ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστική αρχή με τους ναυτεργάτες

Από την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών
Από την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών
Πρώτη μέρα του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών ήταν η χτεσινή και το σύνθημα «Δεν λύνει κάβος» πήρε «σάρκα και οστά» σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες με αποφασιστικότητα κράτησαν τα πλοία στα λιμάνια, τσακίζοντας κάθε προσπάθεια απεργοσπαστικού μηχανισμού από τους εφοπλιστές, στραπατσάροντας την πολιτική επιστράτευση που επί 7 μήνες διατηρεί η κυβέρνηση σε ισχύ για λογαριασμό των εφοπλιστών. Η απεργία θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, ενώ όπως δείχνει η αγωνιστική διάθεση που εκφράζεται από όλα τα πλοία ο απεργιακός αγώνας θα κλιμακωθεί.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προδιαγράφοντας την απόφαση, αναφέρει: «Η Διοίκηση της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 προκειμένου να αποφασισθεί η συνέχιση της απεργίας για το επόμενο 48ωρο». Η στάση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι αποτέλεσμα των δυναμικών αγωνιστικών παρεμβάσεων των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) που ήδη έχουν αποφασίσει για την Τετάρτη 19 Οκτώβρη 24ωρη πανελλαδική απεργία, αλλά και των εξελίξεων σε βάρος και των εργατών της θάλασσας.

Χτες το πρωί, στον Πειραιά έγινε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων του Αργοσαρωνικού. Εκεί κατέφθασαν συγκροτημένα για να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους ναυτεργάτες και οι υπάλληλοι του ΝΑΤ, οι οποίοι εδώ και 10 μέρες έχουν καταλάβει το κτίριο του Ταμείου, παλεύοντας για να μην περάσει η διάλυση του ΝΑΤ και οι απολύσεις σε βάρος τους. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ Γ. Λέκκας, ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ Γ. Αντωνόπουλος, ο Γ. Θειόπουλος από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΝΑΤ Γ. Δαούσης. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, ο οποίος κάλεσε τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στον Πειραιά και στην περικύκλωση της Βουλής με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η απεργία των ναυτεργατών δίνει και τον τόνο στις ταξικές δυνάμεις του Πειραιά για τη μάχη της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας. Μάχη που δίνεται με πείσμα και αποφασιστικότητα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Ετσι σήμερα στις 10 το πρωί τα σωματεία του Πειραιά Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών και σωματεία συνταξιούχων διοργανώνουν αγωνιστική κινητοποίηση στην Α' ΔΟΥ Πειραιά ενάντια στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος διοργανώνει στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στο τρενάκι του ΗΣΑΠ απέναντι από την πλατεία Ηρώων.

Στη μάχη και οι μεταλλεργάτες

Ομόφωνα «ναι» στη 48ωρη πανεργατική απεργία και τη συμπόρευσή τους με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν προχτές την Κυριακή το πρωί οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, συγκρότησαν μία από τις πιο μαζικές συνελεύσεις του κλάδου τουλάχιστον του τελευταίου χρόνου. Η συνέλευση έγινε μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε πρώην μηχανουργείο.

Αύριο Τετάρτη πρώτη μέρα της απεργίας η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από εκεί με πορεία θα καταφτάσουν στην κεντρική συγκέντρωση του Πειραιά την οποία διοργανώνει η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, στις 11 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Την Πέμπτη θα συμμετάσχουν με οργανωμένο μπλοκ στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για περικύκλωση της Βουλής (προσυγκέντρωση 8 π.μ. Μοναστηράκι).

ΛΑΡΙΣΑ
Κοινή δράση για την προστασία των ανέργων

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη για την ανεργία που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών - μέλους ΟΓΕ. Στη σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι των αγωνιστικών συσπειρώσεων, σωματείων και άνεργοι, αναπτύχθηκε πλούσια και γόνιμη συζήτηση.

Αποφασίστηκε άμεσα να ξεκινήσουν παραστάσεις και διαμαρτυρίες:

  • Τη Δευτέρα, στις 24 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην ΓΓ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ.
  • Στη ΔΕΗ, στην Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, στις ΔΕΥΑ, στους Δήμους και άλλες υπηρεσίες, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ν' αναπτυχθεί πολύμορφη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα με αποδέκτες και συμμέτοχους τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, ότι το πρόβλημα της ανεργίας αφορά κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια και αναφέρθηκε σε μια σειρά επιχειρήσεων ή κλάδων στην περιοχή όπως στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που έκλεισε η κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν ότι θα το επαναλειτουργήσει προχωρά στο ξήλωμα. Σημείωσε, ότι το 80% των οικοδόμων είναι άνεργοι επί μήνες, ο κλάδος της Ενδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας τείνει να σβήσει από τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής, αφού από 5.000 εργαζόμενους που είχε πριν μια 15ετία, σήμερα δεν ξεπερνά τους 700.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Απεργίες από χτες σε μια σειρά κλάδους

Απεργία ξεκίνησαν από χτες ή ξεκινούν σήμερα μια σειρά κλάδοι στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ δίνοντας συνέχεια στις πολυήμερες κινητοποιήσεις. Χτες και σήμερα έχουν 48ωρη απεργία οι εφοριακοί. Τις ίδιες μέρες απεργούν και οι τελωνειακοί (η απεργία που είχαν ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή σταμάτησε ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου να τη χαρακτηρίσει παράνομη). Από χτες έχουν ξεκινήσει δεκαήμερη απεργία οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και 24ωρες επαναλαμβανόμενες οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα. Στο μεταξύ, καταλήψεις έγιναν σε πολλά κτίρια υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων και άλλα.

Σήμερα ξεκινούν 48ωρη απεργία ο σύλλογος των οικονομικών επιθεωρητών, τριήμερη απεργία οι μηχανικοί στο Δημόσιο. Στάση εργασίας χτες και σήμερα κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επίσης, σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα κάνουν συγκέντρωση στις 4 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Συνεχίζεται η κατάληψη των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» παρά τους εκβιασμούς της διοίκησης της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας ότι θα παρακρατείται μέρος του μισθού όσες μέρες διαρκεί η κατάληψη.

Τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτονομία» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΡΣΥ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καθώς προχώρησαν στη σύσταση «ανοιχτής» επιτροπής, «πάντα μακριά κι αλάργα από το Σωματείο» και παρά το ότι και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων καταψήφισε την πρότασή τους αυτή.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΨΝΑ αποφασίστηκε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων.

ΚΚΕ
Περιοδείες σε ΟΛΠ και ΟΣΕ

Να ενώσουν τις γροθιές τους με τις ταξικές δυνάμεις για να τσακίσουν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί τμηματικά το μεγαλύτερο λιμάνι και όλα τα λιμάνια της χώρας, και το παραδίδει στα νύχια των πολυεθνικών όπως η COSCO που ακρωτηριάζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, ρημάζει τη ζωή συνολικά τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας «και «σκοτώνει» το μέλλον των παιδιών», κάλεσε τους εργαζόμενους του ΟΛΠ ΑΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στη διάρκεια περιοδείας της στην προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο.

Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τη Δ. Μανωλάκου με συγκέντρωση μέσα σε αίθουσα του κτιρίου της προβλήτας Ι. Η προβλήτα ΙΙ ακριβώς δίπλα, η οποία είναι επίσης Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), έχει παραχωρηθεί στην COSCO και έχει μετατραπεί σε εργασιακό γκέτο, όπου κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. «Πρέπει αποφασιστικά, μαζικά να πάρουμε απόφαση να παρεμποδίσουμε αυτή την πολιτική», σημείωσε προς τους εργαζόμενους η Δ. Μανωλάκου.

Στον ΟΣΕ

Να καταδικάσουν τα κόμματα που προωθούν και στηρίζουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, να ενισχύσουν τα ταξικά συνδικάτα και μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για το δρόμο που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας του στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη. Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει η εμπειρία ώστε ο λαός, οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη πανεργατική - πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τις δύο μέρες.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ - ΤΑΞΙ
Συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία

Συμμετοχή στην πανελλαδική 48ωρη απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία των ταξί, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων.

Οι Επιτροπές Αγώνα σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή εξέλεξαν 13μελές Συντονιστικό Οργανο, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Εκεί, αμέσως μετά, με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς των ΟΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ