ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Επιχειρήσεις συμψηφισμού και θωράκισης των σκοτεινών μηχανισμών

Με την τακτική του συμψηφισμού και στη λογική ότι «τα ίδια γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση των υποκλοπών, επιδιώκοντας - όπως συνήθως γίνεται - να κουκουλώσει τις αποκαλούμενες «νόμιμες αποσυνδέσεις» και μέσω της σύστασης άλλης μιας Εξεταστικής Επιτροπής και άλλων σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Χαρακτηριστικές επ' αυτού ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα στον «ΣΚΑΪ»: «Να τα δούμε όλα αυτά σε βάθος χρόνου - επειδή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, είναι λογικό να τα δεις αυτά σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου». Και πρόσθεσε: «Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων».

«Θα ερευνήσουν», λες και δεν ξέρουν ότι η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και αρχές της Ελλάδας και όλων των κρατών - μελών στην ΕΕ στηρίζεται σε ένα πολυδαίδαλο και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει και εφαρμόσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις.

Πλαίσιο που με την αξιοποίηση εννοιών - «λάστιχο» (π.χ. «εθνική ασφάλεια», «δημόσια τάξη», «δημόσιο συμφέρον» και βέβαια «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος»), τις οποίες οι κρατικές αρχές ερμηνεύουν όπως τους εξυπηρετεί καλύτερα, έχει αναγάγει σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός έσπευσε να εμφανίσει τον πρωθυπουργό σαν ...διορθωτή, λέγοντας πως «για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βλέπει ότι υπάρχει ένα ζήτημα και θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο». Στο μεταξύ, η ...αλλαγή για την οποία κοκορεύονται και παλεύουν να θολώσουν τα νερά είναι η τοποθέτηση και δεύτερου εισαγγελέα για την έγκριση των υποκλοπών. Είπε ακόμα ο Κ. Τσιάρας ότι πριν το 2018 υπήρχαν δύο εισαγγελείς για τις παρακολουθήσεις και ότι αυτό το άλλαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λες και η ύπαρξη ενός, δύο ή ...πέντε εισαγγελέων αναιρεί το αποτέλεσμα και το γεγονός της γενικευμένης, απαράδεκτης παρακολούθησης.

Αλλωστε όλοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφήνουν στο απυρόβλητο το θεσμικό υπόβαθρο (Οδηγίες, Κανονισμούς, διακρατικές συμφωνίες και νομοθετήματα) που επιτρέπουν παρακολουθήσεις και φακέλωμα, ενώ, πολύ χαρακτηριστικά για την υποκριτική τους στάση, απέφυγαν όλα αυτά τα χρόνια τις απαντήσεις για τα κρούσματα «συνακροάσεων» - υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια να βγουν «εκτός κάδρου» το υπόβαθρο αυτό και οι στοχεύσεις του «έβγαλε μάτι» και στο άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σ' αυτό ο Αλ. Τσίπρας - χωρίς ούτε μία αναφορά στο πλαίσιο που νομιμοποιεί το γενικευμένο φακέλωμα και το οποίο και η κυβέρνησή του θωράκισε παραπέρα, την ώρα που επί ημερών τους ξεκίνησαν οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ - επιχείρησε να τονώσει την απάτη περί αστικού κράτους που τάχα θα αλλάξει χαρακτήρα με την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες, λέγοντας: «Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Επιχείρησε ακόμα να τραβήξει δήθεν διαχωριστικές γραμμές «προοδευτικότητας» μέσα στον βούρκο που όλοι μαζί έχουν συνδιαμορφώσει, για το ποιος θα διαχειρίζεται πιο «δημοκρατικά» τους σκοτεινούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς.

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Θ. Κουκάκης

Στο μεταξύ, για τις διαρροές περί υποκλοπών κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο πρώτος που κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη - από τον περασμένο Απρίλη - ότι παρακολουθείται το κινητό του τηλέφωνο, πριν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Θ. Κουκάκης είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος και ο δεύτερος μάρτυρας που καταθέτει στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τις διαρροές των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού «Predator». Πρώτος είχε καταθέσει, την περασμένη Παρασκευή, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ο Θ. Κουκάκης σε σχετική δήλωσή του μετά την τετράωρη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο τόνισε: «Εχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Εκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ, δεν υπεισήλθε όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό "Predator"» .

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε ζήτησε να ερευνηθούν όλες οι πτυχές για το ποιοι και γιατί τον παρακολουθούσαν. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε στις 31 Μαρτίου 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Ελληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια Αρχή, από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, το γεγονός ότι έχει παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης. Σε σχέση με τους δημοσιογράφους, θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ»
Πάλη για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Την ανάγκη ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο εργαζομένων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», με αφορμή τις εξελίξεις στους ΑΗΣ και τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα στη χώρα, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τη συμμετοχή της λιγνιτοπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τις προηγούμενες μέρες άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη μέσω των ταινιόδρομων μεταφοράς από τα ορυχεία Μαυροπηγής και Νότιου Πεδίου, στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, «Πτολεμαΐδα 5», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και τον λέβητα της μονάδας, ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου, προκειμένου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβρη και σε εμπορική λειτουργία τον Δεκέμβρη, με προσωπικό που θα μετακινηθεί από τους άλλους ΑΗΣ.

Σήμερα από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιβαλλοντικά προσαρμοσμένες είναι οι 3 και από αυτές λειτουργεί η μία, ενώ και η μία μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι.

Παράλληλα άρχισε η εντατική εξόρυξη του καυσίμου στα ορυχεία της περιοχής, στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών να αυξηθεί η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη και να φτάσει στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αυξάνεται η εντατικοποίηση, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με χαμηλούς μισθούς.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» «Σπάρτακου» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαψεύδουν για μια φορά ακόμα όσους υποστήριζαν ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων θα πέσουν οι τιμές και θα έχουμε φθηνό ρεύμα.

Ψυχρολουσία για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Οσα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές Ενέργειας σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις - φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που θα γίνει είναι ότι οι χρεώσεις Αυγούστου θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι.

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας το μόνο που "απελευθερώνει" είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και "φυλακίζει" τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια».

Καταγγέλλει ότι αυτή την πολιτική υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια πολιτική στήριξε με νύχια και με δόντια και η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) σε ΓΕΝΟΠ, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία. «Εβαλαν και εξακολουθούν να βάζουν πλάτη προκειμένου να περάσουν όλοι οι σχεδιασμοί των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ ΑΕ (μετοχοποίηση, διάλυση του Ασφαλιστικού, τριχοτόμηση της ΔΕΗ). Δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές στα πλαίσια της "Δίκαιης Μετάβασης" στη μεταλιγνιτική εποχή (επιτροπή Μουσουρούλη κ.λπ.), ενώ ακόμη και σήμερα προσπαθούν να κρύψουν ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μέρος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» «Σπάρτακου» καλεί τον λαό να μη συμβιβαστεί με τη λογική ότι τον 21ο αιώνα θα ζει με δελτίο στο ρεύμα και τη θέρμανση. Να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ θησαυρίζουν οι εφοπλιστές.

«Η Ενέργεια ή θα είναι εμπόρευμα και θα πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι ή θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός. Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα», τονίζει.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ