ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ανακατατάξεις και καχυποψίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και τα επιχειρηματικά παζάρια που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παράλληλα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων που συνεχίζουν - μαζί και ο ελληνικός - την κατηφορική τους πορεία. Πρόσθετη στήριξη σε αυτούς τους σχεδιασμούς δίνει η προκλητική ρύθμιση ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου. Τις τελευταίες μέρες διακινούνται διάφορα σενάρια σχετικά με την Aspis Bank, που φέρεται να είναι υπό εξαγορά. Πάντως, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) διέψευσε χτες οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε υπήρξαν οποιεσδήποτε συζητήσεις για την εξαγορά της Aspis Bank, ούτε σε αρχικό ούτε σε προχωρημένο επίπεδο».

Η προκλητική ρύθμιση για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε αυτή τη φάση τα επιτελεία των τραπεζών διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα.

Τα χρηματιστήρια

Εκτός των άλλων οι αποφάσεις της ΕΕ και οι εθνικές εξειδικεύσεις τους δίνουν και τη δυνατότητα να «ανακατέψουν» τα στοιχεία των ισολογισμών τους και να τα εμφανίσουν κατά τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να εμφανίζουν τα χρεόγραφα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στις τιμές που κάποτε τα είχαν αγοράσει και όχι στις τρέχουσες τιμές - που στο μεταξύ έχουν καταρρεύσει - όπως μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση αυτή φαίνεται να τους λύνει αρκετά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δημιουργεί νέες αντιφάσεις στη λειτουργία του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ηδη εκδηλώνονται καχυποψίες και για το πώς οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαμορφώσουν τους επόμενους ισολογισμούς τους, γεγονός που έχει την αντανάκλασή του και στα χρηματιστήρια, όπου οι τιμές συνέχισαν στην κατρακύλα.

Είναι δηλαδή φανερό ότι αυτό που σήμερα προέχει για τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοκεφαλαιούχους είναι η κατά το δυνατό λιγότερο επώδυνη έξοδός τους από την κρίση. Ετσι δε δίστασαν να καταργήσουν και τα όποια μέτρα «διαφάνειας» των συναλλαγών που ίδιοι είχαν πάρει στην κατεύθυνση της «ορθής πληροφόρησης και προστασίας» για τους λεγόμενους «επενδυτές»...

  • Το χρηματιστήριο της Αθήνας χτες Πέμπτη, για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση, έκλεισε στις 2.225 μονάδες με μεγάλη πτώση 5,3%. Ετσι την άνοδο που καταγράφηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη (αθροιστικά 8%) διαδέχτηκαν οι απώλειες του επόμενου διημέρου (Τετάρτη - Πέμπτη) που έφτασαν σε 12,3%. Ο τραπεζικός κλάδος έκανε χτες και νέα βουτιά 7,24%. Τη μεγαλύτερη πτώση από τον τραπεζικό κλάδο εμφάνισε η Proton Bank (-9,8%), η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Λεφτά για τις τράπεζες - επίθεση κατά των λαών
  • Οι «27» δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών
  • Κλιμακώνεται η επίθεση, μέσω των «μεταρρυθμίσεων», στο όνομα της ανάπτυξης και απασχόλησης
  • «Θύμα» της κρίσης και το περιβάλλον

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Associated Press

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών ανέλαβαν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση για να βγει το καπιταλιστικό σύστημα από την κυκλική κρίση του.

Προκειμένου να διασωθεί το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων και να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους οι «27» δε δίστασαν να θυσιάσουν τα αναιμικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που είχαν λάβει πριν μερικούς μήνες, κρατώντας όμως την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας.

Παράλληλα, ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θεσμοθετώντας νέους μηχανισμούς παρακολούθησης και εξόντωσης των μεταναστών, ενώ προσανατολίζονται στην παράκαμψη του ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού για να προχωρήσει η Συνθήκη της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα»).

Βασικό και άμεσο καθήκον της συνόδου ήταν να ληφθούν μέτρα προστασίας των τραπεζών κι αυτό έγινε. Κατ' αρχήν εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης, ύψους άνω των 2 τρισ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα πάρουν όποιο άλλο μέτρο χρειαστεί για να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υποστηριχτούν σημαντικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις και να εξασφαλιστεί η προστασία των καταθέσεων των αποταμιευτών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Παράλληλα, αναλαμβάνεται δέσμευση «να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος απ' όλες τις αρχές».

Η γενναιόδωρη στήριξη των τραπεζών δικαιολογεί την «ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά για τους άλλους επιχειρηματίες θα αναλάβει η Κομισιόν να διασφαλίσει τους κανόνες ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων.

Παράλληλα, θα δημιουργήσουν μηχανισμούς «έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, καθώς και μηχανισμούς «άμεσης αντίδρασης» που θα ενεργοποιηθούν «ανά πάσα στιγμή από ένα κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει κρίση».

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των τραπεζών οι «27» εξαντλούνται στην έκφραση νουθεσιών όπως ότι «πρέπει όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδίως του τραπεζικού τομέα, να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι»!

Επίσης, κάθε μήνα θα συνεδριάζουν οι εθνικές εποπτικές αρχές «για να ανταλλάσσουν απόψεις».

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Το κυριότερο «όπλο» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης είναι η ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Στο όνομα «της στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης» οι 27 ηγέτες της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι «η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει πιο σημαντική από ποτέ για την επάνοδο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη».

Παράλληλα, δεσμεύονται τα κράτη - μέλη να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους «στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πράγμα που απλά σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, οι ιδιωτικοποιήσεις, το πάγωμα των μισθών.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων δε γίνονται πιο συγκεκριμένες αναφορές αλλά έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις από το ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη βδομάδα.

Η ευελιξία στην αγορά εργασίας και στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας λαίλαπας κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, όπως είπε και ο Κ. Καραμανλής, η Κομισιόν θα αναλάβει να κάνει πιο συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή το προσεχές διάστημα.

«Θύμα» και το κλίμα

Την έξοδο από την κρίση καλείται να πληρώσει και το περιβάλλον καθώς οι «27» ανέβαλαν για το Δεκέμβρη τις επικυρώσεις των αποφάσεων που είχαν λάβει την άνοιξη, κάτω από την πίεση πολλών κυβερνήσεων που θέλουν να στηρίξουν τις μεγάλες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις στο όνομα της ανάπτυξης.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τις προσεχείς βδομάδες θα γίνουν διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαβεβαιώσεις των Σαρκοζί και Μπαρόζο ότι «οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν», ωστόσο αποφασίστηκε ότι θα ληφθεί υπόψη «η ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους - μέλους» καθώς και η «σχέση κόστους / απόδοσης».

Παρ' όλα αυτά καλείται η Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πριν τον ερχόμενο Ιούνη, καθώς και να επισπευστεί το σχέδιο για τις ενεργειακές τεχνολογίες.

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέχεια στην κατρακύλα των χρηματαγορών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την καθοδική πορεία της Γουόλ Στριτ ακολούθησαν «κατά πόδας» τα ασιατικά, τα λατινοαμερικανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις απώλειές τους.

Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό για τις αγορές, όπως διαγράφεται μέχρι στιγμής, θα συναντηθούν το Σάββατο στην αμερικανική προεδρική κατοικία Καμπ Ντέιβ ο Τζορτζ Ου. Μπους με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, την Τετάρτη, με ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στηρίζουν την ιδέα της πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξανανοίξουν οι συζητήσεις για το διεθνές εμπόριο, οι οποίες κατέρρευσαν νωρίτερα φέτος.

Την πρόταση για τη διεθνή διάσκεψη, που συχνά περιγράφεται ως νέο «Μπρέτον Γουντς», έχει διατυπώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που ζητά να γίνει πριν από το τέλος του έτους και πιθανώς το Νοέμβρη. Στη διάσκεψη προτείνεται να συμμετάσχουν οι «Οκτώ» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία), καθώς και οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε το Σεπτέμβρη αισθητή πτώση (-2,8%), όμοια με την οποία δεν είχε σημειωθεί μετά το Δεκέμβρη του 1974, την ώρα μάλιστα που αναλυτές υπολόγιζαν να μην ξεπεράσει το -0,8%.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ειρωνεύτηκε την Τετάρτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Ου. Μπους, χαρακτηρίζοντάς τον ως «σύντροφο» αφού «αγοράζει μετοχές ιδιωτικών τραπεζών».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προστατευτική ασπίδα στην κερδοφορία των τραπεζών

Για το καλό «όλων των Ελλήνων» τα 28 δισ. ευρώ που δίνουν στις τράπεζες.

Δε «χαλαρώνει» η αντιλαϊκή επίθεση, ενώ ετοιμάζονται νέα μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).--

Η ασπίδα προστασίας στην κερδοφορία των τραπεζών είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης.

Παράλληλα, δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία «χαλάρωση» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή επίθεση. Αντίθετα, προετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «εξόδου από την κρίση».

Ο Κ. Καραμανλής με θέρμη υπερασπίστηκε το σχέδιο ύψους 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.

Γενικότερα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και άρα ούτε πρόκειται να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2009 ή να χαλαρώσει η νέα φοροεπιδρομή. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για το πού «το πάει» ο πρωθυπουργός, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των «σιδερένιων» κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, θεωρώντας αδιανόητη οποιαδήποτε χαλάρωσή του.

«Δεν πρέπει να αναμένεται - και δεν πρέπει να γίνει - η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα του επαχθούς συμφώνου.

Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο της ΕΕ, ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να πάρουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Αναφερόμενος στο «εθνικό πρόγραμμα» αν και εκτίμησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «ανθεκτικό και υγιές», ωστόσο υπερασπίστηκε με πάθος τη γενναιόδωρη στήριξή του φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται για το καλό των φορολογουμένων και των αποταμιευτών.

«Αυτή η στήριξη (σ.σ. των τραπεζών) αφορά τον κάθε Ελληνα», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα επιχειρώντας να εξωραΐσει το ληστρικό ρόλο των τραπεζών.

Σε προφανή αδυναμία να απαντήσει στην ερώτηση του «Ρ» για το πώς η κυβέρνηση βρίσκει 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες αλλά για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ο προϋπολογισμός «δεν αντέχει», ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ανυπόστατα επιχειρήματα ότι «δεν είναι στήριξη ούτε σε τράπεζες ούτε σε τραπεζίτες» και ότι «δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δε δίνει ούτε καν το θλιβερό επίδομα θέρμανσης επειδή δεν αντέχει ο προϋπολογισμός: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν δίχως να διακινδυνεύσουμε δημοσιονομικές ισορροπίες» (!), απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε αν θα δώσει το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό δεν τον εμπόδισε βέβαια να δηλώσει με περίσσιο στόμφο ότι «η αγωνία της κυβέρνησης είναι η πραγματική οικονομία και οι πραγματικοί άνθρωποι»...

Ακόμα πιο σκληρή η αντιμεταναστευτική πολιτική

Επιστολή του Κ. Καραμανλή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Νέα αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα και την παραπέρα οικοδόμηση μιας ΕΕ - φρούριο, ξένης κι απρόσιτης σε κάθε άνθρωπο με ανάγκη, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κινούμενος ουσιαστικά στη λογική των Βρυξελλών για εισαγωγή στις χώρες - μέλη μόνο όσων «ανδραπόδων» χρειάζονται ως φτηνό δίχως δικαιώματα εργατικό δυναμικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Νικολά Σαρκοζί και τους ομολόγους του, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των θεμάτων ασύλου.

Στην επιστολή επιχαίρει διότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητείται το σχέδιο Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Προκαταλαμβάνει την ομόφωνη αποδοχή αυτού του απαράδεκτου κειμένου από τις ηγεσίες των κρατών - μελών και εξηγεί ότι η ΕΕ θα αποκτήσει «την αναγκαία θεσμική βάση για μια ολοκληρωμένη και ενιαία μεταναστευτική πολιτική». Το γεγονός δηλαδή ότι δε θα επιτρέπεται σε καμία κυβέρνηση, έστω και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, να παρεκκλίνει στο ελάχιστο της εφαρμογής του.

Ζητά μάλιστα προώθηση της εφαρμογής του Συμφώνου, «διευκόλυνση της ανταλλαγής ανάμεσα στα κράτη - μέλη πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα ασύλου, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου». Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η αποδοχή αιτήσεων ασύλου σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι μηδαμινές και με τέτοια κείμενα αυτό θα θεσμοθετηθεί ως κανόνας.

Ακόμα στηρίζει τη «θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσω εντατικότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο της Frontex» - υπηρεσίας για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - επιμένοντας μάλιστα σε «μετεξέλιξή της, με πορεία ανάλογη εκείνης της Europol». Και χαρακτηρίζει ως ενδεδειγμένη λύση τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Αλλωστε, προτείνει τη λειτουργία ενός από τα λεγόμενα περιφερειακά κέντρα της Frontex, αυτό για τα θαλάσσια σύνορα, στην Ελλάδα.

Τέλος, ζητά - παρουσιάζοντάς το ως «ιστορική ευκαιρία» - η ΕΕ «να στηρίξει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική ανασυγκρότησή τους και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής τους πορείας». Μόνο που στον καπιταλισμό αυτό συνεπάγεται ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις, επιβολή καθεστώτος διομολογήσεων και αποικιακού τύπου συμβάσεις, με ευρωενωσιακές πολυεθνικές να υφαρπάζουν τον πλούτο τριτοκοσμικών χωρών και το μόχθο των εργαζομένων τους.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Οι τράπεζες να ενισχυθούν με κρατικά κεφάλαια»

Απόλυτα ταυτισμένος με αυτά που ζητούν οι τραπεζίτες εμφανίστηκε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. Συνεχίζοντας να δίνει τις εξετάσεις του στο μεγάλο κεφάλαιο, εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να πέσει το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να ενισχυθεί με κρατικά κεφάλαια». Και παρακάτω εξηγεί ότι «η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι ξεκάθαρη και σαφής:

»Οποιαδήποτε Τράπεζα πιστεύει ότι έχει ανάγκη κεφαλαίων, απευθύνεται στην Κυβέρνηση ζητώντας το ποσόν που θα αποτρέψει και τον ελάχιστο κίνδυνο. Η Κυβέρνηση ζητά, από την εκάστοτε Τράπεζα, να προβεί σε αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου που χρειάζεται, και η Πολιτεία το καλύπτει κατά 100%. Και οι Τράπεζες σώζονται και το Κράτος επενδύει στην επανεκκίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς, με ασφαλή σχεδόν βεβαιότητα κερδών».

Δηλαδή πλήρωνε λαέ ό,τι πει ο κάθε μεγαλοτραπεζίτης και μετά ανάμενε την τάχα ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς, το νέο τζογάρισμα των μεγαλοκαρχαριών με τα χρήματά σου, μήπως και σου επιστρέψουν δυο ψίχουλα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ