ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να φράξουμε το δρόμο στην κρατική τρομοκρατία

Αναγκαία η συσπείρωση και πάλη των συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών

Εκκληση στους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό να οικοδομήσει και να δυναμώσει ένα κίνημα δημοκρατικής ανυπακοής, που θα υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, αλλά και θα αγωνιστεί για τη διεύρυνσή τους, απηύθυναν την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, μετά από σύσκεψη που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Το κίνημα αυτό θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στην οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους, που θα είναι στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων». Μιας τάξης, που ήδη έχει αρχίσει τη δραστική περιστολή των ατομικών ελευθεριών και της συλλογικής μαζικής κοινωνικοπολιτικής δράσης.

Στη χώρα μας, αυτό άρχισε με τις δίκες και καταδίκες αγροτών, συνδικαλιστών, μαθητών, που συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε αντιλαϊκά μέτρα που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση. Οπως το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι αντιδραστικές εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» που γίνονται στην πλάτη των μαθητών, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και του ασφαλιστικού συστήματος. Εγκρίθηκαν νόμοι για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, που διευκολύνει το έργο της καταστολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο νόμος εφαρμογής της συνθήκης που καθιερώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Ιδρύθηκε η Ευρωπόλ και διευρύνθηκε το πεδίο δράσης της.

Στις Συνόδους Κορυφής στο Γκέτεμποργκ και τη Γένοβα, ο κόσμος είδε και το λαϊκό κίνημα γνώρισε την εφαρμογή της ευρωκαταστολής. Μάλιστα, οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων των χωρών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν τη δημιουργία ενιαίας αστυνομικής ομάδας και τη στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων. Επίσης τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης εκείνων των ατόμων, που από τις υπηρεσίες ασφαλείας χαρακτηρίζονται ως «άτομα ή ομάδες, που πιθανώς θα εκφράσουν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», αλλά και την ίδρυση τράπεζας δεδομένων για τέτοιου είδους υπόπτους, ενώ θα διευκολύνεται και η ανταλλαγή των δεδομένων ανάμεσα στις αρχές των διαφορετικών κρατών. Ηδη, η «αντιτρομοκρατική», αστυνομική και δικαστική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι πραγματικότητα, ενώ και ο «τρομονόμος» βρίσκεται σε ισχύ και δράση.

Αναμένεται, δε, νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα στις αρχές ασφαλείας να απαγορεύουν συγκεντρώσεις, με το πρόσχημα του κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας τάξης και της κοινωνικοοικονομικής ζωής, αλλά και θα βάζει όρους στη διεξαγωγή τους. Δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές, με το πρόσχημα της τήρησης της τάξης, να προβαίνουν σε εκφοβιστικούς ελέγχους, ακόμη και προς εκείνους που υπάρχει η υπόνοια ότι θα προσέλθουν στο χώρο της διαδήλωσης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου στο περιεχόμενο της συνάθροισης. Υπάρχει διολίσθηση στην αντισυνταγματική λογική της προηγούμενης άδειας για την πραγματοποίηση συνάθροισης, ενώ με τον ορισμό υπεύθυνου της συγκέντρωσης, στην πραγματικότητα, ασκείται έμμεση απειλή διώξεων κατά των διοργανωτών της. Θα απαγορεύεται η προσέγγιση διαδηλωτών στο προεδρικό μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, ξένες πρεσβείες, αλλά και άλλα κυβερνητικά κτίρια, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα, πού θα επιτρέπεται, τελικά, να διαδηλώνουν όσοι αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική ή στην επιθετική πολιτική ξένων κρατών. Να σημειωθεί ότι σε ένα βαθμό τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ήδη.

Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται νόμος, που θα ενισχύει τη δυνατότητα χρήσης των όπλων από αστυνομικές δυνάμεις, πράγμα που θα βάλει σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια των πολιτών και τις λαϊκές ελευθερίες.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τις αφίσες και παρά την κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα των διαφημίσεων των κοινωνικών φορέων, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, αφού θα συζητηθεί στη διακομματική επιτροπή για τις πολιτικές διαφημίσεις. Στόχος της κυβέρνησης ήταν και θα είναι η φίμωση κάθε φωνής που διαμαρτύρεται, η επιβολή της μονοφωνίας, που έχει επιβληθεί ήδη, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ εντείνουν την ανησυχία, αφού, για να τιμωρηθούν οι δράστες της επίθεσης στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, θα χτυπηθούν κι άλλο τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αλλωστε, κατά τον Τζ. Μπους, «η Αμερική θα οδηγήσει τον κόσμο σε νίκη κατά της τρομοκρατίας». Η τελευταία είναι μια έννοια - ζελατίνη, που χρησιμοποιείται από την υπερατλαντική υπερδύναμη για να πλήττει χώρες και κινήματα που αντιστέκονται στην παγκόσμια κυριαρχία της. Αλλωστε, η συνταγή αυτή δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Θα επιβάλλεται περισσότερη κρατική τρομοκρατία στο όνομα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Εδώ, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η τελευταία, όπως έχει αποδειχτεί, πολλές φορές κινείται στις γκρίζες ζώνες μυστικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Εχει γίνει και γίνεται το καλύτερο άλλοθι για την επιβολή μέτρων αστυνόμευσης της ζωής των πολιτών και της καταστολής της δράσης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Ομως, όπως υπογραμμίζει το ψήφισμα της σύσκεψης των μαζικών φορέων, «όλες αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις επιβάλλουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την εγρήγορση και την αγωνιστική ενότητα του λαού. Δε θα επιτρέψουμε να μας φιμώσουν! Η φωνή της αντίστασης και του αγώνα θα ακουστεί πιο δυνατή»!

Κάθε εργαζόμενος είναι ανάγκη να καταλάβει ότι ο σύγχρονος αυταρχισμός και η ένταση της καταστολής επιδιώκει την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων, εκτός των άλλων, και με την προσπάθεια να κάνει τους απλούς ανθρώπους, όχι απλά αδιάφορους απέναντι στην πολιτική, αλλά να τους εξαναγκάσει στην αποδοχή χωρίς την παραμικρή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Τι θα γίνει, όμως, αν μια μέρα, π.χ., μείνει άνεργος και βγει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί; Τότε θα δει να εφαρμόζεται στην πλάτη του ο νόμος για τις διαδηλώσεις.

Σήμερα, τώρα, επιβάλλεται το κίνημα δημοκρατικής ανυπακοής να μεγαλώσει, να γίνει υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των μαζικών φορέων, αλλά και κάθε πολίτη. Γιατί «οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν αγώνα, όχι μόνο υπεράσπισης, αλλά και διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών».


Γ. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ