ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τυμβωρύχοι και «σταυροφόροι» της τρομοκρατίας

Associated Press

Σε απίστευτη τυμβωρυχία επιδίδονται οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος των χιλιάδων θυμάτων από το διπλό χτύπημα της περασμένης Τρίτης σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. «Θρηνώντας» πάνω από τους άθαφτους ακόμη νεκρούς ετοιμάζουν την πιο σκληρή και αντιδραστική, τρομοκρατική επίθεσή τους εναντίον των λαών. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, κυριαρχίας, την ισοπέδωση χωρών, περιοχών και τις εκατόμβες των θυμάτων τους με το αίμα των νεκρών του World Trade Center και του Πενταγώνου. Η ανθρωπότητα βρίσκεται πράγματι στο κατώφλι ενός πραγματικού εφιάλτη, ενός εφιάλτη που θα νομιμοποιείται από τους ιμπεριαλιστές με την τραγωδία της περασμένης Τρίτης.

Οι πολεμικές ιαχές από τις ΗΠΑ προϊδεάζουν για ένα συντριπτικό χτύπημα εναντίον όποιου στόχου διαλέξουν οι Αμερικανοί, για να αναστηλώσουν το κατεδαφισμένο κύρος τους. Και αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Προέδρου Μπους και των άλλων κορυφαίων αξιωματούχων αυτό θα είναι μόνο η αρχή ενός πολέμου, όπου εχθρός δε θα είναι οι αυτουργοί των εγκληματικής επίθεσης της περασμένης Τρίτης, αλλά όποιος στρέφεται εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Και από κοντά οι Ευρωπαίοι «συνεταίροι», έτοιμοι, όπως δηλώνουν, να πάρουν μέρος στη νέα «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» στο όνομα των κοινών «αξιών», όπως τις υπηρέτησαν και πριν από δυόμισι χρόνια στο Κόσσοβο.

Ωστόσο, και καθώς περνούν οι μέρες, πυκνώνουν οι ενδείξεις για την εμπλοκή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο χτύπημα της περασμένης Τρίτης. Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε εφημερίδες όπως η «Νιου Γιορκ Τάιμς» μιλούν με κατηγορηματικό τρόπο γι' αυτή την εμπλοκή που βεβαίως δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Κοροϊδία. Μόνον έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του μηνιαίου βοηθήματος που δίνεται στους αγρότες - η κυβέρνηση το ονομάζει «αγροτική σύνταξη» - κατά 5.000 δρχ. (σελίδες 14-15)

Μετά τις εξαγγελίες του Κ. Σημίτη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, δόθηκε και ένα «Συνοπτικό Πρόγραμμα Κυβερνητικών Δράσεων». Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα αποκωδικοποιεί αυτές τις δράσεις στην οικονομική πολιτική, στα εργασιακά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της Υγείας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι διαβόητες αναδιαρθρώσεις κάνουν το βίο αβίωτο στα λαϊκά στρώματα (σελίδες 18-20)

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι επιπτώσεις των γεγονότων της Τρίτης 11 Σεπτέμβρη στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κρίσιμη μέρα θεωρείται η Δευτέρα, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πάντως, την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λειτούργησαν σαν αμορτισέρ, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές (σελίδα 22)

Πόσο μακριά από την Ελλάδα βρίσκεται η οικονομική ύφεση, που πλήττει σήμερα τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία; Μια ύφεση που ξεκινά από τις ΗΠΑ, την καπιταλιστική αυτή μητρόπολη, επεκτείνεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Απω Ανατολή και στη Λατινική Αμερική. Θα αφήσει ανεπηρέαστη την καπιταλιστική Ελλάδα αυτή η κατάσταση, με δεδομένη την ένταση της διεθνοποίησης; (σελίδα 23)

Υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής διανθισμένες με δηλώσεις για την υπεροχή της Ελλάδας έναντι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά και πάλι με προβλήματα, το κυριότερο από τα οποία είναι η συνεχιζόμενη αποψίλωση της λυκειακής βαθμίδας από μαθητές (σελίδες 26-27)

Δείκτες κρίσης στην αμερικανική οικονομία

Το χτύπημα της περασμένης Τρίτης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον πέρα από τα χιλιάδες θύματα αποτιμάται και στην οικονομία ως προμήνυμα για την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας στο στάδιο της ύφεσης. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα οι δείκτες επιβεβαίωναν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης. Η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας, οι τιμές των μετοχών πέφτουν με ταχύτατους ρυθμούς, τα προϊόντα συσσωρεύονται στις αποθήκες...

Ασφαλώς μια οικονομική κρίση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει μοιραία και τις οικονομίες στα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Ιαπωνία. Ηδη οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται σε ύψη - ρεκόρ και ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι οι χιλιάδες απολύσεις που ανακοινώνονται καθημερινά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προχωρούν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και «αναδιαρθρώσεις» με κύριο αποδέκτη τους εργαζόμενους.

Κρίσιμη ασφαλώς, από αυτή την άποψη, θα είναι η αυριανή μέρα καθώς έχει οριστεί να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που παρέμεινε κλειστό από την περασμένη Τρίτη. Ομως, ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δε θα αποφύγουν την οικονομική κρίση δόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή και αφορά στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Την ίδια ακριβώς μέρα η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε το κλείσιμο σειράς εργοστασίων της.

Το δημόσιο χρήμα στο χρηματιστηριακό τζόγο

Το εισαγγελικό πόρισμα, για την υπόθεση της Δημόσιας Εταιρίας Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), το οποίο παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής δίνει πλήθος στοιχείων, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το δημόσιο χρήμα στο χρηματιστηριακό τζόγο, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο του Απρίλη 2000. Βεβαίως, χρειάζεται να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στην αγορά μετοχών από τη ΔΕΚΑ κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, όπου η πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών. Μάλιστα, ο εισαγγελέας ζητάει από τη Βουλή να διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αφού αυτή ήταν η προϊστάμενη αρχή της συγκεκριμένης εταιρίας και με εντολές της γινόταν η διαχείριση των κεφαλαίων της ΔΕΚΑ.

Ομως, αν κρίνει κανείς από τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε πεδίο μιας ακόμη άγονης μάχης για τη δημιουργία εντυπώσεων μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού. Αντίθετα και από την υπόθεση αυτή προκύπτει η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος (όπως τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων) στο χρηματιστήριο είτε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, είτε τα δικά της στενά κομματικά συμφέροντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ