ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ακόμα πιο αποφασιστική αλληλεγγύη με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Μαρουάν Τουμπάσι, όπου είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Στη συνάντηση συνεκτιμήθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για το παλαιστινιακό πρόβλημα, για την ανάπτυξη του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, του ισραηλινού στρατού.

Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την απαίτηση του Κόμματος να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67, να γκρεμισθεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ. Να ικανοποιηθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, να αρθεί ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερωθούν άμεσα οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο πρέσβη ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και την προσπάθεια να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη του εργατικού, λαϊκού κινήματος.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Νέο ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή αναζητά η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ φέτος τον Οκτώβρη, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Mose Ya'alon.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της Ερευνας και της Τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποίησης και επιμόρφωσης του έμψυχου δυναμικού στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων». Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται οι ανταλλαγές πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και οι κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, οι οποίες ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι δύο υπουργοί Αμυνας υπογράμμισαν εκ νέου τη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Ισραήλ και την παρουσίασαν ως παράγοντα που εξυπηρετεί τη «σταθερότητα» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικές για την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, ήταν οι αναφορές του Δ. Αβραμόπουλου ότι «φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα (σ.σ. Ελλάδας και Ισραήλ) πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή», και ότι «η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη». Ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι «απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού μας συστήματος είναι η προστασία και η προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας», όμως παράλληλα πρόσθεσε με νόημα: «Ωστόσο, έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των ευγενών μας στόχων, στο όνομα του διεθνούς Δικαίου». Διατυμπανίζει με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα (πάντα στο όνομα του «διεθνούς Δικαίου») ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό και συνολικά τους λαούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

  • Από τις 13 έως τις 20 Δεκέμβρη, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού η άσκηση «Aegean Seal 2013», με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαυροβούνιο και την Αίγυπτο. Αντικείμενο της άσκησης είναι η εκπαίδευση στην εξουδετέρωση ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών από Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Μέση Ανατολή και Ουκρανία στο επίκεντρο

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στη Συρία, στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή, η Ανατολική Εταιρική Σχέση με βάση και τα όσα προέκυψαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους και μετά από αυτήν, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Ε. Βενιζέλος με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ε. Βενιζέλος αφού περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή χωρίς αναφορά στους υπαίτιους, στο γεγονός δηλαδή ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η κόντρα μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του έχουν διαμορφώσει αυτή την πραγματικότητα, εισηγήθηκε στην ΕΕ να είναι παρούσα στα τεκταινόμενα. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο Λίβανο, πρότεινε στην ΕΕ να προετοιμάσει «μια πιο συγκεκριμένη και πρακτική στρατηγική, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ορισμού της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την ύπαρξη κυβέρνησης δεν μπορεί να διασφαλισθεί η σταθερότητα της χώρας και της περιοχής». Ουσιαστικά, προέτρεψε σε ωμή παρέμβαση της λυκοσυμμαχίας, τα μονοπώλια της οποίας έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή που χρειάζονται την άγρυπνη παρουσία της για την υπεράσπισή τους.

Ουκρανία και Βαλκάνια

Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο μεταξύ άλλων συζήτησαν τα ζητήματα Ενέργειας, στη βάση των τελευταίων ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο αγωγό «South Stream». Αδράχνοντας την ευκαιρία ο Ε. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο η σχέση με τη Ρωσία ή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ο πιθανός ρόλος του ΔΝΤ», άποψη που θα εμπλέξει ακόμη περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με επίκεντρο την Ουκρανία, και ότι «η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μπορεί να έχει πολύ σοβαρές διεθνοπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Στην απογευματινή συνεδρίαση, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ασχολήθηκε με θέματα Δυτικών Βαλκανίων, με τον Ε. Βενιζέλο να υπερασπίζεται την ένταξη και της Σερβίας στη λυκοσυμμαχία, αναφέροντας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας «και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική για τη Σερβία και το Κόσσοβο». Ομοίως για την Αλβανία χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική της «στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών».

Ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και για την ΠΓΔΜ, το θέμα της οποίας θα συζητηθεί αναλυτικότερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σήμερα, Τρίτη.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Πολιτιστική - αγωνιστική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος (2008 - 2013) διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» και ενόψει των γιορτών.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων κ.ά. Μουσική και τραγούδι από το μουσικό σχήμα «Φραγκοσυριανή» των μουσικών - τραγουδιστών Διονύση και Κώστα Χριστακόπουλου. Καλούνται συγγενείς των φιλοξενουμένων και φίλοι του Ιδρύματος να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μαζί με τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τρίτη, η ΚΟΒ Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», στις 7.30 μ.μ., στο καφέ «Αντάμωμα» στη Νίκαια (Πέτρου Ράλλη και Ελ. Βενιζέλου 1, τρόλεϊ νούμερο 21 από Ομόνοια, στάση Περιβολάκι).

-- Σήμερα, Τρίτη, ξεκινά το πενθήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, στο κτίριο του πρώην εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ (Κώτσου 1). Καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.) θα υπάρχει έκθεση βιβλίου, ενώ η πρώτη από τις εκδηλώσεις πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., με συζήτηση γύρω από το βιβλίο «Το παιδαγωγικό ποίημα» του παιδαγωγού Αντόν Μακάρενκο. Καθημερινά, στο χώρο των εκδηλώσεων θα συγκεντρώνονται ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες ανέργων, απλήρωτων και απολυμένων.

-- Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στα 95 χρόνια του ΚΚΕ, στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, η ΤΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ - Β' Τόμος, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Φωτεινή Τσώλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ