Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Δείκτες κρίσης στην αμερικανική οικονομία

Το χτύπημα της περασμένης Τρίτης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον πέρα από τα χιλιάδες θύματα αποτιμάται και στην οικονομία ως προμήνυμα για την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας στο στάδιο της ύφεσης. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα οι δείκτες επιβεβαίωναν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης. Η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας, οι τιμές των μετοχών πέφτουν με ταχύτατους ρυθμούς, τα προϊόντα συσσωρεύονται στις αποθήκες...

Ασφαλώς μια οικονομική κρίση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει μοιραία και τις οικονομίες στα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Ιαπωνία. Ηδη οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται σε ύψη - ρεκόρ και ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι οι χιλιάδες απολύσεις που ανακοινώνονται καθημερινά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προχωρούν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και «αναδιαρθρώσεις» με κύριο αποδέκτη τους εργαζόμενους.

Κρίσιμη ασφαλώς, από αυτή την άποψη, θα είναι η αυριανή μέρα καθώς έχει οριστεί να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που παρέμεινε κλειστό από την περασμένη Τρίτη. Ομως, ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δε θα αποφύγουν την οικονομική κρίση δόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή και αφορά στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Την ίδια ακριβώς μέρα η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε το κλείσιμο σειράς εργοστασίων της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ