ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Παύση πυρός, κλιμάκωση των παζαριών

Η συμφωνία για πενθήμερη «εκεχειρία» ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Πενς

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Πενς
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την επίτευξη άμεσης «συμφωνίας εκεχειρίας» διάρκειας πέντε ημερών (120 ωρών), ώστε να αποσυρθούν οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG σε έκταση 32 χλμ. από τα νότια σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μία «ζώνη ασφαλείας» με προοπτική μία μόνιμη παύση πυρός, ανακοίνωσαν χτες βράδυ στην Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις περίπου 4,5 ωρών.

Οι εξελίξεις δεν αποτελούν παρά μέρος ευρύτερων αντιλαϊκών διεργασιών που αφορούν ολόκληρη την περιφέρεια, για τα οποία οι ΗΠΑ παζαρεύουν σκληρά με την Τουρκία σε πολλά κρίσιμα μέτωπα, από την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, μέχρι τη στάση απέναντι στο Ιράν και φυσικά τη Ρωσία.

Ενδεικτική των αντιλαϊκών παζαριών που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν ήταν η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας πως η τουρκική πλευρά είναι αυτή που πήρε «αυτό που ήθελε» και εξηγώντας πως δεν πρόκειται για εκεχειρία αλλά για «παύση πυρός», ώστε να συνεχιστεί η τουρκική επιχείρηση.

Αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε: «Υπό τον όρο ότι θα αποσυρθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία, τότε θα τελειώσουμε τη στρατιωτική μας επιχείρηση. Και όσο αυτή διατηρείται, δεν θα υπάρξουν περισσότερες κινήσεις από τις ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος μας. Μετά θα αρθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις».

Βασικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και της διαφαινόμενης πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης δεν έγιναν γνωστές. Δεν καταγράφηκε τουλάχιστον άμεσα ούτε η αντίδραση των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF και YPG.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πάντως ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα και ότι θα επιχειρήσουν να στηρίξουν τις προσπάθειες για «τερματισμό της βίας» στην περιοχή με «πολιτικά, διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα». Πρόσθεσε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα γίνουν επιθέσεις σε βάρος των κατοίκων του κουρδικού θύλακα Κομπανί.

Αναδεικνύοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τις «ισορροπίες» στην περιοχή, αναφέρθηκε σε μέτρα για την... «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των εθνοτικών και θρησκευτικών πληθυσμών της περιοχής που θα ληφθούν από κοινού...

Η εξέλιξη πάντως είχε προαναγγελθεί με ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο «Τουίτερ» με την ακόλουθη φράση: «Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία... Ευχαριστώ κύριε Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές ανθρώπων θα σωθούν». Προηγουμένως, βεβαίως, είχε προκαλέσει διεθνώς σάλο η δημοσιοποίηση επιστολής που έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του στις 9 Οκτώβρη, μετά από την έναρξη της νέας επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, καλώντας τον «να μην είναι σκληρός τύπος και ανόητος».

Παράλληλα παζάρια με τους Ρώσους

Είναι χαρακτηριστικό πως το ίδιο 24ωρο, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Μ. Πενς και Μ. Πομπέο παζάρευαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την «εκεχειρία» στη βορειοανατολική Συρία, σε διπλανή αίθουσα του τουρκικού προεδρικού μεγάρου ο Ιμπραχίμ Καλίν, στενός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, δέχθηκε αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου για τη Συρία, Αλεξάνταρ Λαβρεντίεφ.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Τούρκος Πρόεδρος στις 22 του μήνα (ερχόμενη Τρίτη) προσκλήθηκε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να πάει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για να συζητήσουν για την κατάσταση στη ΒΑ Συρία. Εκκρεμεί επίσης η προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοέμβρη...

Καταγγελίες για χημικά όπλα

Ωρες πριν από τη διαπραγμάτευση Αμερικανών και Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αγκυρα, οι σφοδρές συγκρούσεις σε στρατηγικές περιοχές της ΒΑ Συρίας συνεχίζονταν, με τους Τούρκους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους να ρίχνουν μπαράζ βομβών στην πόλη Ρας αλ Αϊν, προκαλώντας (κατά πληροφορίες) το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ατόμων.

Κούρδοι αξιωματούχοι ζήτησαν μάλιστα από τη «διεθνή κοινότητα» να επιτρέψει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου», προκειμένου να απομακρυνθούν από τη βομβαρδισμένη πόλη όσοι άμαχοι το επιθυμούσαν. Ενώ κατήγγειλαν τα τουρκικά στρατεύματα και φιλότουρκους μισθοφόρους πως έκαναν χρήση βομβών ναπάλμ και λευκού φωσφόρου σε βάρος αμάχων μεθοριακών πόλεων.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, πάντως, αρνήθηκε τις κατηγορίες στη διάρκεια της συνάντησής του στην Αγκυρα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, διαβεβαιώνοντας πως ο τουρκικός στρατός δεν έχει χημικά όπλα στις αποθήκες του και πως κάποιοι διαδίδουν τις πληροφορίες για να σπιλώσουν τον τουρκικό στρατό. Υπαινίχθηκε ακόμη ότι κάποιες ομάδες «τρομοκρατών» έκαναν χρήση απαγορευμένων όπλων για να κατηγορηθεί ο τουρκικός στρατός.

Δηλώσεις Ασαντ

Θέση στις εξελίξεις πήρε, πριν από την ανακοίνωση της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας «εκεχειρίας», και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, που προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα απαντήσει στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού «σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα νόμιμα μέσα» που διαθέτει. Τόνισε επίσης ότι η Συρία απάντησε «στη θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

ΧΑΓΗ.--

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία (NATO) δεν μπορεί «να τα καταφέρει» χωρίς την Τουρκία, δήλωσε ο (φιλελεύθερος) πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις σχέσεις της Αγκυρας με την ευρωατλαντική συμμαχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ολλανδών βουλευτών για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, ο Ρούτε υποστήριξε ότι δεν είναι «έξυπνη» η άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν καλύτερο αν δεν συμμετείχε σε αυτό η Τουρκία. Και συνέχισε: «Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι το ΝΑΤΟ θα τα καταφέρει χωρίς την Τουρκία, από γεωπολιτική ή (και γενικότερα) στρατηγική σκοπιά».

Για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας (σοσιαλδημοκράτης) Φρανσουά Ολάντ. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η Γαλλία θα έπρεπε να αντιδράσει στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τόνισε ότι και το Παρίσι πρέπει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Αγκυρα, ενώ αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, πώς μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ όταν χρησιμοποιεί τα όπλα της ενάντια στους ίδιους μας τους συμμάχους, τους Κούρδους;».

Αλλά και ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ επανήλθε χτες, λέγοντας ότι «η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας αξίζει να σωθεί μόνο εάν ο Ερντογάν αλλάξει πορεία. Είναι σύμμαχοί μας (οι Τούρκοι) στο ΝΑΤΟ, αλλά το βρίσκω απίστευτο ότι ένας ΝΑΤΟικός εταίρος επιτίθεται στο έδαφος σε κάποιον που είναι σημαντικά υπεύθυνος για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)».

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τις σκοπιμότητες που έχει (ή δεν έχει) η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει ανοίξει τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά μέσα στην ίδια την Τουρκία, όπου σημαντικές μερίδες της αστικής τάξης προκρίνουν τη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα.

ΝOTIOANATOΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα νέο νομοσχέδιο φέρονται να εξετάζουν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, στα πρότυπα του «East Med Act» που εγκρίθηκε πέρυσι την άνοιξη, ιεραρχώντας την ενίσχυση της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας με Ελλάδα - Ισραήλ.

Χτεσινά αμερικανικά και κυπριακά δημοσιεύματα παρέθεταν δηλώσεις εκπροσώπων του ελληνικού και κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ, οι οποίοι σημείωναν ότι στόχος είναι να διασφαλίσουν οι ΗΠΑ «την ενίσχυση των θεμελιωδών αξιών τους στην Ανατολική Μεσόγειο» και να αποτρέψουν μεταξύ άλλων «τις ρωσικές επεμβάσεις στην περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι ρυθμίσεις όπως το «East Med Act» έχουν μεγάλη σημασία επειδή «οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αξιόπιστες εναλλακτικές για την Τουρκία», και από αυτήν τη σκοπιά αξιοποιούνται τριμερείς συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε χτες με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας είπε ότι οι ισορροπίες σε αυτήν επανακαθορίζονται, και σε μια τέτοια περίοδο είναι ανάγκη να υπάρχει και «αλλαγή του παραδείγματος» στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την «ένταση» που δημιουργήθηκε μετά την άσκηση κριτικής του κατοχικού ηγέτη Μ. Ακιντζί σε χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφερε ότι «υπήρξαν κάποια ενοχλητικά μηνύματα, αμοιβαία και σε διάφορα επίπεδα. Κάποτε ήταν και λυπηρά», αλλά πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους «δεν είναι συνδεδεμένες σε μια κλωστή βαμβακιού» και θα πρέπει να προχωρήσουν.

Στο μεταξύ, νέα ελληνοκυπριακή άσκηση έγινε χτες στην Κύπρο με τον κωδικό «Ατσάλινο Βέλος». Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε σε μήνυμά του ότι «τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις», ενώ ο Κύπριος ομόλογός του Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη σχετική συνεργασία με διάφορες χώρες, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι το ψευδοκράτος διαμαρτυρήθηκε για «παραβίαση εναέριου χώρου» από ελληνικά «F-16», με το «ΥΠΕΞ» να αναφέρει ότι έκανε και «διαβήματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ