ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Ολοι στα συλλαλητήρια της Τρίτης

Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια

Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου

Από την τελευταία μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων
Από την τελευταία μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων
Στην τελική ευθεία μπροστά στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Δεκέμβρη, μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο, γειτονιά και συνοικία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι κινητοποιήσεις της Τρίτης μας αφορούν όλους. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει συνεχώς και ασταμάτητα η πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι υπόθεση ζωής. Κάθε εργάτης είναι και υποψήφιος άνεργος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στο συλλαλητήριο στις 20 Δεκέμβρη, αλλά και για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.

Χαρακτηριστικές για τον κλάδο είναι μερικές από τις μαρτυρίες που κατέγραψε ο «Ρ»:

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, 50 χρονών, μας λέει: «Είμαι 16 μήνες άνεργος. Κι αν είσαι άνεργος δεν μπορείς να επιζήσεις, δεν μπορείς να προσφέρεις στην οικογένειά σου, ούτε τα απαραίτητα. Εχω δύο παιδιά, ο ένας 23 ο άλλος 15 ετών. Ο μεγάλος προχτές ορκίστηκε από την Πάντειο και δεν μπορεί να βρει δουλειά, ούτε για γκαρσόνι. Ο μικρός πάει στο Λύκειο και μου είπαν να πληρώσω τα βιβλία των ξένων γλωσσών. Σε λίγο θα μας ζητήσουν για πετρέλαιο. Πώς, με τι; Λίγο από τη σύνταξη της πεθεράς μου και του πατέρα μου, που και αυτές τις κόψανε - με 600 ευρώ τι να πρωτοκάνεις; Και όπως βλέπετε και η προηγούμενη κυβέρνηση και οι παλιότερες και αυτή, το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα βρούνε λεφτά να δώσουν στο κεφάλαιο. Για τους εργάτες τίποτα. Για να μπορέσει η οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει πρέπει να υπάρχει ενιαίος δημόσιος κατασκευαστικός φορέας που θα κάνει τα έργα που πρέπει. Μόνο έτσι θα βρούμε δουλειά και μόνο έτσι θα πληρώνονται τα έργα όπως πρέπει να πληρώνονται και δε θα πηγαίνουν στους διάφορους μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και θα γίνονται τα έργα που πρέπει να γίνονται, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κλπ».

Ο Στανισλάβ Οζουγκ, από την Πολωνία, είναι αποκαλυπτικός: «Τι σημαίνει ανεργία; Σημαίνει πως δεν μπορείς να βρεις δουλειά, δεν έχεις λεφτά, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Οταν έχεις μια άσχημη κατάσταση, με απλήρωτα τα νοίκια, δεν μπορείς να στηρίζεις την οικογένειά σου, δεν μπορείς ούτε να βγεις έξω, ούτε να πας κάπου, ούτε να πάρεις ένα εισιτήριο. Αυτή είναι η κατάσταση του ανέργου. Εγώ είμαι 60 χρονών και είμαι στο μεροκάματο. Είμαι νέος για σύνταξη και γέρος για δουλειά. Ποιος θα με πάρει για δουλειά; Και η κατάσταση προχωράει προς το χειρότερο. Δεν ξέρεις καν τι θα σου συμβεί αύριο».

Ο Καντέτ Ματά από τη Συρία, μετανάστης, έχει εφτά χρόνια στην Ελλάδα, και τον τελευταίο χρόνο είναι άνεργος. «Και τώρα πώς να τα βγάλω πέρα; Από τους φίλους ό,τι μπορούν κι αυτοί. Μένω στο σπίτι ενός φίλου. Από το δικό μου με έδιωξαν πριν δύο μήνες γιατί δεν μπορούσα να πληρώσω το ενοίκιο. Ο ιδιοκτήτης μου είπε πως θα καλέσει την αστυνομία και εγώ έφυγα. Κι εγώ τώρα δεν μπορώ ούτε να πάω πίσω στην πατρίδα μου με όλα αυτά που γίνονται εκεί», μας λέει.

Πολύμορφες παρεμβάσεις
  • Σήμερα Κυριακή 18 Δεκέμβρη: Συσκέψεις οργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Εμποροϋπαλλήλων, στην Αθήνα στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β). Η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας στις 7 μ.μ., στα γραφεία Συνταξιούχων και Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Αριστείδου 92). Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 11 το πρωί, οργανώνει στην ισόγεια αίθουσά του εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων - μερικώς απασχολούμενων, ηλικίας μέχρι 15 χρόνων.
  • Αύριο Δευτέρα 19 Δεκέμβρη: Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου στο κέντρο της πόλης, προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προχωρά σε μέρα κλαδικής δραστηριότητας, με κορύφωση τη σύσταση επιτροπών ανέργων στα ταξικά σωματεία, ενώ αύριο έχει αποφασιστεί Μέρα Παλλεσβιακής εξόρμησης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. έξω από τον ΟΑΕΔ Καλλιθέας (Δημοσθένους και Φιλαρέτου).
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έξω από τον Οίκο Ναύτη

Ξεχωριστή είναι η κινητοποίηση που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Την Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί οι άνεργοι ναυτεργάτες, με φασολάδα, κρεμμύδι και κρασί, θα στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους έξω από τον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ).


Κ. Τρ.

Οι συγκεντρώσεις για την ανεργία

Μέχρι χτες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν συλλαλητήρια στις εξής περιοχές:

Αθήνα, 6 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Νάουσα, 6 μ.μ., πλατεία Καρατάσου.

Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., πλατάνι (συντριβάνι).

Εδεσσα, 6 μ.μ., μικροί καταρράκτες.

Γιαννιτσά, 6 μ.μ., πεζόδρομος.

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 6 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο.

Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Μεσολόγγι, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λευκάδα, 6 μ.μ., Αγιος Μηνάς.

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειο.

Λάρισα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.

Πύργος, 6 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Καλαμάτα, 6 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια (Πεύκο του Σωκράτη).

Κεφαλλονιά, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 7 μ.μ., Νέα Καταστήματα.

Ρέθυμνο, 6 μ.μ., πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Λαού.

Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ρόδος, 6 μ.μ., στον ΟΑΕΔ.

Λέσβος, 6 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Κως, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ.

Στην Κέρκυρα η συγκέντρωση θα γίνει στις 22 Δεκέμβρη, 9 π.μ., στον ΟΑΕΔ.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας έχουν οριστεί στις 5.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Λαυρεωτικής - Μεσογείων, Κεντρικού Τομέα.

Πλατεία Βάθη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου τομέα, Θριασίου.

Πλατεία Κοτζιά: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου Τομέα. Πειραιάς.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org