ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Γενικές εκλογές με το λαό στη φτώχεια και την ανέχεια

Από την τελευταία συγκέντρωση του Αρτσε, την Τετάρτη

Copyright 2020 The Associated

Από την τελευταία συγκέντρωση του Αρτσε, την Τετάρτη
Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Βολιβία την Κυριακή 18 Οκτώβρη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου Εβο Μοράλες από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που στις 10 Νοέμβρη 2019 με τη στήριξη των ΗΠΑ όρισε στην προεδρία της χώρας την Γιανίνε Ανιες, σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που υποτίθεται ότι δημιούργησε μία μεταβατική κυβέρνηση για τη διενέργεια «δίκαιων εκλογών». Η πραξικοπηματική κυβέρνηση προχώρησε σε μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής στον άξονα των ΗΠΑ και επιδεινώθηκε παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την πανδημία του κορονοϊού (έχουν καταγραφεί 138.922 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.351 θάνατοι), ενώ ο Μοράλες βρίσκεται με άσυλο στην Αργεντινή.

Οι γενικές εκλογές (με εκλογικό σώμα γύρω στα 7,3 εκατομμύρια), που αναβλήθηκαν τρεις φορές, αφορούν την εκλογή Προέδρου, αντιπροέδρου, γερουσιαστών βουλευτών για την περίοδο έως το 2025 και γίνονται σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Μετά τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τριών κυβερνήσεων του Μοράλες και του λεγόμενου «Κινήματος για τον Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP), που αξιοποίησε τα υψηλά έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων για τη σχετική άμβλυνση της ακραίας φτώχειας και ενίσχυσε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, οι εργαζόμενοι βιώνουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας (επισήμως στο 9,4%), ενώ στη λεγόμενη «άτυπη οικονομία» (εμπόριο και υπηρεσίες) σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελετών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Cedla) με έδρα την πρωτεύουσα Λα Παζ βρίσκεται το 80% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, όπου φυσικά και εκεί υπάρχει ταξική διαφοροποίηση.

Αυτό που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Βολιβίας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις του λεγόμενου «προοδευτισμού» της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ), είναι ότι χωρίς να πειραχτούν τα θεμέλια της καπιταλιστικής οικονομίας, με διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και «μεικτής οικονομίας», δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικές φιλολαϊκές αλλαγές.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με ποσοστά από 32% έως 42% ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία, πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρτσε Κατακόρα, οικονομολόγος με σπουδές στην Αγγλία και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα (11 χρόνια υπουργός Εξωτερικών) ο οποίος προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϊμάρα, από όπου κατάγεται και ο Μοράλες. Στον Μοράλες δεν επιτράπηκε να είναι υποψήφιος γερουσιαστής, όπως είχε ζητηθεί. Ακολουθούν ο φιλελεύθερος Κάρλος Μέσα με την «Κοινότητα Πολιτών», με 24,5% - 33%, ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, με 10% - 16%, και με πολύ μικρά ποσοστά ο κορεατικής καταγωγής Τσι Χιουν Τσουνγκ κ.ά.

Η πραξικοπηματική «πρόεδρος» Ανιες, που βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, στο όνομα της «ενότητας όλων των δυνάμεων κατά του ΜAS», όπως και ο Χ. Κίρογκα. Η Ανιες, πάντως, στις 10 Οκτώβρη, μία μέρα μετά την 53η επέτειο της δολοφονίας του κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα σε βολιβιανό έδαφος, επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, απειλώντας ότι «οποιοσδήποτε ξένος, Κουβανός, Βενεζουελάνος, Αργεντίνος πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, θα βρει το θάνατο» ...όπως «διδάξαμε στον κόσμο με την ήττα και το θάνατο του Τσε Γκεβάρα». Στις εκλογές έχουν κληθεί διεθνείς παρατηρητές από την ΕΕ, το Ιδρυμα «Κάρτερ» και άλλοι οργανισμοί.

BΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τους όρους εξόδου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Εφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου να έχουμε ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δείχνοντας διατεθειμένος να μη δεχτεί τη θέσπιση ενός πλαισίου «ισότιμου ανταγωνισμού» (level playing field) και τη διατήρηση των δικαιωμάτων αλιείας των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά χωρικά ύδατα, που προτείνει η ΕΕ.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με αποφασιστικότητα. Γίνεται σαφές ότι η ΕΕ δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (σ.σ. στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους τους οποίους δεν προσφέρουν σε εμάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έδειξαν ανυποχώρητοι στα ζητήματα της αλιείας και του «ισότιμου ανταγωνισμού», ουσιαστικά καλώντας το Λονδίνο σε υποχώρηση προκειμένου να επιτευχθεί η διμερής συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών. Η σκληρή στάση της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ξεκαθαρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιαστούν οι Γάλλοι ψαράδες για το Brexit», έδειξε να προκαλεί «απογοήτευση» στον επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών, Ντέιβιντ Φροστ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε εκφράσει την επιθυμία των Βρυξελλών για μία συμφωνία εμπορικών σχέσεων, επιμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα εξασφάλισης του «ισότιμου ανταγωνισμού» επειδή θίγει θέσεις εργασίας και την «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει και τι είδους συμφωνία ή συμβιβασμός μετά τη λήξη της «μεταβατικής» περιόδου, στις 31 Δεκέμβρη 2020.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αόριστες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες

Την περιπλοκότητα των παζαριών και τις σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις για τις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ, εδώ και δυο βδομάδες.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «συμφώνησαν για την επανέναρξη ενεργειών ακολουθώντας αυστηρά τους όρους» της συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη. Πρόκειται για συμφωνία που έθετε χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν αλλά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, που αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να καρκινοβατεί ακόμα και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μάχες και οι βομβιστικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, νέες επιχειρήσεις έκαναν και οι αμερικανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά) τουλάχιστον 80 νεκρούς Ταλιμπάν. Ο Χαλιλζάντ δήλωσε ότι «οι επιθέσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, απειλώντας την ειρηνευτική διαδικασία» και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στο μεταξύ, μιλώντας στους «Financial Times», ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για αποχώρηση των δυνάμεών τους ακόμα και στις αρχές του 2021 (ενώ προηγούμενο χρονοδιάγραμμα τοποθετούσε την αποχώρηση στα τέλη της άνοιξης) πιθανώς εκληφθούν από τους Ταλιμπάν ως εξέλιξη που τους ενισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν διεκδικούν τα τελευταία χρόνια και η Ρωσία και η Κίνα, αναπτύσσοντας απευθείας επαφές και με τους Ταλιμπάν, στο εσωτερικό των οποίων παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τις συμμαχίες και την τακτική τους ως προς την «πολιτική μετάβαση» στο Αφγανιστάν.

Εκλογή νέου ΓΓ της ΕΔΟΝ - Συγχαρητήρια επιστολή του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Στην 9η σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/10/2020 στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε εκλογή νέων μελών του καθοδηγητικού οργάνου της ΕΔΟΝ.

Νέος Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ εκλέχτηκε ο Σεβήρος Κούλας, αντικαθιστώντας τον Χρίστο Χριστόφια, που ήταν ΓΓ από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο ΓΓ της ΕΔΟΝ, σημειώνοντας:

«Σύντροφε Σεβήρε,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σου απευθύνω τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ).

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλή δύναμη στα νέα καθήκοντά σου, όπως και στους αγώνες που αναπτύσσει η ΕΔΟΝ.

Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τους αγώνες αυτούς, ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και οι προσδοκίες της κυπριακής νεολαίας, για μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη μόρφωση.

Οι Οργανώσεις μας, άλλωστε, συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς κοινής πάλης και συντροφικών διμερών σχέσεων, που επιδιώκουμε να ενισχύονται.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org