Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, ανακοινώθηκε στην Κωνσταντινούπολη ότι συστάθηκε ένα, κατά τα λιβυκά πρότυπα, αντικαθεστωτικό «Εθνικό Συμβούλιο» της Συρίας που διατείνεται ότι εκφράζει όλην την γκάμα της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το 60% ζει εντός Συρίας, και αριθμεί 140 μέλη, εκ των οποίων έγιναν γνωστά μόνο τα μισά «για λόγους ασφαλείας», όπως είπαν. Ως στόχο τους έθεσαν την πτώση του Ασαντ, τη διατήρηση της εδαφικής ενότητας της χώρας και τη χρήση μόνο ειρηνικών μέσων διεκδίκησης. Στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, γενικώς, συντάχθηκε, χτες, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Mε πρόσχημα παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» στην Αφρική, ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), ζήτησε χτες αύξηση των ειδικών επιχειρήσεων από κομάντος των ΗΠΑ για την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση των στρατών χωρών της περιοχής και την υποτιθέμενη «πάταξη της τρομοκρατίας». Ο στρατηγός Χαμ προσδιόρισε ως άμεσες απειλές για την... «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ τους ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία, της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία και της «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» στη βόρεια και ανατολική Αφρική.

ΣΕΟΥΛ.-- Η άνοδος του θερμομέτρου σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για τη Νότια Κορέα (λίγο πάνω από 31 βαθμούς) προκάλεσε χτες μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος με συνέπεια γενικευμένο πολύωρο μπλακ άουτ σε πάνω από 820.000 νοικοκυριά στην πρωτεύουσα Σεούλ και πόλεις όπως η Σεονγκνάμπ και Γκόγιανγκ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οκτώ γαλλόφωνα και ολλανδόφωνα κόμματα του Βελγίου, τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ολοκλήρωσαν ένα «πρώτο αποφασιστικό στάδιο συνομιλιών» για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ελιο Ντι Ρουπό. Τα οκτώ κόμματα μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από τα μέσα Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται πως το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2010.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο αριθμός των παιδιών έως πέντε ετών που πεθαίνουν ετησίως κυρίως εξαιτίας της φτώχειας, της ανέχειας και της έλλειψης υποδομών και υπηρεσιών υγείας μειώθηκε το 2010 στα 7.600.000 παγκοσμίως από τουλάχιστον 12.000.000 που ήταν το 1990, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περίπου 12.000 εργάτες σε ορυχεία χαλκού και χρυσού της εταιρείας «Φρίπορτ - Μακμόραν» στην ανατολική Ινδονησία ξεκίνησαν χτες απεργία διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα διεκδικώντας αξιοπρεπή ωρομίσθια τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 2,10 ως 3,50 δολάρια την ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ