ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στον Ισθμό διαδήλωσαν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από τον συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων
Από τον συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων
Σε συγκέντρωση στον Ισθμό της Κορίνθου και στο άνοιγμα των διοδίων για τους διερχόμενους οδηγούς προχώρησαν μικροί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, το περασμένο Σάββατο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών των Αγροτικών Μπλόκων της Πελοποννήσου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ.

Οι κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Αγροτικών Μπλόκων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συνεχίζονται και θα συντονιστούν στις αρχές Δεκέμβρη, σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση του Σαββάτου, την οποία στήριξαν με τη συμμετοχή τους δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων του Ισθμού και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού, μοίρασαν ανακοινώσεις με τις διεκδικήσεις τους, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό του δρόμου. «Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Στον κοινό αγώνα με τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Επιτροπών Μπλόκων.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης, Δημήτρης Μπίρης, Λακωνίας, Βασίλης Βρουλίτης, και Αρκαδίας, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Μεταξύ άλλων, χαιρέτισε τους νεοσύστατους συλλόγους και τους νέους σε ηλικία αγρότες που έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση και έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και στα αιτήματα επιβίωσης της φτωχής αγροτιάς, σε αντιπαράθεση με τις διεκδικήσεις των μεγαλοαγροτών. «Δεν έχουμε καμιά δουλειά με αυτούς», τόνισε, και επισήμανε πως υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και στον κλάδο των τροφίμων.

Σε άλλες πόλεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και συσκέψεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

Μεθαύριο, Πέμπτη 19/11, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας. Τη Δευτέρα 23/11, στις 11 π.μ., αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων θα φτάσουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Σύσκεψη οργανώνει η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, την Πέμπτη 19/11, στις 6.30 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο Μακροχωρίου, όπου θα μιλήσει, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας.

Επίσης, στην Κέρκυρα, συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι αγρότες τη Δευτέρα 23/11, στις 10.30 π.μ., έξω από το Δημαρχείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Η Γραμματεία Κέρκυρας της ΠΑΣΥ υλοποιεί πρόγραμμα συσκέψεων και συζητήσεων στα χωριά του νησιού, προκειμένου να προετοιμάσει τη συμμετοχή των αγροτών.

Την Τετάρτη 25/11 διοργανώνεται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, ενώ στις 2 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία των Φαρσάλων. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης γίνονται συσκέψεις σε χωριά και επαρχίες του νομού. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και Αγροτικοί Σύλλογοι στο Νομό Μαγνησίας.

Παιχνίδια στις πλάτες των απολυμένων στην Αρτα

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αρχαιολογία προχώρησαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αρτας και σωματεία της δύναμής του, καθώς η υπηρεσία δεν έχει ακόμα ανακαλέσει τις απολύσεις έξι εργαζομένων, τις συμβάσεις των οποίων δεν ανανέωσε λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει το παιχνίδι που παίζουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας και το υπουργείο Πολιτισμού στις πλάτες των εργαζομένων. Οπως εξηγεί, ενώ στις 9 Νοέμβρη ο υπουργός, Α. Μπαλτάς, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αρτας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δεσμεύτηκε προφορικά να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στη δουλειά, μετά από μια ολόκληρη βδομάδα δεν έχει γίνει καμία σχετική κίνηση.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, η μεν Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας «προβάλλει διάφορα προσχήματα επικαλούμενη γραφειοκρατικά κωλύματα, όπως ότι περιμένει κάποιο σχετικό έγγραφο από το υπουργείο», το δε υπουργείο «φαίνεται να κάνει βήματα πίσω από την υλοποίηση της προφορικής δέσμευσης του υπουργού».

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, που ουσιαστικά αναμασά τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας. Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε στην προκήρυξη έξι θέσεων εργασίας, όσοι δηλαδή και οι απολυμένοι, με στόχο «να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να τους "κλείσουν το στόμα"». Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, η προκήρυξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι απολύσεις ήταν άδικες και καταχρηστικές και αποκαλύπτει πως η επίσημη αιτιολόγηση πως τάχα έγιναν επειδή δεν υπήρχαν χρήματα δεν ήταν παρά ένα ψέμα.

«Λύσσα» της δημοτικής αρχής Βόλου με τις καθαρίστριες

Σε υβριστικές επιθέσεις ενάντια στο Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας και του ΠΑΜΕ επιδίδεται συστηματικά ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ο οποίος έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η διοίκηση του Σωματείου, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, οργανώνει κινητοποιήσεις στη δημοτική αρχή και στις Σχολικές Επιτροπές, διεκδικώντας:

Υπογραφή της σύμβασης για τις σχολικές καθαρίστριες που καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενες έχουν πάει κανονικά στη δουλειά από 1η Σεπτέμβρη. Να μη γίνει η μείωση 10% στις αποδοχές που προβλέπεται σε πρόσφατη απόφαση των Σχολικών Επιτρόπων. Πρόσληψη καθαριστριών - καθαριστών στα σχολεία που υπάρχουν κενά, με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με τη διαδικασία επιλογής που έχει αποφασιστεί (συνεντεύξεις κ.λπ.), η οποία ανοίγει το δρόμο για επιλεκτικές προσλήψεις με πολιτική σκοπιμότητα.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, ο Αχ. Μπέος ζήτησε στην τελευταία συνάντηση με τις καθαρίστριες να κάνουν και «δήλωση μετανοίας», στέλνοντας ανακοίνωση στα ΜΜΕ, στην οποία θα δηλώνουν ότι δε συμφωνούν με τις πρόσφατες κινήσεις του σωματείου και τα δελτία Τύπου που εξέδωσε, υποσχόμενος ότι «αν το κάνετε, τότε, επειδή κατανοώ τα προβλήματά σας, θα κανονιστεί νέο ραντεβού για να συζητήσουμε ξανά τι θα γίνει με τη μείωση 10% στις αποδοχές σας»! Σε προηγούμενες συναντήσεις γι' αυτό το ζήτημα, απαντούσε στις εργαζόμενες: «Εγώ δε σας δίνω το 10%, να πάτε στο ΠΑΜΕ να σας το δώσει».

Την υβριστική - αντεργατική στάση του δημάρχου Βόλου κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Σωματείου.

Μπαράζ διώξεων στην Ικαρία

Μπαράζ διώξεων σε βάρος εργαζομένων, συνδικαλιστών και αιρετών που έδρασαν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ικαρία. Συγκεκριμένα: Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, σέρνονται στα δικαστήρια εφτά απολυμένοι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ικαρίας, επειδή από το 2012 συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία του ιδρύματος, προσφέροντας οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους προς τους εναπομείναντες τροφίμους ηλικιωμένους. Μαζί τους δικάζεται και ο πρώην δήμαρχος. Επίσης, δύο εργαζόμενοι - συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (εκ των οποίων ο ένας είναι πρόεδρος σωματείου), για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση με αίτημα να μην κλείσει η ΔΟΥ Ικαρίας, στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας στις 20/2/2013. Εξι ακόμα συναγωνιστές (ο νυν δήμαρχος Ικαρίας, μέλη ΔΣ σωματείων του νησιού και μέλος της διοίκησης του ΕΚΣ), για την κινητοποίηση στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου, κατά την έλευση του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», στα πλαίσια πανσαμιακής και πανικάριας κινητοποίησης του ΕΚΣ και φορέων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τέλος, δύο μέλη ΔΣ ενός σωματείου και ενός μαζικού φορέα, για αναγραφή συνθημάτων σε τοιχίο στον Εύδηλο. Τις διώξεις καταγγέλλει η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ και καλεί όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών, αλλά και πανελλαδικά, να εκφράσουν στήριξη και αλληλεγγύη στους συναδέλφους.

Μαθήματα αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης οργανώνουν δωρεάν φροντιστήρια για μαθητές, σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Συγκεκριμένα: Η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου Θεσσαλονίκης οργανώνει μαθήματα στο χώρο του Συνδικάτου Οικοδόμων (Σουρή 2, Τηλ. επικοινωνίας: 698.7376.814). Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Αγ. Φίλωνος και Τυρολόης γωνία, Τηλ. επικοινωνίας: 697.4062.304). Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς στο 4ο - 5ο Λύκειο (Μ. Αλεξάνδρου, Βότση, Τηλ. επικοινωνίας: 694.2668.427). Η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Μαυρολεύκης 17, Τηλ. επικοινωνίας: 698.8998.009). Μαθήματα σκοπεύει να οργανώσει και η Λαϊκή Επιτροπή του Ε' Διαμερίσματος (Μυκηνών 17).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ