ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Με δοκιμασμένα αντεργατικά υλικά χτίζει τον επόμενο γύρο της επίθεσης

Πιάνει το νήμα και αξιοποιεί το έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο αντεργατικές ρυθμίσεις, η μία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και η άλλη για τις απολύσεις, και ένα σχέδιο αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, που βάζει περισσότερα εμπόδια στην απεργία, προωθεί το φακέλωμα των εργαζομένων και ενισχύει τα μέσα χειραγώγησης των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης στα Εργασιακά, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ποια θα είναι η συνέχεια.

«Γκαζωμένη» στο στόχο της ανάπτυξης για το κεφάλαιο, η ΝΔ προωθεί, παράλληλα, μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του, όπως φοροαπαλλαγές και επενδυτικά κίνητρα, που περιέχονται σε νομοσχέδια των αμέσως επόμενων ημερών. Αλλωστε, και οι αλλαγές στο κράτος, όπως και η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, ως «σινιάλο» για ένταση του αυταρχισμού, τον ίδιο στόχο υπηρετούν: Να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος, ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή, στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, να παίξει «επιτελικό» ρόλο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο πέρα από το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, τη σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στα μέτρα που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Παρά την προσπάθεια να παρουσιάσει ως φιλολαϊκή και φιλεργατική τη δική του προηγούμενη κυβερνητική θητεία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει ότι στο έδαφος που ο ίδιος έστρωσε έρχεται τώρα η ΝΔ να επιταχύνει την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα μνημόνια και τα μέτρα που ψήφισε, αλλά και με το γεγονός ότι συκοφάντησε αγωνιστικές αξίες και ιδέες, «δικαίωσε» και νομιμοποίησε ως «μονόδρομο» την πολιτική των μνημονίων, των θυσιών δίχως τέλος στο όνομα της ανάπτυξης.

Γι' αυτό σήμερα, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από τα νομοσχέδια της ΝΔ, θα βρεις από κάτω τη «συνέχεια του κράτους», δηλαδή αντίστοιχους νόμους που ψήφισε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα επιχειρήματα με τα οποία η ΝΔ δικαιολογεί την επιτάχυνση της επίθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικότερο αυτό της «βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», που «θα φέρει επενδύσεις» και μέσα από εκεί «καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας», «αυξήσεις μισθών» και πάει λέγοντας. Ας τα δούμε όλα αυτά μέσα από το παράδειγμα των όσων ψήφισε ή σχεδιάζει η ΝΔ στα Εργασιακά για το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Αντιδραστικό συμπλήρωμα στο νόμο Αχτσιόγλου για την απεργία

Με προκλητικά προσχήματα επιχειρεί η ΝΔ να δικαιολογήσει τις νέες ανατροπές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή ρυθμίσεις για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αυτές βάζουν νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και προωθούν το φακέλωμα των εργαζομένων, προσφέροντας επιπλέον «εργαλεία» στο κράτος και στην εργοδοσία για τη χειραγώγηση των συνδικάτων.

Οι διατάξεις αυτές, όμως, έρχονται ως συμπλήρωμα του αντιδραστικού μέτρου που ψήφισε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας υποχρεωτική για την κήρυξη απεργίας από Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή του «50%+1» των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να υπάρχει απαρτία.

Για να δικαιολογήσει η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη διάταξη που νομοθέτησε ισχυρίστηκε ότι έτσι ενισχύονται η δημοκρατία στα συνδικάτα και η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ακριβώς το ίδιο. Οτι δηλαδή στόχος της είναι να εξασφαλίσει «την ανεμπόδιστη, καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και την άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Ποιοι τολμούν όμως να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» στα συνδικάτα; Τα κόμματα που με τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα προωθούν συστηματικά τη νοθεία και τον εκφυλισμό, προκειμένου να ελέγχουν τους συσχετισμούς για λογαριασμό της εργοδοσίας. Αυτοί που με τις μεθόδους και τις πρακτικές τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, που οδηγεί από ήττα σε ήττα τους εργαζόμενους, καλλιεργούν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, την αποστροφή στα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση.

Μιλάνε για «προστασία» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα πλούσιο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο επιτρέπει μεταξύ άλλων στη Δικαιοσύνη να βγάζει παράνομες και καταχρηστικές 9 στις 10 απεργίες, ανεξάρτητα από το πόσοι και πώς τις έχουν αποφασίσει.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι το 2018 τα δικαστήρια έκριναν παράνομες πέντε απεργίες των λιμενεργατών στην COSCO, αξιοποιώντας κάθε φορά διαφορετική αντεργατική διάταξη που θέτει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας! Αυτό το βαθιά αντεργατικό νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά ενισχύθηκε κι άλλο επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, γνωρίζουν καλά πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ένα σωματείο κάτω από το βάρος της απόλυσης, πόσο δύσκολο είναι οι εργάτες να συμμετέχουν στη δράση του σωματείου και να παίρνουν αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τον εργοδότη. Και όμως, οι ίδιοι που εκλέγονται στην κυβέρνηση με μειοψηφικά ποσοστά, ζητούν από το εργατικό σωματείο μιας επιχείρησης να παίρνει αποφάσεις με απόλυτη πλειοψηφία!

Φακέλωμα για κάθε χρήση

Ταυτόχρονα, είναι αστείο να μιλάνε για δημοκρατία όταν προωθούν το ηλεκτρονικό μητρώο, που σε αυτές τις συνθήκες έχει προφανή στόχο το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων - μελών του σωματείου, εντείνοντας την κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα. Γι' αυτό προωθούν αυτά τα μέτρα, επειδή δεν θέλουν συνδικάτα - ζωντανές εστίες οργάνωσης αγώνων, όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά με τη φυσική παρουσία τους, τη ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, την καθημερινή δράση.

Στόχο έχουν επίσης να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι η εργοδοσία εξασφαλίζει τάχα με άλλους τρόπους αυτήν την επικοινωνία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ταξικής συνεργασίας, αφού η εργοδοσία εμφανίζεται να διευκολύνει δήθεν τη συνδικαλιστική δράση, ενώ στην πραγματικότητα την περιορίζει και την καθιστά «ακίνδυνη» για τα συμφέροντά της.

Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στόχο έχουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στην οργάνωση αγώνων μπροστά στον νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Με «οδηγό» τον «Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων» της ΕΕ

Εκεί στηρίχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθιερώσει το «λοκ άουτ»

Μια από τις τροπολογίες που ψήφισε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αφορά την κατάργηση διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης που με τρόπο αποσπασματικό και προσχηματικό, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, άλλαζαν ορισμένες τυπικές προϋποθέσεις για την «αιτιολόγηση» των απολύσεων από την εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση κατάργησε με προκλητικά επιχειρήματα και απαράδεκτες διαδικασίες - εξπρές την υποχρέωση της εργοδοσίας, με βάση το νόμο 4611/2019, να αναφέρει κάποιον «βάσιμο λόγο» για να δικαιολογήσει τις απολύσεις.

Στην πραγματικότητα, ο «βάσιμος» λόγος κανένα ουσιαστικό εμπόδιο δεν έβαζε στις απολύσεις, αφού στο πολυδαίδαλο αντεργατικό πλαίσιο υπάρχουν όλα τα «παραθυράκια» για την εργοδοσία να δικαιολογήσει μια απόλυση για «βάσιμο λόγο», όταν αυτή θα έφτανε σε κάποια δικαστική αίθουσα, που είναι και το πιθανότερο με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις υποδείξεις όμως των εργοδοτικών ενώσεων, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν θέλουν να απαλλαγούν εύκολα και γρήγορα από έναν εργαζόμενο, ακόμα και αυτή η διάταξη για τις απολύσεις καταργήθηκε, με τον ΣΕΒ μάλιστα να προδιαγράφει τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα, βάζοντας στο στόχαστρο τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Ενδιαφέρον προκαλεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, επικαλέστηκε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Τον ίδιο Χάρτη επικαλείται τώρα και ο ΣΕΒ, χαιρετίζοντας την κατάργηση της ρύθμισης από τη ΝΔ και ζητώντας «μία συνολική και δη ριζική αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο και μεταξύ άλλων το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ' ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού, τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Με άλλα λόγια, η επίκληση και η αντιπαράθεση για την ερμηνεία του Κοινωνικού Χάρτη της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για επιδείνωση της αντεργατικής νομοθεσίας για τις απολύσεις, όπως αξιώνει ο ΣΕΒ και πρόθυμα εμφανίζεται να υλοποιεί η ΝΔ.

Προπομπός και για τις ομαδικές απολύσεις

Η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία τάχα των εργαζομένων από τις απολύσεις αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2017 ψήφισε διάταξη που απελευθέρωσε παραπέρα τις ομαδικές απολύσεις, διευκολύνοντας τη σχετική διαδικασία. Συγκεκριμένα, αντικατέστησε ακόμα και αυτήν τη διοικητική έγκριση που απαιτούνταν, με μια απλή και άνευ ουσίας «διαδικασία κοινοποίησης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), καθορίζοντας μάλιστα με σαφήνεια ότι τυχόν αρνητική γνωμάτευση του ΑΣΕ δεν συνιστά «τεκμήριο ακυρότητας» των ομαδικών απολύσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2016 ψήφισε νόμο που κύρωσε τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ). Συγκεκριμένα, το άρθρο 6 του Χάρτη αναγνωρίζει «...το δικαίωμα εργαζομένων και εργοδοτών στη συλλογική δράση σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην απεργία...».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ανεπιτυχώς τότε να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ, με το επιχείρημα ότι η εθνική νομοθεσία απαγορεύει το λοκ άουτ. Στα κυβερνητικά παραμύθια απάντησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι ο «Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», από το Δεκέμβρη του 2009, με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, «έγινε νομικά δεσμευτικός για τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ισότιμος με τις ευρωσυνθήκες. Κι αυτός ο "Χάρτης" κατοχυρώνει ρητά και κατηγορηματικά στο άρθρο 28 το "δικαίωμα" της "ανταπεργίας" των καπιταλιστών».

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αθλιο καθεστώς που ενισχύεται

Με μία από τις δύο πρόσφατες τροπολογίες, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τη διάταξη του νόμου 4554/2018, που προέβλεπε την «κοινή ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου» έναντι των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων ως προς την καταβολή των αποδοχών και αποζημίωσης στην περίπτωση απόλυσης, ενώ όριζε ότι η σύμβαση ανάθεσης έργου θα έπρεπε να περιλαμβάνει όρο υποχρέωσης του εργολάβου να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Και αυτή η διάταξη, όμως, δεν άγγιζε το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το σύστημα εργολαβίας, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξασφαλίσουν όσο πιο φθηνό εργατικό δυναμικό γίνεται με τα λιγότερα δικαιώματα.

Το σύστημα της εργολαβίας ουσιαστικά παραπέμπει στο «δουλεμπόριο» εργαζομένων, διαιωνίζοντας το εξής φαινόμενο: Εργαζόμενοι να απασχολούνται μέσω εργολάβων για πολλά χρόνια στην ίδια επιχείρηση, οι εργολάβοι να αλλάζουν από καιρό σε καιρό αλλά οι εργαζόμενοι να παραμένουν, λόγω της εξειδίκευσής τους, χωρίς όμως ποτέ να θεμελιώνουν τα δικαιώματα που θα είχαν αν είχαν προσληφθεί απευθείας από την επιχείρηση.

Και εδώ η υποκρισία «χτυπάει κόκκινο». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτο, όπως όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, το σύστημα της εργολαβίας, απέρριψε πρόταση του ΚΚΕ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν τους εργαζόμενους του ίδιου χώρου ή κλάδου και ενίσχυσε νομοθετικά τη δράση των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων και συγκεκριμένα των «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας», καταργώντας εμπόδια που έθεταν «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική αιτιολογική έκθεση.

Πατριδογνωμόνιο
Των οικιών ημών εμπιπραμένων...

Πάνε πάνω από τριάντα χρόνια που ξεσπάει μια τρομερή πυρκαγιά στο Λουτράκι. Την καλύπτω δημοσιογραφικά, μένω δυο - τρεις μέρες επιτόπου, σε εποχές που το ρεπορτάζ των εφημερίδων προσέφερε την πολυτέλεια να μην ασθμαίνεις σε στείρα παράθεση δεδομένων για να βγει εντυπωσιακός διαδικτυακός τίτλος.

Αυτό που με είχε παραλυτικά εντυπωσιάσει και εσωτερικά εξοργίσει κι αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία και μια λεζάντα, ήταν η εξοργιστική, όπως φάνταζε στα νεανικά μου μάτια, απάθεια τουριστών, κυρίως Ελλήνων, που είχαν ασφυκτικά γεμίσει τα καφέ και τα εστιατόρια της παραλίας και χάζευαν τις πύρινες γλώσσες στο βουνό μπροστά τους. Φωτογραφίζονταν, ακόμα και τότε που δεν υπήρχαν οι σέλφι, χασκογελούσαν και διασκέδαζαν, βοηθούντος και του ανέμου, που δεν τους έπνιγε, καθώς έστελνε τη φωτιά ως το μοναστήρι του όσιου Πατάπιου.

Τότε ακόμα άντεχε η δημοσιογραφική πρακτική να παρακολουθείς μια μεγάλη είδηση και τις επόμενες μέρες για μεγάλο διάστημα που στη γλώσσα του επαγγέλματος λέγεται και «φόλοου απ», παρακολούθημα. Θυμάμαι να έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη «υποβρύχιο» στον τίτλο και τη λεζάντα, αναφερόμενη στη βανίλια μαστίχα σε παγωμένο νερό ή βυσσινάδα, ζαχαροπλαστική πολυτέλεια της εποχής, σήμερα απολύτως ντεμοντέ, για να καταχεριάσω την έλλειψη κουλτούρας αλληλεγγύης και συναγερμού μιας κοινωνίας, που τη θεωρούσα, καθόλου αφελώς, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει ο κόσμος μπροστά. Οχι ότι οι συνθήκες ευνοούσαν πανικό και μαζική έξοδο, αλλά το όλο σκηνικό της επιδεικτικής οχαδερφίστικης αταραξίας, με φόντο τη λεγόμενη συνηθισμένη έκφραση ως και σήμερα «δαντική κόλαση», με είχε εξοργίσει κι έτσι έγινα κι αποδέκτης δημοσιογραφικής ...αντιπολίτευσης από κάποιους που θεώρησαν ότι παρατράβηξα το σχοινί της κριτικής.

Αυτή η έλλειψη κουλτούρας υγιούς κοινωνικού συναγερμού, αυτό το κλασικό, απεχθές, «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν» παραμένει αμετακίνητο στο ιδεολογικό φυλλοκάρδι μου, ακόμα και τώρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι και μετά τους πανηγυρισμούς για κάθε φωτιά, για κάθε εμπρησμό που δεν κοστίζει σε ζωές, επειδή έχει παγιωθεί και εξαντλείται σε μεγαλόστομες αναλύσεις περί κλιματικής αλλαγής, αλγόριθμους καυσιολογίας και μελό υπερτονισμού των υπεράνθρωπων προσπαθειών των πραγματικά ηρωικών πυροσβεστών που καταφέρνουν τόσα πολλά με ελάχιστα ή και καθόλου μέσα.

Η εύκολη κριτική, η εύκολη αντιπολίτευση και η ακόμη ευκολότερη συμπολίτευση εδώ και δεκαετίες τρέφονται κυριολεκτικά όπως οι φλόγες από τα ξερόχορτα και τον καύσωνα, από ένα πλήθος πολιτών - ψηφοφόρων, που δεν ξεσηκώνονται, δεν απαιτούν, δεν απειλούν με σοβαρό πολιτικό κόστος τους εκάστοτε αρμόδιους και υπεύθυνους, όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη των πυρκαγιών και των συνεπειών τους.

Και δεν μιλάω μόνο για την έλλειψη σε αεροπλάνα, οχήματα, προσωπικό, σύγχρονο ηλεκτρονικό υλικό δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Μιλάω για την παιδεία. Στην πιο διασταλτική της ερμηνεία. Την εμφύσηση στον πληθυσμό της αντίληψης ότι η «ζημιά» δεν είναι κάτι που σε αφορά μόνο όταν κινδυνεύεις ο ίδιος και η περιουσία σου. Είναι που λείπει με αστική πολιτική ευθύνη η επένδυση στη γνώση, και κυρίως την επίγνωση της παγίδευσης των μαζών σε ατομικές λύσεις γενικών προβλημάτων και ευκολότερα προβλέψιμων στις μέρες μας καταστροφών κάθε λογής.

Είναι που πάνω από μισό αιώνα τώρα η μαζικότητα των κινημάτων και των αντιδράσεων, η έμπρακτη αντίσταση στην κάθε λογής μαζική απειλή έχει υποχωρήσει δραστικά, έχει απαξιωθεί και συκοφαντηθεί ως αναποτελεσματική κι έχει περιβληθεί την υποκριτική μορφή μιας απέραντης σχολιογραφικής εκτόνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πιο εξοργιστικό είναι πως στις μέρες μας, όπου όλοι γκουγκλάρουν και μετατρέπονται σε παντογνώστες, λείπουν με ευθύνη του κράτους η γνώση και οι προδιαγραφές απλών προβλεπτικών κανόνων επιβίωσης στην επικυριαρχία του καπιταλισμού και της βαρβαρότητας που συνεπάγεται. Ετσι μπορείς να καείς στο ίδιο σου το σπίτι επειδή τα στόρια στα παράθυρα είναι πια ηλεκτρικά, και ούτε αυτός που στα 'βάλε, ο επαγγελματίας, ούτε εσύ που τα πλήρωσες, ο καταναλωτής, σκέφτηκες και απαίτησες εναλλακτική, άμεση και απλή, σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα για οποιονδήποτε λόγο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κείμενα: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Κείμενα: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ