ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη ετοιμάζουν τα συνδικάτα

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Συναγερμό έχει σημάνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, μέρα για την οποία ήδη έχει αποφασιστεί απεργιακή απάντηση από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια Συνδικάτα.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/9, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου που έχει πάρει απόφαση για απεργία (Κολοκοτρώνη 20).

Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πυκνώνουν οι απεργιακές αποφάσεις

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Το αίτημα να συγκληθεί το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και να αποφασίσει 24ωρη παναθηναϊκή Πανεργατική Απεργία για τις 21 Σεπτέμβρη επανέφεραν χτες οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ. Η πρόταση για προκήρυξη απεργίας συγκεντρώνει ήδη τη συμφωνία των 17 μελών της Διοίκησης, σε σύνολο 31 μελών, και οι δυνάμεις της ΔΑΣ ζήτησαν να αποφασιστεί και τυπικά η απεργία, μέσα από σχετική συνεδρίαση, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Ανάλογο αίτημα έχουν καταθέσει οι εκλεγμένοι της «Εργατικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», καλώντας σε σύσκεψη όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, την Κυριακή 17/9 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Νάουσα. Επίσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 20/9 στην κεντρική πλατεία στη Νάουσα και την οργάνωση συλλαλητηρίου, πικετοφορίας σε Βέροια και Αλεξάνδρεια.

Στα Γιάννενα, προγραμματίζεται πλατιά σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 18/9, ενώ την Τρίτη στις 19/9 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσπρωτία, συλλαλητήριο την Τρίτη 19/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη τη Δευτέρα 18/9, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας.

Στα Χανιά, σύσκεψη σωματείων και φορέων τη Δευτέρα 18/9, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68).

Κάθε άρθρο και ένα δώρο στην εργοδοσία για το ξεζούμισμα των εργατών

Tην επέκταση και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έρχεται να διευκολύνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται να μπει για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. Το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τη μαύρη εργασία, αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εφαρμογής της πολλαπλής απασχόλησης από τις 8 στις 13 ώρες ημερησίως, χτυπά περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία, ποινικοποιώντας τη μάχη της περιφρούρησής της από την εργοδοτική τρομοκρατία και την απεργοσπασία.

Παράλληλα, διευκολύνει τις απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και φτάνει να επιτρέπει ακόμα και την απόλυση κατηγοριών εργαζομένων που υποτίθεται ότι προστατεύονται από την απόλυση, όπως οι εγκυμονούσες και νέες μητέρες, οι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες.

Ενταση της εκμετάλλευσης για περισσότερα κέρδη

Επιγραμματικά κάποιες από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Στο άρθρο 9 επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση, δηλαδή την απασχόληση ενός εργαζόμενου σε περισσότερους του ενός εργοδότη, φτάνοντας σε δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.

Στο άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας, καθώς αναφέρεται σε «πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας» που είναι «εξολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο»! Είναι οι συμβάσεις «ελάχιστων - μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Στο άρθρο 27 προσθέτει νέες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες επιτρέπει την απασχόληση την Κυριακή και σε μέρες αργίας, και πιο συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στη βιομηχανία Τροφίμων, σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

Με τα άρθρα 25 και 26 καταργεί και τυπικά την πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο, να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Στο άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Ενώ «η επανειλημμένη τέλεση της αξιόποινης πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση».

Στον αέρα η προστασία από την απόλυση

Σημειώνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 339 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη είναι άκυρη σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως για τις εγκυμονούσες. Το νομοσχέδιο μέσω της ρύθμισης για τη λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδο» δρομολογεί το «ξήλωμα» ακόμα και της λειψής τέτοιας προστασίας που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Αυτή η «αυτοδίκαιη λύση» σύμβασης αποτελεί στην πραγματικότητα νέα κατηγορία απόλυσης, που όπως φαίνεται δεν εξαιρεί ούτε τις εγκυμονούσες!

Το ζήτημα έθεσε ήδη στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο υπουργός Εργασίας απέφυγε όμως να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Ετσι, η «δοκιμαστική περίοδος» γίνεται ένα ακόμα εργαλείο για την εργοδοσία προκειμένου να ξεφορτώνεται «αυτοδίκαια» εγκύους και νέες μητέρες, αλλά και εργαζόμενους που «ενοχλούν» την εργοδοσία λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Διάτρητοι ισχυρισμοί - τούμπα η πραγματικότητα

«Εμείς νομοθετούμε για τους εργαζόμενους»: Κάτι τέτοια γυρνάει και λέει στα κανάλια ο υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης, και μάλιστα προστατευμένος από ...αντιπάλους του, για να υπερασπιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή επιχείρησε για μια ακόμα φορά να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, με παραδείγματα όπως τα παρακάτω, στα οποία δίνουμε απάντηση:

* * *

Λέει η κυβέρνηση: «Είδατε κανένα επιχειρησιακό σωματείο να αντιδρά στο νομοσχέδιο; Αρα οι εργαζόμενοι συμφωνούν...».

Η αλήθεια: Αν δεν παίρνει χαμπάρι η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις επιχειρησιακών σωματείων από όλους τους κλάδους, που χαρακτηρίζουν «τερατούργημα» το νομοσχέδιο, μπορεί έστω να ρίξει μια ματιά στα σωματεία που συμμετείχαν την Παρασκευή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ειδικά από μεγάλες επιχειρήσεις της μεταποίησης.

Ομως, αν πράγματι είναι τόσο ...φιλεργατικό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης γιατί προεκλογικά το κρατούσε καταχωνιασμένο και δεν το παρουσίαζε ως μια ακόμα «εξαγγελία»; Γιατί το ξεφούρνισε λίγες μέρες μετά τις εκλογές; Αν πράγματι «νομοθετεί για τους εργαζόμενους», μπορεί να βρει έστω και ένα σωματείο που να επικροτεί το νομοσχέδιο, που να λέει ότι «καλώς νομοθετείται η δουλειά 13 ώρες τη μέρα»;

Ας αφήσει λοιπόν τα σάπια. Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι εκατοντάδες συνδικάτα από όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις διατυπώνουν σε κάθε τους κινητοποίηση τα αιτήματά τους για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση της δουλειάς - λάστιχο και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας κ.ο.κ.

* * *

Λέει η κυβέρνηση: «Οι εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό. Γι' αυτό νομοθετούμε δουλειά τις Κυριακές στα εργοστάσια τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού και 6ήμερη δουλειά στις επιχειρήσεις με βάρδιες».

Η αλήθεια: Η εργοδοσία δεν ψάχνει για εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά για σύγχρονους σκλάβους, που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εργαζόμενου στην ΕΒΓΑ, που πρόσφατα πέθανε πάνω στη μηχανή ύστερα από απανωτά 13ωρα. Πρόκειται για εργαζόμενο και μάλιστα εξειδικευμένο που εργαζόταν με εξοντωτικά ωράρια, τα οποία πλέον γίνονται νόμιμα και μάλιστα θα επεκταθούν σε όλους τους κλάδους.

Το για ποιον νομοθετεί η κυβέρνηση φαίνεται και από το γεγονός ότι καταργεί και τυπικά την πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Κατά παραγγελία λοιπόν του ΣΕΒ, και για να αποφεύγει η εργοδοσία να κάνει προσλήψεις ώστε να πέσει και η ανεργία, ξεζουμίζουν το ήδη λιγοστό προσωπικό. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό η ανεργία θα μένει σταθερά πάνω από το 10%, αφού σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή αν πέσει η ανεργία κάτω από 10%), σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, θα πρέπει να ξεπαγώσουν τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προσαύξηση στον βασικό μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Για παράδειγμα, εργάτης με 9 χρόνια προϋπηρεσίας στη βιομηχανία, με καθεστώς 5ήμερης απασχόλησης και με μεικτό μισθό τα 1.000 ευρώ, με την 6η μέρα απασχόλησης που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα δουλεύει 26 έως 27 μέρες τον μήνα, θα ασφαλίζεται για 25 μέρες, θα παίρνει 1.224 ευρώ μεικτά και θα έχει μόλις 4 ρεπό. Ο ίδιος εργαζόμενος, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, θα εργαζόταν 22 έως 23 μέρες τον μήνα, θα ασφαλιζόταν για 25 μέρες και θα έπαιρνε 1.300 ευρώ μεικτά τον μήνα, με 8 ρεπό τον μήνα!

Λέει η κυβέρνηση: Με τις συμβάσεις «ελάχιστης προβλεψιμότητας» χτυπάμε τη «μαύρη εργασία», π.χ. στον κλάδο του επισιτισμού (κέτερινγκ κ.λπ.).

Η αλήθεια: Είναι πράγματι εξοργιστικό, που ως δικαιολογία για την απογείωση της «ευελιξίας», η κυβέρνηση προβάλλει τη «μαύρη εργασία», για την οποία ευθύνονται η ίδια και η εργοδοσία που υπερασπίζεται. Δηλαδή, δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι ξεζουμίζονται και εκβιάζονται για να δουλεύουν αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι, τώρα θα το ...πληρώσουν κι από πάνω μέσα από τη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να χτυπήσει τη «μαύρη εργασία» θα ενίσχυε πραγματικά την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις και δεν θα κρατούσε το προσωπικό στο ελάχιστο, έτσι που να χρειάζεται 10 χρόνια για να κάνει ελέγχους σε όλους τους εργοδότες.

Ομως, ακόμα και το παράδειγμά της είναι αποτυχημένο, αφού ειδικά στον επισιτισμό υπάρχει το καθεστώς των «εξτρατζήδων» που η εργοδοσία μπορεί να επιστρατεύσει για δουλειά μιας μέρας, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Προς τι λοιπόν η πρεμούρα της κυβέρνησης; Προφανώς οι συμβάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν και σε άλλους κλάδους, όπως οι μεταφορές, τα logistics, τα λιμάνια κ.ά. Εκεί που οι εργαζόμενοι, όπως στην COSCO, έχουν δώσει μεγάλη μάχη για να μην είναι πάνω από το κινητό τους, περιμένοντας την ειδοποίηση να πάνε για δουλειά την επόμενη μέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ