ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην ΕΕ και τους καπιταλιστές

Δηλώνοντας όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στη διαχείρισή του και στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, ο Αλ. Τσίπρας «άνοιξε» απ' τη Μαδρίτη την προεκλογική του εκστρατεία για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το συνέδριο του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» με ποσοστό 84% επικύρωσε την υποψηφιότητά του, ενώ επανεξέλεξε ως πρόεδρο τον Π. Λοράν με 78,6%.

«Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας μιλήσω για την αλλαγή», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, εννοώντας αλλαγή μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού. «'Η συναινούμε με το νεοφιλελεύθερο status quo ή προχωράμε στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Αριστερά», ήταν το ψευτοδίλημμα που έθεσε, αποσπώντας τη διαχείριση απ' την οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, που την επιβάλλουν. Αντί του «γαϊδάρου» ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να «βαράει το σαμάρι», τον «νεοφιλελευθερισμό και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας». Αντί της ΕΕ, της ταξικής της φύσης και αποστολής, να επικρίνει «τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου» με το οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωζώνη, υπερασπιζόμενος τη λυκοσυμμαχία.

Περιγράφοντας το «όραμά» του για μια ΕΕ πιο ισχυρή, αρωγό των αστικών κρατών στην προσπάθειά τους να υπερασπίζουν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, πρόσθεσε: «Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής... και για τα κράτη. Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall, που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα»...

Αξίωσε εκ νέου ευρωπαϊκή διάσκεψη που να δώσει «συλλογική λύση στο πρόβλημα», δηλαδή στην υπερχρέωση αστικών κρατών που αποτελεί τροχοπέδη στην «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Με την έγνοια πάντα της καπιταλιστικής ανάκαμψης υπερασπίστηκε ξανά ότι «η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της New Deal» και σκορπώντας αυταπάτες με τη σέσουλα στους λαούς ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τέτοιου είδους διευθετήσεις και συμφωνίες πρόσθεσε ότι αυτά «είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε»!

Αλλαγή το ...ένα πιάτο φαγητό

Αδυνατώντας να αντισταθεί στην έλξη του παλιού ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «αλλαγή» και σε συνέντευξή του στο «Εθνος». «Η μεγάλη αλλαγή θα ξεκινήσει από την Ελλάδα (...) και θα συμβάλει σε αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι αποκόπτοντας την πολιτική απ' την οικονομία για να συγκαλύψει ότι όποιος υποκλίνεται στην κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων και αφοσιώνεται στο στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους καμία αλλαγή δεν μπορεί να φέρει για το λαό παρά μόνο προς το χειρότερο.

Προεξόφλησε εξελίξεις άμεσα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για όσους απ' το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμα μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την αστική διαχείριση αποδοκίμασε την «πρωτοβουλία των 58», ενώ με ηπιότητα απάντησε για τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «παρακολουθούμε με προσοχή την προσπάθειά της να βρει ένα βηματισμό στις σημερινές συνθήκες».

Κατά το «καμία οικογένεια δίχως έναν εργαζόμενο» του Γ. Παπανδρέου, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «ένα πιάτο φαγητό για κάθε παιδί και ρεύμα για κάθε οικογένεια»!

Δεν απέφυγε ο Αλ. Τσίπρας τις λαθροχειρίες σε βάρος του ΚΚΕ όταν επικαλέστηκε «τη μεγάλη εμπειρία συμμαχιών» του και τον «Χαρίλαο Φλωράκη, θεμελιωτή του Συνασπισμού», για να δηλώσει πως θλίβεται που το ΚΚΕ «δεν κατανοεί την ανάγκη για συνεργασία της αριστεράς σε συνθήκες μνημονιακής λαίλαπας». Είναι όμως ακριβώς αυτή η εμπειρία του ΚΚΕ και τα διδάγματα που έβγαλε όχι μόνο από την πείρα του ενιαίου Συνασπισμού αλλά και από την αποτίμηση όλης της στρατηγικής του, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας με δυνάμεις που έχουν αστική σοσιαλδημοκρατική πολιτική την οποία θέλουν μάλιστα να παρουσιάσουν ως φιλολαϊκή και ριζοσπαστική. Τέλος, μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλέσει η αμετροέπειά του στο τμήμα της συνέντευξής του όπου προσπαθεί να καμουφλάρει την κοροϊδία για φιλολαϊκή πολιτική στην ΕΕ επικαλούμενος τον Κ. Λουλέ και την Εθνική Αντίσταση: «...σας διαβεβαιώνω ότι θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι, για να θυμηθώ την παλιά φράση του Κώστα Λουλέ για την Εθνική Αντίσταση»!

ΔΗΜΑΡ
Δίχασε και το Συνέδριο η «κεντροαριστερά»

Με ποσοστό 81,21% (από 1.064 εγγεγραμμένους ψήφισαν 958 και έλαβε 778 ψήφους, ενώ υπήρξαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια), ο Φ. Κουβέλης επανεκλέχτηκε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απ' το δεύτερο συνέδριό της που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, επικυρώνοντας τις επιλογές της πλειοψηφίας, το ψηφοδέλτιο της οποίας για τη νέα ΚΠΕ απέσπασε 76,39% και 84 έδρες. Με 23,50% και 26 έδρες στην ΚΠΕ θα εκπροσωπείται η μειοψηφία που υπερασπίστηκε την ενεργή συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες στο χώρο της «κεντροαριστεράς» και τη συνεργασία με την «πρωτοβουλία των 58», ενώ 0,12% (0 έδρες) έλαβε το ψηφοδέλτιο της ομάδας που υπερασπίζεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο οριστικοποίησε τη διχογνωμία στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία -αξίζει να σημειωθεί- δεν αφορά στην ουσία της πολιτικής πρότασης που πρεσβεύει η ΔΗΜΑΡ, καθώς εκεί καταγράφεται ταύτιση. Επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσει να συμβάλει στην υπό ανασυγκρότηση «κεντροαριστερά».

Τα σενάρια για τη μελλοντική πορεία στελεχών της μειοψηφίας οργιάζουν, πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία φρόντισε να καταστήσει σαφές πως θεωρεί τους διαφωνούντες ξένο σώμα για τη ΔΗΜΑΡ, μεθοδεύοντας ως και την έκφρασή τους με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Εξέλιξη που η μειοψηφία προσπάθησε να αποφύγει και για λόγους σκοπιμότητας, αφού το ενιαίο ψηφοδέλτιο επιτρέπει το μοίρασμα ψήφων. Αν και στο ψηφοδέλτιο της μειοψηφίας, ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ Σπ. Λυκούδης ήρθε πρώτος σε σταυρούς, με δεύτερο τον επικρατέστερο για τη θέση Σ. Παπαθανασίου.

Στη δευτερολογία του, ο Φ. Κουβέλης επέκρινε όσους εκφράστηκαν θετικά με διάφορους τρόπους για την «πρωτοβουλία των 58», ενώ προσπάθησε να βάλει τέλος και στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρή κριτική άσκησε ο Θ. Μαργαρίτης στη μειοψηφία προσάπτοντάς της επιθυμία διάλυσης και διάχυσης του κόμματος σε ένα κεντροαριστερό μόρφωμα. Ανταποδίδοντας ο απερχόμενος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για βιαστικό συνέδριο «σαν να ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» και επέκρινε την αποστασιοποίηση του κόμματος απ' την «πρωτοβουλία των 58».

Ο Σπ. Λυκούδης προειδοποίησε την πλειοψηφία ότι θα αποτύχει η προσπάθεια για «τρίτο πόλο», χαρακτήρισε λάθος την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση και λάθος τη διεξαγωγή ενός «πρόχειρου, φτωχού σε ιδέες και προτάσεις» συνεδρίου.

«Εμείς μιλάμε για δημοκρατικό σοσιαλισμό, όχι για κεντροαριστερά» ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη στη δευτερολογία του, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν τον εκφράζει...

ΠΑΣΟΚ
«Γκρίνιες» για τη στάση απέναντι στην «κεντροαριστερά»

Υποδαυλίζει αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η «πρωτοβουλία των 58» και το «κανάκεμά» της απ' τον Ε. Βενιζέλο. Τα 11 στελέχη που ζήτησαν την περασμένη βδομάδα με επιστολή τους άμεση σύγκληση της ΚΠΕ θέτουν ερωτήματα, όπως το ποιος, πότε και με ποια κριτήρια αποφάσισε την παροχή στήριξης στην εν λόγω πρωτοβουλία. Χρεώνουν στον Ε. Βενιζέλο ότι στηρίζει κινήσεις στις οποίες πρωτοστατούν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν αποχώρησαν και με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά και μεθόδευση διάχυσης του κόμματος σε ένα νεφελώδες σχήμα με απώτερο στόχο να μην αναλάβει το κόστος της ήττας που προβλέπουν στις ευρωεκλογές.

Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε χτες στον «Αθήνα 9,84» για την επιστολή των 11: «Συντάξαμε μία λιτή επιστολή, χωρίς να θέτουμε ζητήματα - γιατί ακούστηκαν πολλά -, με την οποία δηλώσαμε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το ανώτερο κομματικό όργανο σε όποια μορφή και αν είναι σήμερα - γιατί είναι σε διαφορετική μορφή πλέον από αυτή την οποία εκλέχτηκε -, για να συζητήσει επιτέλους - το "επιτέλους" το προσθέτω σήμερα, δεν υπήρχε στην επιστολή εννοείται - τα πολύ μεγάλα και τα πολύ πυκνά πολιτικά ζητήματα που εξελίσσονται και στη χώρα, αλλά και στο κίνημά μας».

Στα παραπάνω πρόσθεσε: «Υπάρχει έλλειμμα συζήτησης (...) Το να μη συζητάμε καθόλου, νομίζω, ειδικά σε αυτές τις εποχές, δεν μπορούμε να το συγχωρήσουμε στους εαυτούς μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Κεντρική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουμε έχει συνεδριάσει μία φορά μόνο, αν δεν κάνω λάθος - και αυτό για να εκλεγούν οι γραμματείς των τομέων».

Ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση όπως είναι σήμερα, λέγοντας ότι «επιλογή όλων μας από την αρχή ήταν να στηριχθεί μία κυβέρνηση για να προκύψει ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση, τουλάχιστον σε ζητήματα δημοσιονομικά... Αυτό μετατράπηκε σε μία στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς όρους». «Πολλές φορές, ανακοινώσεις του ίδιου του κόμματός μας, μας θυμίζουν ανακοινώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου».

Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» ο Γ. Πεταλωτής αφού έπλεξε το εγκώμιο της «πρωτοβουλίας των 58» ανέφερε: «Θα πρέπει να υπάρχει και μία νομιμοποίηση ως προς τη συμμετοχή μας σε οποιεσδήποτε κινήσεις, είναι πολύ θετικά αυτά που συμβαίνουν, αλλά θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κρατά τις κατάλληλες αποστάσεις (...) Να πάρουμε αποφάσεις με τη μέγιστη νομιμοποίηση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνη λύση η λαϊκή συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ

Σε σχόλιο, που εξέδωσε την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αντιλαϊκή πολιτική και τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό: «Ο λαός έχει αρκετή πείρα, για να γυρίσει την πλάτη του στις διάφορες διεργασίες αναπαλαίωσης του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν το λαό στον ίδιο αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, αλλάζοντας απλά τους διαχειριστές στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική είναι η λαϊκή συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ και με στόχο να βρεθεί ο ίδιος ο λαός στο τιμόνι της εξουσίας, να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ