ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια

Η Κασπία θάλασσα με τη μεγάλη γεωστρατηγική της θέση είναι το σύνορο για πέντε χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν) και βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Η Κασπία θάλασσα με τη μεγάλη γεωστρατηγική της θέση είναι το σύνορο για πέντε χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν) και βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Σήμερα στο επενδυτικό φόρουμ «Σότσι-2011», παρουσία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να υπογραφτεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με την «Gazprom», τους μετόχους του αγωγού «South Stream» («Νότιο Ρεύμα»), την ιταλική ENI, τη γαλλική EDF και τη γερμανική «Wintershall» για την είσοδό τους στο έργο και για τις εγγυήσεις έναρξής του.

Η πρώτη γραμμή του αγωγού «South Stream» θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του 2015 και η χωρητικότητά της θα είναι 15,750 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο πρόεδρος της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ διαβεβαίωσε πως το έργο θα προχωρήσει απολύτως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο, την παραμονή της υπογραφής της συγκεκριμένης συμφωνίας οι αρχές της ΕΕ ξεκίνησαν πρωτοφανείς πιέσεις στους μετέχοντες στο ρωσικό σχέδιο προς όφελος του ανταγωνιστικού αγωγού φυσικού αερίου «Nabucco».

Εντείνεται η κόντρα για την Κασπία

Ταυτόχρονα η ΕΕ πήρε πρωτοβουλία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού της Κασπίας, που θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Ετσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ την περασμένη εβδομάδα στην Κολωνία, ο αγωγός «South Stream» είναι μια προσπάθεια των Ρώσων να αποτρέψουν την υλοποίηση του σχεδίου «Νότιος Διάδρομος», δηλαδή να αποτρέψουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω μιας διαδρομής που θα παρακάμπτει τη Ρωσία, από το Τουρκμενιστάν, μέσω Κασπίας θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, καθώς να αποτρέψει την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου «Nabucco». Ο Γκίντερ Ετινγκερ υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε περίπτωση που το μερίδιο της «Gazprom» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, και επομένως, η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, μειωθεί. Δίχως την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού της Κασπίας, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.

Την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, δήλωσε ότι το νομικό καθεστώς της Κασπίας θάλασσας θα καθοριστεί προνομιακά και αποκλειστικά μόνον από τα κράτη της Κασπίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με την Κασπία. Οπως δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τα σχέδια κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ ΕΕ - Τουρκμενιστάν - Αζερμπαϊτζάν, επειδή η Κασπία θάλασσα ανήκει και στα πέντε παράκτια κράτη (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν), που εδώ και πολλά χρόνια κάνουν διαβουλεύσεις σχετικά με το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Επίσης σημείωσε πως τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκαλέσουν οικολογικό πρόβλημα, επειδή η Κασπία είναι κλειστό οικοσύστημα και βρίσκεται σε περιοχή μεγάλης σεισμικότητας. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την πλευρά του ζητήματος είναι φανερό ότι αυτό που δεσπόζει είναι η προσπάθεια των ρωσικών μονοπωλίων να έχουν αυτά τον πρώτο ρόλο στη διαπάλη που γίνεται στην ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβρασμός ενόψει σχεδίων ανακατάληψης τελωνείων

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε χτες από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δε θα επιτρέψει να επιστρέψει η βία στην περιοχή ενόψει του νέου κύκλου έντασης που εκδηλώνεται στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου με αφορμή τα σχέδια της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για ανακατάληψη των μεθοριακών (με τη Σερβία) τελωνειακών φυλάκιων από σήμερα, 16/9.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα. Το ΝΑΤΟ πέρασε 12 χρόνια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν θα επιτρέψει να διακυβευθούν αυτά στην περιοχή» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι. Ωστόσο, απέφυγε να αποσαφηνίσει ποια θα είναι ακριβώς η αντίδραση της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς, αν και άλλοι αξιωματούχοι (π.χ πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο) έχουν χαρακτηρίσει «σύννομη» την απόφαση της κυβέρνησης Θάτσι να ανακαταλάβει τα τελωνεία στα βόρεια διοικητικά σύνορα με τη Σερβία με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα «ανεξάρτητου» κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επιμονή της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να προχωρήσει στην ανακατάληψη των επίμαχων μεθοριακών φυλακίων Γιάρινιε και Μπρίνιακ σημειώνοντας ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλο τον κόσμο». Απηύθυνε έτσι έκκληση να εμποδιστούν όλες οι βίαιες μονομερείς ενέργειες της Πρίστινας για όσο διάστημα δεν υπάρχει κοινή λύση μέσω διαλόγου από Βελιγράδι και Πρίστινα.

Στο μεταξύ, για αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας σχετικά με τα σχέδια των Κοσσοβάρων Αλβανών να ανακαταλάβουν τα μεθοριακά τελωνειακά φυλάκια στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Βελιγράδι και Μόσχα έχουν ζητήσει εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ και αποτροπή βίαιων μονομερών ενεργειών από μέρους της Πρίστινας και των ένοπλων αποστολών ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, ανακοινώθηκε στην Κωνσταντινούπολη ότι συστάθηκε ένα, κατά τα λιβυκά πρότυπα, αντικαθεστωτικό «Εθνικό Συμβούλιο» της Συρίας που διατείνεται ότι εκφράζει όλην την γκάμα της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το 60% ζει εντός Συρίας, και αριθμεί 140 μέλη, εκ των οποίων έγιναν γνωστά μόνο τα μισά «για λόγους ασφαλείας», όπως είπαν. Ως στόχο τους έθεσαν την πτώση του Ασαντ, τη διατήρηση της εδαφικής ενότητας της χώρας και τη χρήση μόνο ειρηνικών μέσων διεκδίκησης. Στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, γενικώς, συντάχθηκε, χτες, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Mε πρόσχημα παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» στην Αφρική, ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), ζήτησε χτες αύξηση των ειδικών επιχειρήσεων από κομάντος των ΗΠΑ για την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση των στρατών χωρών της περιοχής και την υποτιθέμενη «πάταξη της τρομοκρατίας». Ο στρατηγός Χαμ προσδιόρισε ως άμεσες απειλές για την... «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ τους ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία, της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία και της «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» στη βόρεια και ανατολική Αφρική.

ΣΕΟΥΛ.-- Η άνοδος του θερμομέτρου σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για τη Νότια Κορέα (λίγο πάνω από 31 βαθμούς) προκάλεσε χτες μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος με συνέπεια γενικευμένο πολύωρο μπλακ άουτ σε πάνω από 820.000 νοικοκυριά στην πρωτεύουσα Σεούλ και πόλεις όπως η Σεονγκνάμπ και Γκόγιανγκ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οκτώ γαλλόφωνα και ολλανδόφωνα κόμματα του Βελγίου, τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ολοκλήρωσαν ένα «πρώτο αποφασιστικό στάδιο συνομιλιών» για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ελιο Ντι Ρουπό. Τα οκτώ κόμματα μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από τα μέσα Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται πως το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2010.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο αριθμός των παιδιών έως πέντε ετών που πεθαίνουν ετησίως κυρίως εξαιτίας της φτώχειας, της ανέχειας και της έλλειψης υποδομών και υπηρεσιών υγείας μειώθηκε το 2010 στα 7.600.000 παγκοσμίως από τουλάχιστον 12.000.000 που ήταν το 1990, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περίπου 12.000 εργάτες σε ορυχεία χαλκού και χρυσού της εταιρείας «Φρίπορτ - Μακμόραν» στην ανατολική Ινδονησία ξεκίνησαν χτες απεργία διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα διεκδικώντας αξιοπρεπή ωρομίσθια τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 2,10 ως 3,50 δολάρια την ώρα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απολύσεις στο Δημόσιο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», κάτι που χρησιμοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, παρουσίασε χτες νέα μέτρα που εντάσσονται στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ώστε το κεφάλαιο να έχει λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση, ρίχνοντας νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Η κυβέρνηση παρουσίασε μια μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης του κράτους, που προβλέπει την περικοπή κατά 27% των θέσεων εργασίας ανώτατων διοικητικών στελεχών, η οποία, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χέλντερ Ροζαλίνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατάργηση 1.700 θέσεων ανώτατων διοικητικών στελεχών σε 137 δημόσια ιδρύματα. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας προχώρησαν το Μάη σε συμφωνία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, προωθώντας και εφαρμόζοντας αντιλαϊκά μέτρα, καρατομώντας τα εργασιακά, ασφαλιστικά και γενικότερα λαϊκά δικαιώματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ