ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ
Μια νέα κινητοποίηση αρχίζει

Ενωμένοι προχωρούν οι αγρότες, ενώ καταδικάστηκε η στάση του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ ακόμα και από στελέχη της ίδιας της Συνομοσπονδίας

Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - οι αγρότες της Θεσσαλίας, ξεκινούν μια νέα μεγάλη κινητοποίηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων, επειγόντων και δίκαιων αιτημάτων τους και στρεφόμενοι πάλι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά η αγροτιά της Θεσσαλίας - όπως τονίστηκε στην πρωτοφανή σε συμμετοχή σύσκεψη αγροτικών στελεχών που διοργάνωσε προχτές βράδυ στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τις μορφές πάλης και ν' αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωσή της.

Στη σύσκεψη πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να ξεκινήσει από τώρα ένας πολύμορφος αγώνας - με ενημερωτικές συσκέψεις, συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων, περιοδείες στελεχών στα χωριά, συγκεντρώσεις στις πόλεις κι άλλες δραστηριότητες - στις 28 Γενάρη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, ταυτόχρονα να γίνει κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και των διοδίων των Τεμπών και του Μοσχοχωρίου και στις 4 Φλεβάρη - αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα - οι αγρότες, με χιλιάδες τρακτέρ, ν' αποκλείσουν ασφυκτικά τους εθνικούς και παρακαμπτήριους δρόμους σε 5 "στρατηγικά" σημεία της Θεσσαλίας.

Το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη ήταν ενωτικό και ενθουσιώδες και τονίστηκε ότι η αγροτιά της περιοχής είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα της από τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Από τ' αγροτικά στελέχη καταδικάστηκαν οι προσπάθειες των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, να συκοφαντήσουν την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, να βάλουν εμπόδια στην εκκίνηση της νέας αγροτικής κινητοποίησης και να την υπονομεύσουν στη συνέχεια. Ιδιαίτερα καταδικάστηκε η στάση του Γ. Πίττα,προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ, ο οποίος, με μια απαράδεκτη και προκλητική ανακοίνωση και με δηλώσεις του στα ΜΜΕ στράφηκε εναντίον των Θεσσαλών αγροτών και των ηγετών του αγώνα τους, παίρνοντας, ουσιαστικά και, μάλλον, με το αζημίωτο, το μέρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ομιλίες τους μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που ανήκουν στις ΟΔΑΣ (Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στη ΣΥΔΑΣΕ), όχι μόνο δήλωσαν ορθά - κοφτά πως συμμετέχουν οι ίδιοι και οι αγρότες που πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ στην κινητοποίηση, αλλά τόνισαν ότι ο Γ. Πίττας δεν εκπροσωπεί κανέναν και πολύ περισσότερο τους αγρότες και επιτέθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του. Κι αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα στελέχη που αντέδρασαν μ' αυτό τον τρόπο ήταν ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ.

Τ' αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπογράμμισαν ότι η νέα κινητοποίηση ξεκινάει με προειδοποιητικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να το σκεφτεί καλύτερα τούτη τη φορά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, πριν τα "τρακτέρ της οργής" καταλάβουν κι αποκλείσουν ασφυκτικά τους δρόμους. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενα στον ελληνικό λαό, υπογράμμιζαν πως η κατάσταση στην αγροτιά της χώρας μας είναι δραματική και ζήτησαν τη λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα για την επιβίωση, που ξεκινούν, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταστροφή τους και να μετατραπούν σε άνεργους, ζητιάνους μιας θέσης εργασίας, που θα εξαγοράζεται με την αξιοπρέπεια και την τιμή τους. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η κυβέρνηση, η οποία, αντί να σταθεί με ευθύνη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ και η δική της πολιτική και να δώσει λύσεις, προσπαθεί να παραπλανήσει, παραπληροφορήσει, αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, οργανώνοντας συμβούλια - όπως το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - και διαβούλια με τη συμμετοχή όσων υπονομεύουν τους αγώνες της αγροτιάς, ψάχνοντας συνενόχους στην πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών.

"Οχι" στο ξεπούλημα της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

Ανακοίνωση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ

Την αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία την περασμένη βδομάδα εκφράστηκε και με το ξεπούλημα στον ιδιωτικό τομέα του μοναδικού συνεταιριστικού χυμοποιείου εσπεριδοειδών (ΕΣΠΕΡΙΔΑ) στο Νομό Αρτας, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση, επίσης, καταγγέλλονται η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και τα μέλη της Επιτροπής Αναγκαστικής Διαχείρισης της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ, που εισηγήθηκαν την πώλησή της, στην ιδιωτική εταιρία ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση: Να ανακαλέσει την απόφαση και να δώσει τη σημαντική για την περιοχή και τα εσπεριδοειδή βιομηχανία, στις συνεταιριστικές οργανώσεις, για να τη λειτουργήσουν παρεμβατικά και ανταγωνιστικά προς όφελος της εσπεριδοκαλλιέργειας και της οικονομίας του νομού και των αγροτών που απασχολούνται στον τομέα αυτό. Ακόμα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και την εμπορία των εσπεριδοειδών.

"Τα αρνητικά και καταστροφικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που αποφασίζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις - επισημαίνει η ανακοίνωση - τα ζουν πλέον στην πράξη αυτές τις μέρες οι εσπεριδοκαλλιεργητές του Νομού Αρτας. Τα χρυσά κουτάλια και ο πακτωλός των χρημάτων που υποσχέθηκαν στους αγρότες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την ένταξή μας στην ΕΟΚ, μετατράπηκαν σε χαμηλές τιμές, σε χωματερές, σε καταχρέωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, σε σάπισμα των εσπεριδοειδών μας, σε περιορισμό και κατάργηση των παραδοσιακών μας καλλιεργειών, σε περιθωριοποίηση και οικονομικό μαρασμό των συνεταιριστικών οργανώσεων, σε ξεπούλημα των αγροτικών και συνεταιριστικών μας βιομηχανιών στο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Αποκορύφωμα αυτής της μεγάλης εξαπάτησης των αγροτών του νομού μας, είναι το σάπισμα στα χωράφια χιλιάδων τόνων εσπεριδοειδών, οι εξευτελιστικές και απαράδεκτες τιμές αγοράς τους και οι τραγικές προοπτικές που προβλέπονται γι' αυτά που βρίσκονται ακόμα πάνω στα δέντρα".

Η ΝΕ Αρτας τους ΚΚΕ καλεί τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να αντιδράσουν δυναμικά, μαζικά και ενωτικά, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενάντια στην αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική που αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και να απαιτήσουν την άμεση αντιμετώπιση της καταστροφής των πορτοκαλιών και την ακύρωση του ξεπουλήματος της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ στους ιδιώτες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Αναρχία" και "ανομία" οι κινητοποιήσεις!

Στη γνωστή συκοφαντική και τρομοκρατική προπαγάνδα της καταφεύγει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και, κυρίως, για να δικαιολογήσει την αδιαλλαξία της και να αποφύγει την κοινωνική απομόνωσή της και τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, χαρακτήρισε "ωμό εκβιασμό που ξεπερνά κάθε μέτρο" τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ έκανε λόγο για "προκλητική στάση", την οποία κρατούν κάποιοι, για να ματαιώσουν την αγροτική πολιτική. Συνεχίζοντας τη συκοφαντική τακτική της κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για υποκινούμενες κινητοποιήσεις και ισχυρίστηκε ότι "οι κινητοποιήσεις αυτές δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο παρά τον καθαρά πολιτικό και όχι αγροτικό ή κοινωνικό χαρακτήρα πάνω στον οποίο βασίζονται".

Αφήνοντας να διαφανεί η αγωνία και η ανησυχία που διακατέχει την κυβέρνηση για την εξάπλωση των λαϊκών αγώνων, πρόσθεσε: "Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους, ως ένα φαινόμενο που αν γενικευτεί και που εκπορεύεται από πολλές κοινωνικές κατηγορίες, αντιλαμβάνεστε ότι οδηγεί σ' ένα καθεστώς ανομίας και αναρχίας". Στη βάση των παραπάνω τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης θα είναι αποφασιστική και δεν πρόκειται να επιτρέψει την "αναρχία και την ανομία" (!).

Η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις μόνο στη Θεσσαλία και να μην επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, να διασφαλιστεί η μη συμμετοχή δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και να γίνει αποτελεσματικότερη η προπαγάνδα συκοφάντησης και διάσπασης του αγώνα των αγροτών.

Στο μεταξύ, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος, συνεχίζει τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να υπονομεύσει τους αγώνες των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο περιοδεύει στην Ημαθία και την Κατερίνη, όπου θα προεδρεύσει σε νομαρχιακές συνελεύσεις.

Τα αιτήματα

Τα έξι συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, τα οποία προβλήθηκαν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη, δεν ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τίθενται και στην τωρινή κινητοποίηση είναι:

1. ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:

- Συμπληρωματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά στρέμμα σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς μέχρι 100 στρεμμάτων, έτσι ώστε να φτάσει το εισόδημα κατά μέσο όρο στις 90.000 δραχμές το στρέμμα, με αντικειμενικό σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας χιλιάδων νοικοκυριών.

- Επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και μετά, που παρακρατήθηκε επί της συνυπευθυνότητας και δεν αποδόθηκε στους παραγωγούς.

- Μέτρα τώρα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας της νέας χρονιάς με στόχο:

α) την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, από τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική και κάνει εισαγωγές στο ύψος του 70% των αναγκών της.

β) "πλαφόν" 1.500.000 τόνους για την Ελλάδα και παράλληλα αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 1 δισ. ECU για την επιδότησή τους.

γ) καθορισμό τιμής στις 350 δραχμές το κιλό, ως ελάχιστο όριο απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια.

δ) να δίνεται η επιδότηση κατευθείαν στον παραγωγό.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ως εξής:

α) Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος στο οποίο επισυνάφτηκαν.

β) Αποπληρωμή μέσα σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

γ) Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

δ) Χορήγηση νέων άτοκων δανείων σε αγρότες που επλήγησαν απ' αυτή την πολιτική (βαμβακοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους κι άλλες κατηγορίες πληγέντων αγροτών από θεομηνίες ή πολιτικές).

3. ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

- Πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για τα μέσα και εφόδια και αύξηση των επιστροφών ΦΠΑ 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% για τα ζωικά προϊόντα.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας στις τιμές των μέσων και εφοδίων από βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, πολυεθνικές που λυμαίνονται το κύκλωμα.

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:

Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ:

Να σταματήσει αμέσως η κυβέρνηση τη "βιομηχανία" μηνύσεων και την καταδίκη αγροτών για τις καταλήψεις των δρόμων.

6. ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ:

Να μη χρησιμοποιηθεί το Μητρών Αγροτών ως μέσο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικώς επάγγελμα αγρότες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org