ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμασίες για το 10ήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία με αιχμή την τεράστια κατρακύλα στις τιμές παραγωγού
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία με αιχμή την τεράστια κατρακύλα στις τιμές παραγωγού
Με πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στο 10ήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συλλόγων καθώς και συσκέψεις σε χωριά για ενημέρωση και προετοιμασία.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα τοπικά καταστήματα των εφοριών, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τραπεζών, σε τοπικές διοικητικές αρχές (δήμοι, αντιπεριφέρειες, περιφέρειες), συγκεντρώσεις σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Αιχμή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν συντονισμένα, σε επίπεδο επαρχιών, νομών και περιφερειών, είναι τα προβλήματα που αφορούν:

-- Στις πολύ χαμηλές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την απληρωσιά των παραγωγών από τους εμποροβιομήχανους. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην κτηνοτροφία καθώς υπάρχει τεράστια μείωση στην τιμή του γάλακτος (φτάνει και στο 20% σε σχέση με πέρσι), της φέτας και του κρέατος, ενώ αρκετές ποσότητες δεν μπορούν καν να πουληθούν. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί, στα χέρια των οποίων υπάρχουν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες.

-- Στον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για χρέη τους σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ και τράπεζες.

-- Στις νέες δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

-- Στην παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής που επιβάλλει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.

-- Στην άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες και στη συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων.

-- Στη ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, των κάθε είδους χαρατσιών.

Αιτήματα - διεκδικήσεις επιβίωσης

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης, διεκδικώντας:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση όλων των χαρατσιών. Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και αγροεφόδια.
  • Ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολογία με βάση το πραγματικό εισόδημα των αγροτών. Σταδιακή φορολόγηση έως 45% για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.
  • Να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά του 7% για την περίθαλψη που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΦΚΑ. Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ουσιαστικές συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις. Κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές.
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Διαγραφή των προσαυξήσεων στις χρωστούμενες οφειλές σε εφορία, πρώην ΟΓΑ κ.λπ. «Κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων χρεών των μνημονιακών χρόνων σε ποσοστό 30% σε όσους έχουν μέχρι 12.000 ευρώ πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και συνολική αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ. Ρύθμιση με πολλές άτοκες δόσεις σε ό,τι χρέος έχει απομείνει, ανάλογα με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.
  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
Απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι προετοιμάζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου και του λαού γενικότερα, επιχειρεί να εμφανιστεί ότι δίνει τάχα μάχες στην ΕΕ για τα συμφέροντά τους και παίρνει μέτρα προς όφελός τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι απανωτές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέδρια, ΜΜΕ κ.α. περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης για την ΚΑΠ της ΕΕ μετά το 2020 καθώς και η εξαγγελία για τη νέα ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Για τη νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιδρά στην προτεινόμενη μείωση του προϋπολογισμού, ενώ για τη σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων ζητάει να παίρνονται υπόψη και άλλες παράμετροι εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης. Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027, προωθείται μείωση 5% στις άμεσες ενισχύσεις, ενώ οι συνολικές απώλειες στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΚΑΠ θα ανέλθουν έως και 11,71%, κατά μέσο όρο, την περίοδο 2021 - 2027 (μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση) και 16% το 2027.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποδέχεται τους βασικούς στόχους της ΚΑΠ της ΕΕ που αφορούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής, με τη διαμόρφωση μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, την ανάπτυξη μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας (π.χ. Ομάδες Παραγωγών), τη «συμβολαιακή» γεωργία και κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, αυτές επικεντρώνονται στις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις (κατά μέσο όρο το 20% των πιο εύρωστων δικαιούχων λαμβάνει περίπου το 80% των πληρωμών), ενώ δεν αναστρέφουν την τάση εκτόπισης της μικρής και μεσαίας παραγωγής από τη μεγάλη, αλλά απλώς επιτείνουν «το μαρτύριο της σταγόνας» που υφίστανται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιος τους.

Η πραγματική στόχευση της ρύθμισης για τα αγροτικά χρέη

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική εξαγγελία για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών σε ασφαλιστικούς φορείς, εφορία και τράπεζες, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, που περιέχουν μεγάλη δόση ασάφειας (δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος), οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον αυτές παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. Στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός τριμήνου, με διαγραφή του κεφαλαίου μέχρι και 60%, ενώ σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, θα τους δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτήν την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%. Η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαρακτηρίζει τη ρύθμιση κοροϊδία.

Η αιτία που δημιουργήθηκαν και αυξάνονται οι οφειλές των αγροτών, τονίζει, βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη ληστρική φορολόγηση, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε είδους χαράτσια.

Και επισημαίνει: «Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ό,τι μπορεί προς όφελος του κράτους και των τραπεζών και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει. Γι' αυτό ζητάει η αίτηση ένταξης να γίνεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να έχει πλήρη εικόνα και να ελέγχει άμεσα την κινητή και ακίνητη περιουσία των αγροτών. Ετσι αναιρεί, πριν ακόμη την ψηφίσει, και τη δέσμευσή της για ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έγινε κάτω από την πίεση των αγροτικών μπλόκων».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στην πρώην ΑΤΕ, προσθέτει: «Η κυβέρνηση υιοθετεί στην ουσία την πρόταση ρύθμισης του εκκαθαριστή της τράπεζας, που στόχο έχει την απαλλαγή της από τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια. Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο "κόκκινο" πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012, για τα οποία η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε. Τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σβήνει αυτό το χρέος, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά πιέζει τους αγρότες να πληρώσουν κι άλλα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ