ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τραγούδια του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης

Πλήθος κόσμου γέμισε το θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Πλήθος κόσμου γέμισε το θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης με αγωνιστές καλλιτέχνες από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Η συναυλία περιελάμβανε αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και τον Ναζίμ Χικμέτ, στο μελοποιημένο έργο των δύο μεγάλων ποιητών της εργατικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, που με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Στη συναυλία έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μέσα από τα έργα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ και άλλων προοδευτικών δημιουργών, οι Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες που μοιράστηκαν την ίδια σκηνή, έσμιξαν τις φωνές τους απέναντι στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία, στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια που τραγουδήθηκαν στις δύσκολες ώρες, τις μεγάλες στιγμές του εργατικού κινήματος, τραγούδια που έδωσαν και συνεχίζουν και στις μέρες μας να δίνουν δύναμη και κουράγιο στους αγώνες μας.

Οι Τούρκοι μουσικοί
Οι Τούρκοι μουσικοί
Οι μουσικοί παρουσίασαν ένα συγκινητικό και συνάμα μαχητικό μουσικό αφιέρωμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν «ένα» με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους που γέμισαν το θέατρο Αλσους. Ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας ήταν όταν οι Τούρκοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν στα Ελληνικά το «Λίγα γαρούφαλλα» από τα «Γράμματα στην αγαπημένη μου» του Ν. Χικμέτ σε μουσική Μάνου Λοΐζου, αλλά και το τέλος της συναυλίας, όταν Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο το «Σώπα όπου να 'ναι» από τη «Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου.

Μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών

Τη συναυλία άνοιξε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Σταμούλης, σημειώνοντας για τον Γ. Ρίτσο και τον Ν. Χικμέτ ότι «σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ποίησή τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη».

«Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την τελική νίκη των λαών», επισήμανε ο Β. Σταμούλης, ενώ υπογράμμισε:

Στο κλείσιμο της συναυλίας οι αγωνιστές καλλιτέχνες από τις δύο χώρες ανέβηκαν μαζί στη σκηνή
Στο κλείσιμο της συναυλίας οι αγωνιστές καλλιτέχνες από τις δύο χώρες ανέβηκαν μαζί στη σκηνή
«Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών. Καταδίκης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλισμών και της στρατιωτικής ικανότητας της δολοφονικής μηχανής, για ένταξη νέων χωρών στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και διεύρυνση της δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, για προετοιμασία νέων επεμβάσεων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπερθεματίζει, να διεκδικεί τον τίτλο του πιο πιστού υπηρέτη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, να εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα στους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για λογαριασμό - αναβάθμιση και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενάντια στους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους, στα θύματά τους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η άγρια εκμετάλλευση. Των αποφάσεών τους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες με την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δημιουργία κέντρων κράτησης εντός ή εκτός ΕΕ, για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, για νέους εγκλωβισμούς, για απελάσεις και συνολικά ένταση της καταστολής που συμφώνησαν όλοι, κοσμοπολίτες και εθνικιστές, δήθεν προοδευτικοί και ξενοφοβικοί αντάμα, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Εξελίξεις που οξύνουν το πρόβλημα και θρέφουν φασιστικές δυνάμεις».

Οι συντελεστές της συναυλίας

Από τον ΠΜΣ συμμετείχαν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία (πιάνο), Σιούρας Γεράσιμος (κιθάρα), Λαζάρου Τεο (ηλεκτρικό μπάσο), Μεταλληνός Παναγιώτης (τύμπανα), Κατριτζιδάκης Νίκος (φλάουτο), Κουφαλάκος Δημήτρης (φαγκότο και φυσαρμόνικα), Τσαφαράς Δημήτρης (κλαρινέτο), Μαρκατάτου Ελίνα (μαντολίνο), Μαρκατάτου Μαρία (μαντολίνο), Μπαξεβάνης Γιάννης (μπουζούκι), Κατσαβός Αναστάσης (μπαγλαμάς).

Σολίστ: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα).

Τραγούδησαν οι: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Ερση.

Απήγγειλε ο Σπύρος Κοντορίζος.

Εργατικά φεστιβάλ σε Ηράκλειο και Λέσβο

Εργατικά φεστιβάλ ενάντια στην εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργανώνονται από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Λέσβο:

-- Στο Ηράκλειο, το Εργατικό Φεστιβάλ διοργανώνεται το Σάββατο 21/7, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Σωματείου Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και μεταναστών.

-- Στη Λέσβο, το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Ιούλη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή φορέων, καλλιτεχνικών σχημάτων και σωματείων του Εργατικού Κέντρου. Στις εκδηλώσεις θα χαιρετίσει εκπρόσωπος από το Συνδικάτο Μετάλλου Birlesik Metal - Is από την Τουρκία.

Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της PDS

Σε νέα στάση εργασίας (8 π.μ. έως 12 μ.) σήμερα Τρίτη και κινητοποίηση κατά τη συνάντηση του Σωματείου με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «PD Services» (οι οποίοι απασχολούνται μέχρι και 18 χρόνια σε εργασίες της τράπεζας), συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας στις 23 Ιούλη (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στη 1.30 μ.μ., όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Σε σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, καλεί τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων, εκλεγμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org