Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Επιχειρήσεις συμψηφισμού και θωράκισης των σκοτεινών μηχανισμών

Με την τακτική του συμψηφισμού και στη λογική ότι «τα ίδια γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση των υποκλοπών, επιδιώκοντας - όπως συνήθως γίνεται - να κουκουλώσει τις αποκαλούμενες «νόμιμες αποσυνδέσεις» και μέσω της σύστασης άλλης μιας Εξεταστικής Επιτροπής και άλλων σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Χαρακτηριστικές επ' αυτού ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα στον «ΣΚΑΪ»: «Να τα δούμε όλα αυτά σε βάθος χρόνου - επειδή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, είναι λογικό να τα δεις αυτά σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου». Και πρόσθεσε: «Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων».

«Θα ερευνήσουν», λες και δεν ξέρουν ότι η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και αρχές της Ελλάδας και όλων των κρατών - μελών στην ΕΕ στηρίζεται σε ένα πολυδαίδαλο και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει και εφαρμόσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις.

Πλαίσιο που με την αξιοποίηση εννοιών - «λάστιχο» (π.χ. «εθνική ασφάλεια», «δημόσια τάξη», «δημόσιο συμφέρον» και βέβαια «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος»), τις οποίες οι κρατικές αρχές ερμηνεύουν όπως τους εξυπηρετεί καλύτερα, έχει αναγάγει σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός έσπευσε να εμφανίσει τον πρωθυπουργό σαν ...διορθωτή, λέγοντας πως «για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βλέπει ότι υπάρχει ένα ζήτημα και θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο». Στο μεταξύ, η ...αλλαγή για την οποία κοκορεύονται και παλεύουν να θολώσουν τα νερά είναι η τοποθέτηση και δεύτερου εισαγγελέα για την έγκριση των υποκλοπών. Είπε ακόμα ο Κ. Τσιάρας ότι πριν το 2018 υπήρχαν δύο εισαγγελείς για τις παρακολουθήσεις και ότι αυτό το άλλαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λες και η ύπαρξη ενός, δύο ή ...πέντε εισαγγελέων αναιρεί το αποτέλεσμα και το γεγονός της γενικευμένης, απαράδεκτης παρακολούθησης.

Αλλωστε όλοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφήνουν στο απυρόβλητο το θεσμικό υπόβαθρο (Οδηγίες, Κανονισμούς, διακρατικές συμφωνίες και νομοθετήματα) που επιτρέπουν παρακολουθήσεις και φακέλωμα, ενώ, πολύ χαρακτηριστικά για την υποκριτική τους στάση, απέφυγαν όλα αυτά τα χρόνια τις απαντήσεις για τα κρούσματα «συνακροάσεων» - υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια να βγουν «εκτός κάδρου» το υπόβαθρο αυτό και οι στοχεύσεις του «έβγαλε μάτι» και στο άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σ' αυτό ο Αλ. Τσίπρας - χωρίς ούτε μία αναφορά στο πλαίσιο που νομιμοποιεί το γενικευμένο φακέλωμα και το οποίο και η κυβέρνησή του θωράκισε παραπέρα, την ώρα που επί ημερών τους ξεκίνησαν οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ - επιχείρησε να τονώσει την απάτη περί αστικού κράτους που τάχα θα αλλάξει χαρακτήρα με την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες, λέγοντας: «Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Επιχείρησε ακόμα να τραβήξει δήθεν διαχωριστικές γραμμές «προοδευτικότητας» μέσα στον βούρκο που όλοι μαζί έχουν συνδιαμορφώσει, για το ποιος θα διαχειρίζεται πιο «δημοκρατικά» τους σκοτεινούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς.

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Θ. Κουκάκης

Στο μεταξύ, για τις διαρροές περί υποκλοπών κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο πρώτος που κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη - από τον περασμένο Απρίλη - ότι παρακολουθείται το κινητό του τηλέφωνο, πριν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Θ. Κουκάκης είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος και ο δεύτερος μάρτυρας που καταθέτει στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τις διαρροές των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού «Predator». Πρώτος είχε καταθέσει, την περασμένη Παρασκευή, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ο Θ. Κουκάκης σε σχετική δήλωσή του μετά την τετράωρη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο τόνισε: «Εχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Εκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ, δεν υπεισήλθε όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό "Predator"» .

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε ζήτησε να ερευνηθούν όλες οι πτυχές για το ποιοι και γιατί τον παρακολουθούσαν. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε στις 31 Μαρτίου 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Ελληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια Αρχή, από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, το γεγονός ότι έχει παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης. Σε σχέση με τους δημοσιογράφους, θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ