπαίοι). Το Βέλγιο δεν είναι μόνο σημαντικό κέντρο του ΡΚΚ, αλλά και της Οργάνωσης Γκιουλέν. Γίνονται εμπρησμοί σε τεμένη μας και καμία ευαισθησία. Τι έγινε; Πρόσφατα αντιμετώπισαν πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση. Οπως και στη Γαλλία. Αυτά θα έχουν συνέχεια. Σήμερα σ' εμάς, αύριο σ' εκείνους», ανέφερε.

Νέες συλλήψεις για συνδέσεις με «τρομοκρατία»

Στο πλαίσιο των ερευνών για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατία», χτες οι αρχές συνέλαβαν έναν ακόμα δήμαρχο στη νοτιοανατολική χώρα, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ο δήμαρχος της πόλης Βαν, όπως αντίστοιχα είχε γίνει προχτές στις πόλεις Σίιρτ και Μάρντιν. Το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε χτες ότι ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Βαν, Μπεκίρ Καγιά, είχε καταδικαστεί το Γενάρη σε 15ετή κάθειρξη, με την κατηγορία ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» και δεν είχε ασκήσει έφεση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, που προχτές προανήγγειλε πάνω από 30.000 προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, χτες σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η χώρα του σκοπεύει να έχει ασφαλίσει (σ.σ. προφυλάξει) πλήρως τα σύνορά της, προμηνύοντας μεγάλη διάρκεια στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και άλλων «τρομοκρατών».

  • Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «αρκετά μέλη του τουρκικού στρατού» που «σταθμεύουν» σε βάση του ΝΑΤΟ στη νοτιοδυτική περιοχή Ραμστάιν της Γερμανίας, υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση ασύλου από το Βερολίνο. Το πρακτορείο επικαλέστηκε έναν τοπικό αξιωματούχο ονόματι Πολ Γιούνκερ, που είπε ότι το ίδιο έκαναν και τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτών. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστός ο λόγος που δεν θέλουν να γυρίσουν στην Τουρκία.
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σταθερή η προθυμία για αλισβερίσι με Ρωσία - Κίνα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα ότι η ντόπια αστική τάξη δε θα «εγκλωβιστεί» στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, που ήταν βασικός σύμμαχός της όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ετσι, πριν αναχωρήσει για τη Λίμα του Περού και τη Σύνοδο του APEC, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι η χώρα του πιθανώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και αποχωρήσει κι αυτή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Υποστήριξε ότι αυτό αποτέλεσε μάθημα για τα σημερινά Ηνωμένα Εθνη «στα οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ» και απέτυχαν να σταματήσουν τους πολέμους.

Ο Φιλιππινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι αν Κίνα και Ρωσία αποφασίσουν να δημιουργήσουν «μια δική τους νέα τάξη (σ.σ. Νέο διεθνή οργανισμό)», θα είναι ο πρώτος που θα ενταχθεί. «Αυτό που υπήρχε πριν στη Χάγη ήταν μια Λίγκα Εθνών... τίποτα δεν έγινε, ακόμα γίνονται πόλεμοι», ανέφερε.

Μια μέρα πριν, ο Ντουτέρτε είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου της APEC έχει ήδη ζητήσει να συναντήσει κατ' ιδίαν το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Απλά θέλω οι δυο χώρες να είναι "καλύτεροι φίλοι"... Αν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τους πουλήσουμε (στους Ρώσους) ή να εξάγουμε, ακόμα καλύτερα. Αν επίσης υπάρχουν πράγματα που είναι δικά τους και μπορούν να μας πουλήσουν και μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά, μπορούμε να τα αγοράσουμε», εξήγησε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Μεγαλώνει η λαϊκή αντίδραση στην προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική από τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, νεοφιλελεύθερο Μισέλ Τέμερ (που ανέτρεψε την πρώην κυβερνητική σύμμαχο, σοσιαλδημοκράτισσα Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ). Διαμαρτυρίες ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην απληρωσιά στο Δημόσιο, στα σχέδια για περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, στις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών έγιναν στο Ρίο, στην Μπραζίλια και σε άλλες πόλεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, 50 περίπου οπαδοί φασιστικών οργανώσεων εισέβαλαν για λίγη ώρα την Τετάρτη σε κεντρική αίθουσα της Κάτω Βουλής, προβάλλοντας το αντιδραστικό αίτημα «να αναλάβει την εξουσία ο στρατός για να χτυπηθεί η διαφθορά των πολιτικών κομμάτων και της σημερινής κυβέρνησης».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση που έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 άλλων. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί πολύ οι επιθέσεις του «ΙΚ» σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο Ifop-Fiducial για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου «Sud Radio», ενόψει του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών που θα γίνουν στους Ρεπουμπλικάνους για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Μάη, ο Ζιπέ συγκεντρώνει ποσοστό 31% ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 30%. Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν Ζιπέ και Σαρκοζί, ο πρώτος αναμένεται ότι θα κερδίσει το «χρίσμα» με ποσοστό 57%.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η «JP Morgan Chase» ανακοίνωσε χτες πως θα καταβάλει 264.000.000 δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο, στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμφωνίας, επειδή παρέβηκε ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει τις πρακτικές δωροδοκίας στο εξωτερικό. Ο πολυεθνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δωροδοκούσε Κινέζους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να προωθεί τα συμφέροντά του στη σινική ενδοχώρα, προσλαμβάνοντας φίλους και συγγενείς ανώτερων αξιωματούχων στην τράπεζα.

YEMENΗ
Αγνοια για τη συμφωνία εκεχειρίας δηλώνει η κυβέρνηση

ΣΑΝΑΑ.--

Αμφίβολο φαίνεται το «μέλλον» της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Υεμένη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από το Αμπού Ντάμπι γιατί καθώς φαίνεται τη δημοσιοποίησε δίχως να έχει συμβουλευτεί ή ενημερώσει τον φιλοδυτικό Πρόεδρο της χώρας, Χάντι.

Χτες, σύμβουλος του Κέρι απολογήθηκε στον Πρόεδρο της Υεμένης γιατί δεν τον ενημέρωσε για τη νέα συμφωνία εκεχειρίας.

Η συμφωνία υποτίθεται πως θα ξεκινούσε χτες και πως θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας πριν το τέλος τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Υεμένης, Αλ Μεκχλάφι, δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε από την αμερικανική πλευρά «μπορεί να διακυβεύσει τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Τριήμερη απεργία για τις αυξήσεις φόρων και το «πάγωμα» μισθών

ΑΛΓΕΡΙ.--

Εντονες αντιδράσεις στα συνδικάτα και αγωνιστικό αναβρασμό σε πολλούς κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο τομέα προκαλεί στην Αλγερία το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις φόρων από 15% έως 17% και «πάγωμα» των μισθών στον δημόσιο τομέα. Ηδη, χτες, συνδικάτα γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών που δουλεύουν στον δημόσιο τομέα εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 27 έως τις 29 του μήνα.

Σε ανταπόκριση του πρακτορείου ΑΡ από το Αλγέρι σημειώνεται πως στο μέτωπο των αντιδράσεων κατά του νέου προϋπολογισμού συμπαρατάχτηκαν χτες και οι βουλευτές του φιλοκυβερνητικού κόμματος RND («Εθνικός Συναγερμός για τη Δημοκρατία») επέκριναν το σχέδιο του προϋπολογισμού ως «ανεπαρκές», εκτιμώντας ότι δεν θα λύσει τα βαθιά δημοσιονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, εξαιτίας της διεθνούς καθίζησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου (από το καλοκαίρι του 2014), τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Αλγερίας.

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός, Αμπντελμαλέκ Σελάλ έκανε έκκληση στον αλγερινό λαό «για κατανόηση».

Στα τέλη Οκτώβρη, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη απεργία από την Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Αλγερίας, στην οποία συμμετείχε το 75% των δημοσίων υπαλλήλων, με αφορμή τις περικοπές στις συντάξεις και νέα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ