ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσει το έγκλημα κατά του λαού του Βόλου

Από το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων του Βόλου

Eurokinissi

Από το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων του Βόλου
«Καύση εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ ήταν το θέμα της συζήτησης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χτες με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, και με στόχο, όπως φάνηκε στη διάρκεια της συζήτησης, να συσκοτίσουν τις συνέπειες που έχει στο λαό του Βόλου η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ - «LAFARGE».

Για τον σκοπό αυτό, ο Σ. Φάμελλος έφερε μαζί του 12 υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, κάλεσε εκπροσώπους της τσιμεντοβιομηχανίας, όμως ...«παρέλειψε» να καλέσει έστω και έναν από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής που δίνουν όλο αυτό διάστημα τη μάχη ενάντια στην καύση.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπερασπίστηκε εξάλλου με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ, ενώ δίνοντας εξετάσεις στους τσιμεντοβιομήχανους, υποσχέθηκε παραπέρα αύξηση της δυνατότητας να εμπορεύονται απόβλητα προς καύση.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της κυβέρνησης και της ΑΓΕΤ, υποσχέθηκε να συμβάλει στο «να ξεδιαλύνουμε τη δυσπιστία που υπάρχει» και απέδωσε τις αντιδράσεις σε «λάθος ενημέρωση». Παρόμοια ήταν η στάση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δ. Κολινδρίνη, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στοιχίστηκαν πίσω από τα συμφέροντα της τσιμεντοβιομηχανίας. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπαδόπουλος, προχωρώντας παραπέρα, είπε ότι «πρέπει να πείσουμε τους Βολιώτες ότι το RDF είναι ακίνδυνο».

Τα λαϊκά στρώματα μπορούν να σταματήσουν το έγκλημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου στην αντίπερα όχθη επισήμανε ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στο πλαίσιο των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως αυτές ενσωματώθηκαν πλήρως από την ίδια στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προωθεί παραπέρα, με βασικό κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των προκατόχων της σε όλα τα επίπεδα. Σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών νοικοκυριών, του περιβάλλοντος, του λεηλατημένου εισοδήματος των εργαζομένων, των όποιων απόμειναν εργασιακών δικαιωμάτων».

Ανέδειξε, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία, όπως η εκδοχή του ευρωπαϊκού κατάλογου αποβλήτων (ΕΚΑ), ότι το υλικό RDF καταγράφεται ως «καύσιμο απόβλητο» και επίσημες μελέτες, ότι από την καύση του υλικού εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, πτητικός υδράργυρος, αρωματικοί κυκλικοί υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του θείου κ.λπ., ενώ παρουσίασε και σχετική μελέτη του ΕΜΠ.

Οπως κατήγγειλε, το «έγκλημα» συμπληρώνεται με τον τετραπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορίων των ρυπογόνων ουσιών από το ΥΠΕΝ, για λογαριασμό της ΑΓΕΤ, ενώ τόνισε πως «η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτελεί σοβαρή αντιλαϊκή πρόκληση, που δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη. Αποτελεί άλλη μια έκφραση της υλοποίησης των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη φορά αυτή στο πλαίσιο της "κυκλικής οικονομίας", με σταθερό διαχρονικά στόχο την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους για το κεφάλαιο» σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με τον αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους και στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, του σεβασμού στο περιβάλλον».

Για τα όσα εξελίχθηκαν στη συνεδρίαση, δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του λαού του Βόλου εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ με την εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του αποκάλυψε τα έωλα επιχειρήματα των υπερασπιστών της μετατροπής του Βόλου σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στην ίδια βάρκα, αυτή της υπεράσπισης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, θυσιάζοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».

ΒΟΥΛΗ
Τίμησε τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με την καθιερωμένη ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας τίμησε χτες η Βουλή τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μίλησαν ο β' αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης και βουλευτές των κομμάτων. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών.

Από το ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής επισήμανε ότι το ΚΚΕ εξετάζει τα γεγονότα του βίαιου και βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν και τα ερμηνεύει από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ώστε «να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν από αυτά οι νεότερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία».

Οπως τόνισε, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών που εξελίσσονταν εκείνη την περίοδο ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τη διαμόρφωση εθνικών κρατών, ο ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε αντιμέτωπος με την τουρκική αστική τάξη, που επεδίωκε να εκτοπίσει πρώτα από όλα το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο και την ελληνική αστική τάξη, «που με το τότε πολιτικό της προσωπικό χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους, όμως, την τελευταία κρίσιμη στιγμή, στην τύχη τους». Αυτούς τους ανταγωνισμούς οι Ελληνες του Πόντου τους πλήρωσαν με γενικευμένο ματοκύλισμα και καραβάνια προσφύγων.

Επισήμανε ότι σήμερα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να μαίνονται, ενώ συνολικά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος γίνεται το πεδίο συγκρούσεων πολλών αστικών τάξεων, με τις εστίες του πολέμου να ρημάζουν χώρες όπως η Συρία, και να δολοφονούν λαούς όπως τον Παλαιστινιακό, από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

«Και σήμερα, όπως και τότε», συνέχισε, «οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς, που μόνο οι ίδιοι οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να αποσοβήσουν».

Δήλωσε ότι «το οργανωμένο ποντιακό κίνημα θα βρει στο ΚΚΕ έναν σταθερό συμπαραστάτη σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του».

Παραπέμπει τον Κ. Κατσίκη

Για προσβλητική συμπεριφορά παραπέμπει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη στον πρόεδρο της Βουλής, για να αποφασίσει τα περαιτέρω (αν υπάρξει ποινή και ποια θα είναι αυτή), όπως αυτά προβλέπονται από τον κανονισμό.

Υπενθυμίζεται ότι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παραπέμψει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ στον πρόεδρο της Βουλής, κατηγορώντας τον για ρητορική μίσους, μετά από τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια, χαρακτηρίζοντας την ομοφυλία έγκλημα, ανάλογο με την παιδοφιλία.

Τελικά η Επιτροπή (απουσίαζε η ναζιστική Χρυσή Αυγή), αποφάσισε ότι πρόκειται για προσβλητική συμπεριφορά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει αντίδραση της Επιτροπής σε αυτήν τη συμπεριφορά, η οποία, όπως τόνισε, ήταν τουλάχιστον προσβλητική, γιατί άλλο η διαφωνία σε ένα νομοσχέδιο και άλλο οι αναφορές που παραπέμπουν σε συνειρμούς και παραλληλισμούς που προσβάλλουν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε μέλη της Επιτροπής που είπαν ότι είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός της συμπεριφοράς του Κ. Κατσίκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει κάλυψη σε τέτοιες αναφορές από τη στιγμή που από τη μια μεριά καταγγέλλει και από την άλλη συμμετέχει σε κυβερνητική συνεργασία με αυτούς τους βουλευτές, και μαζί ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους και αντιλαϊκά μέτρα.

Θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας ήταν και η κατάθεση απόρρητων εγγράφων στο προεδρείο της Βουλής από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδο, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η απόφασή του οφείλεται στις διαρροές για τη διάσκεψη ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων του αποκαλούμενου νόμου Κατρούγκαλου, μιλώντας για «αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου».

Σημειωτέον, η θητεία του έληγε στις 30 Ιούνη λόγω συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη θέση του στην επόμενη διάσκεψη του ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου αναλαμβάνει προσωρινά η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Ειρήνη Σαρπ. Καθήκοντα προεδρεύοντος αναλαμβάνει προσωρινά ο αρχαιότερος στο δικαστήριο, Αθανάσιος Ράντος.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων

Συνεχίστηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων. Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της αίτησης με ημερομηνία 17/2/2014 των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου προς τον πρόεδρο της Βουλής, για τη χορήγηση άδειας δίωξης των χρυσαυγιτών βουλευτών. Πρόκειται για ένα εμπεριστατωμένο κείμενο για το χαρακτήρα και τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, μεταξύ άλλων εγγράφων που διαβάστηκαν χτες, αναφέρουμε ενδεικτικά πρακτικά της Βουλής που περιέχουν δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με ημερομηνία 16/10/2012, σχετικά με τις εγκληματικές δράσεις μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία κατατέθηκαν από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ακόμα, πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας - Ρέντη, που κατατέθηκαν από άλλο μάρτυρα κατηγορίας της δίκης, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο δύο ώρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, στις 17/9/2013, με ψήφισμά του, είχε διακηρύξει «την αντίθεσή του στη δράση του ναζιστικού φασιστικού μορφώματος που λέγεται Χρυσή Αυγή», μετά τη δολοφονική επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
«Επιτακτική» η ανάγκη χορήγησης ασύλου

Την επιτακτική ανάγκη χορήγησης ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα, με προορισμό χώρα της επιλογής τους, τόνισαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροί τους.

Ενόψει της εκπνοής του 18μηνου διοικητικής τους κράτησης την επόμενη βδομάδα, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ, που θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης του ασύλου, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πότε συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου, όπως στην περίπτωση των 8. Οπως είπε, η παροχή ασύλου «συμφέρει την ελληνική πολιτεία, για να μην έχει το συγκεκριμένο βάρος». Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρ. Μυλωνόπουλος επισήμανε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου εστιάζει στην προοπτική της μη δίκαιης δίκης στην Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχαν ενδείξεις για εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ όπως υπογράμμισε τα αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία ήταν αόριστα και ασαφή. Ο διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Β. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση, όπως και το ενδεχόμενο απέλασής τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ