ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αποτελειώνει συντάξεις, επιδόματα και παροχές

Οι απώλειες για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας θα ξεπεράσουν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ

Σε νέα φάση περνάει η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, κηρύσσοντας νέο διωγμό σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η νέα επίθεση επικεντρώνεται στο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, στη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, στην αποψίλωση των παροχών Υγείας μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και στον αντίποδα στην ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Τα νέα μέτρα συμπληρώνουν τους περσινούς αντιασφαλιστικούς νόμους και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις επώδυνες παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου και μετατρέπουν τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας σε πραγματικό Γολγοθά.

Το αντεργατικό πακέτο παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως μέρος και «συμπλήρωμα» του γενικότερου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, μέχρι το τέλος Αυγούστου ολοκληρώνονται οι «μελέτες» για τα επικουρικά ταμεία, στη βάση των οποίων μέσα στο Σεπτέμβρη θα ψηφιστούν νέες ανατροπές για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1/1/2012. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και για τα Ταμεία που αποδίδουν εφάπαξ, ενώ στις 20 Ιούλη θα διαμορφωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ. Απ'ο την 1η του Σεπτέμβρη θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ.

Τα παίρνουν από παντού και από τους πάντες

Ηδη με το «μεσοπρόθεσμο», η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, προχωρά στην υφαρπαγή 6,845 δισ. ευρώ μόνο για την πενταετία 2011 - 2015 από εργαζόμενους και συνταξιούχους με χαράτσια μείωση παροχών, κατάργηση επιδομάτων. Ειδικότερα:

  • Σε 661 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες από τις περικοπές των επιδομάτων σε ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
  • Σε 841 εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες από τα νέα κριτήρια σε συνταξιοδοτικές παροχές και επιδόματα.
  • Σε 350 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των εφάπαξ.
  • Σε 860 εκατομμύρια από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
  • Σε 176 εκατομμύρια ευρώ από το κόψιμο συντάξεων σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.
  • Σε 100 εκατομμύρια από την περικοπή των συντάξεων των ναυτικών.
  • Σε 625 εκατομμύρια από τις περικοπές και ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις.
  • Σε 210 εκατομμύρια από τη μείωση των συντάξεων των αγροτών και των κατώτερων ορίων άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σε 1.280 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση κοινωνικών προγραμμάτων.
  • Σε 455 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι στους δημόσιους υπαλλήλους για την ανεργία.
  • Σε 100 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι στους αυτοαπασχολούμενους με το ίδιο πρόσχημα.
  • Σε 305 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο χαράτσι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Σε 285 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και επιστήμονες.
  • Σε 600 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται άλλο χαράτσι «αλληλεγγύης» στους αυτοαπασχολούμενους.

Η ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων με το «μεσοπρόθεσμο» έρχεται να προστεθεί στο άλλο «κόλπο γκρόσο» που έγινε με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 και με τον οποίο διαμορφώθηκε το νέο σύστημα απονομής συντάξεων. Το ύψος των απωλειών μόνο για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για την ίδια πενταετία 2011- 2015 η ίδια η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει στα 11,228 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ληστεία δισεκατομμυρίων

Οπως επισημαίνεται σε σημείωμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει τις μελέτες που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου: «Οι συνολικοί δείκτες παροχών βαίνουν μειούμενοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης από τη μεταρρύθμιση. Ο δείκτης αναπλήρωσης μειώνεται».

Συγκεκριμένα, για το ΙΚΑ η ψήφιση του 3863/2010 έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση - μέσα σε μια πενταετία (2011 - 2015) - του συνολικού κονδυλίου για τις συντάξεις κατά 8,344 δισ. ευρώ. Ετσι, ενώ με τους όρους που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου 3863, το ΙΚΑ, την επόμενη πενταετία, θα απέδιδε συντάξεις ύψους 50,346 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του νόμου, το ΙΚΑ θα αποδώσει στους συνταξιούχους του μόνο 42,002 δισ. ευρώ!

Αντίστοιχα, οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ την πενταετία 2011 - 2015 θα φτάσουν τα 2,884 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι απώλειες στις συντάξεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ την επόμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, θα φτάσουν 11,228 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις απώλειες των συνταξιούχων από τα δώρα των συντάξεων κατά 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο, τότε στη διάρκεια της πενταετίας ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ετσι αθροιστικά και μόνο από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιγράψαμε, οι απώλειες για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας θα ξεπεράσουν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια ασύλληπτη ληστεία σε βάρος του εργατικού λαϊκού εισοδήματος. Μια ληστεία που κάθε ευρώ, το οποίο θα αποσπάται επιπλέον, με τα νέα μέτρα για τις επικουρικές, τα εφάπαξ, τα ΒΑΕ, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε έναν κοινωνικό Γολγοθά δίχως τέλος.

Η νέα αποστολή

Αν, μάλιστα, υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν σε τι Αρμαγεδδώνα σπρώχνουν τα λαϊκά στρώματα, τι τελικά σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θέλουν και ποιον πρέπει να εξυπηρετεί, στην ίδια συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Ετσι, περιγράφοντας τον «εθνικό ρόλο του ΙΚΑ» τα επόμενα χρόνια σημείωσε πως αυτός είναι ένας και μοναδικός: «Η διασφάλιση επαρκών συντάξεων και κοινωνικών παροχών μέσω της καταβολής εισφορών, που δεν θα επιβαρύνουν δυσανάλογα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τον κρατικό προϋπολογισμό». Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αυτή είναι πλέον η αποστολή του ΙΚΑ. Οσο για τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές του, αυτές είναι καθήκον των εργαζομένων, μέσα από την καταβολή επιπλέον εισφορών των ίδιων των εργαζομένων. Ακόμα πιο προωθημένο το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα, αναλαμβάνοντας και το ρόλο του λαγού, έθετε ορθά - κοφτά ζήτημα «άμεσης κατάργησης του ασφαλιστικού συστήματος»!

Ομως το ΛΑ.Ο.Σ. δεν πρέπει να ανησυχεί. Η πολιτική που προτείνει, βήμα το βήμα, γίνεται πράξη. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί βιοτέχνες που χάνουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλεια. Αυτοί όμως είναι και οι μόνοι που μπορούν να ανακόψουν μια τέτοια εξέλιξη. Με τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές τους οργανώσεις να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα, να αντισταθούν και να ματαιώσουν τα σχέδια του κεφαλαίου. Να μην αποδεχτούν τετελεσμένα. Να μην αφήσουν να ενταφιαστεί η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, γιατί είναι δημιούργημα των δικών τους κόπων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ