ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24

Χαιρετιστήρια μηνύματα για το Φεστιβάλ στέλνουν στην ΚΝΕ Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο, ενώ καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του μιλούν γι' αυτό με τον δικό τους τρόπο. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση μηνυμάτων Νεολαιών και δηλώσεων καλλιτεχνών.

Χριστόφορος ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ

Κωμικός

Λοιπόν, με καλέσατε να έρθω στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, την Πέμπτη στις 18 του μήνα, στην Πανεπιστημιούπολη. Θα έρθω. ΟΜΩΣ, επειδή εκεί είναι Πανεπιστημιούπολη, θα έχετε μαζί σας τρεις κόλλες χαρτί και στυλό. Θα μπουν τα εξής τρία θέματα:

Πρώτον, πώς γίνεται, όπως έχει πει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, να είναι καλύτερα σε μία αίθουσα 25 παιδιά αντί για 15;

Αν είναι φυσιολογικό Σεπτέμβρη μήνα, αντί να πατάμε σταφύλια, να πατάμε μάσκες...

Και τρίτον, πώς θα καταφέρετε να είστε καθιστοί στις καρέκλες μετά από μένα, που θα 'ρθει ο Μαργαρίτης. Αυτό πώς θα το κάνετε, ε;

ΕΔΟΝ - Κύπρος

Αγαπητοί σύντροφοι, ενόψει του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ως ΕΔΟΝ στέλνουμε τους πιο θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ σας.

Το φετινό σας σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, καθώς συμπυκνώνει εξελίξεις που σημάδεψαν ολόκληρο τον πλανήτη τη χρονιά που μας πέρασε.

Μέχρι τη μέρα που οι λαοί θα ανασάνουν ελεύθεροι, μέχρι την τελική νίκη της ζωής, του σοσιαλισμού, η αγωνιζόμενη νεολαία της Κύπρου, με την ΕΔΟΝ στην πρωτοπορία της, θα βρίσκεται δίπλα σας σε κάθε μάχη.

Η νεολαία της Κύπρου βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού με παρόμοιο τρόπο όπως σε μια σειρά χωρών. Οι κυβερνώντες δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη των κερδών και όχι της δημόσιας υγείας. Οι νέοι εργάζονται με ακόμα πιο επικίνδυνους όρους και συνέπεια της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής επιδεικνύονται προχειρότητα και αυτοσχεδιασμός, ακόμα και στην υλοποίηση ορισμένων θετικών μέτρων που υιοθετήθηκαν μετά από λαϊκή πίεση. Οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη να προστατέψει τα συμφέροντα μερίδας της αστικής τάξης.

Παρά την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του αριθμού ατόμων στις συναθροίσεις, η ΕΔΟΝ και το λαϊκό κίνημα έδωσαν όπου ήταν αναγκαίο τη μάχη και με μαζικούς όρους. Μεταξύ αυτών ήταν και η καθιερωμένη αντικατοχική πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των μαύρων επετείων του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής. Κανένα μέτρο και καμιά έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να σιγάσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Με τον ίδιο στόχο συνεχίζουμε τους διαχρονικούς μας αγώνες για τα δικαιώματα του εργαζόμενου, του μαθητή, του φοιτητή. Η ΕΔΟΝ ήταν πάντα πρωταγωνίστρια σε κάθε αγώνα της νεολαίας μας. Κατά τους τελευταίους μήνες, πέρα από την παρουσία μας σε σειρά κινητοποιήσεων, αναπτύξαμε πλήθος συζητήσεων, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, προτάσσοντας πάντα τη δική μας προσέγγιση. Παράλληλα, τον προηγούμενο Ιούλη πραγματοποιήθηκαν από την ΕΔΟΝ οι μαθητικές και παιδικές κατασκηνώσεις, όπως κάθε χρόνο. Μέσα από τη δική μας δράση παλεύουμε να μην εμπεδωθούν στη νεολαία οι λογικές του συμβιβασμού και της υποταγής και να καλλιεργήσουμε την αγωνιστική στάση ζωής και την αλληλεγγύη ως βασικά χαρακτηριστικά των νέων ανθρώπων.

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

Είναι τιμή για εμάς, την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας (UJCE), που στέλνουμε αυτόν τον χαιρετισμό. Θα μας ευχαριστούσε να συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ και ελπίζουμε να έχει επιτυχία όπως πάντα. Είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε όλες οι Κομμουνιστικές Νεολαίες να πετύχουν μεγάλες νίκες που θα σημαδέψουν την πορεία προς την επίτευξη των στόχων μας: Να οργανώσουμε την εργατική νεολαία, τους μαθητές και τους φοιτητές, να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό.

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

Αγαπητοί σύντροφοι, εκ μέρους των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών (CJC), θέλουμε να χαιρετίσουμε και να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για πολλά χρόνια συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία μας στο Φεστιβάλ και έχουμε δει πόση δουλειά απαιτείται για τη διοργάνωσή του, καθώς και πόσο μεγάλη είναι η ποικιλία πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει. Λυπούμαστε πολύ που φέτος, εξαιτίας της σύνθετης υγειονομικής κατάστασης, δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε μαζί σας από κοντά και να συνεχίσουμε να ισχυροποιούμε τους δεσμούς της συντροφικής φιλίας που έχουμε. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Κατασκήνωση της Νεολαίας που διοργανώνουμε, η οποία αρχικά θα πραγματοποιούνταν χωρίς διεθνείς αντιπροσωπείες, όπως το Διήμερό σας, αλλά τελικά, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στην Ισπανία, αναγκαστήκαμε να την ακυρώσουμε. Είμαστε όμως σίγουροι ότι στην επόμενη διοργάνωση θα σας συναντήσουμε ξανά και θα δούμε από πρώτο χέρι την πρόοδο της ΚΝΕ.

Σύντροφοι,

Η σχέση ανάμεσα στις Οργανώσεις μας, αποτέλεσμα της ιδεολογικοπολιτικής μας ταύτισης, έρχεται από μακριά και κάθε χρόνο βαθαίνει όλο και περισσότερο. Γι' αυτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και να στείλουμε εκ νέου χαιρετισμούς σε όλους τους επισκέπτες του 46ου Φεστιβάλ σας.

Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός!

Ζήτω το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Χρήστος ΘΗΒΑΙΟΣ

Τραγουδιστής

Η μουσική κληρονομιά του Θάνου είναι φτιαγμένη από γυαλί και μετάξι: Φακός που μεγεθύνει τη σκέψη και τα όνειρά μας και σημαία που δεν θα είναι ποτέ μεσίστια.

Ρίτα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τραγουδίστρια

Εδώ και πολλά χρόνια δίνω το «παρών» σε μια εκδήλωση ουσίας και μεγάλης σημασίας, και το κάνω νιώθοντας μεγάλη χαρά και τιμή. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι πολιτιστικό και κοινωνικοπολιτικό γεγονός.

Φέτος θα είμαι εκεί για άλλον ένα λόγο, να φέρουμε κοντά μας τον Θάνο Μικρούτσικο. Ολοι εμείς που τον αγαπάμε, και εσείς επίσης... Θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε το έργο και την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε.

Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Βραζιλία

Ευχόμαστε στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ νεολαίας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με το άνοιγμα των υπηρεσιών και της δυνατότητας να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, η ΚΝΕ είναι η πρωτοπορία που μπορεί να πραγματοποιεί τις πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητές της, πάντα με το στίγμα του διεθνισμού, το οποίο είναι αδιάσπαστο τμήμα της κομμουνιστικής δουλειάς όλων των κομμάτων, των νεολαιών και των εργατών του κόσμου.

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία

Αγαπητοί σύντροφοι, εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία (RKSMb) χαιρετίζουμε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Για ακόμα μια φορά είμαστε σίγουροι για την επιμονή και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων κομμουνιστών, βλέποντας ότι παρά την πανδημία και την κρίση του καπιταλισμού που αυτή όξυνε, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συνεχίζουν να οργανώνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, βρίσκοντας νέες μορφές πάλης, δείχνοντας ευελιξία στην τακτική και μένοντας ανυποχώρητοι στην αποστολή της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί ξανά φέτος σε πόλεις της Ελλάδας και στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, δείχνει την οργανωτική δύναμη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μας εμπνέει ξανά να παλέψουμε κι εμείς να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας στη Ρωσία! Δυστυχώς η Οργάνωσή μας δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί φέτος στο Φεστιβάλ σας, όμως η Κομμουνιστική Νεολαία στη Ρωσία εύχεται καλή επιτυχία για το 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και εκφράζει τη θερμή αλληλεγγύη της στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ! Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σας και χαιρόμαστε που είμαστε μαζί σας σε ένα ενωμένο κίνημα για τη συντριβή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού!

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

Είμαι η Σέμα, από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας. Στέλνω τους χαιρετισμούς της Οργάνωσης, του Εθνικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων προς την ΚΝΕ. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία για το φετινό σας Φεστιβάλ. Είμαστε περήφανοι και είναι τιμή μας να ξέρουμε ότι θα αποτελούσαμε κομμάτι αυτού του Φεστιβάλ και λυπούμαστε πολύ που δεν θα συμμετάσχουμε εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Στέλνουμε όμως την αλληλεγγύη και τους χαιρετισμούς μας από τη Γερμανία. Εχουμε ιδιαίτερη σύνδεση αυτές τις εποχές της κρίσης, στεκόμαστε ενωμένοι για τον κοινό μας στόχο μαζί με τους συντρόφους μας, ιδιαιτέρως της ΚΝΕ. Η κυκλική κρίση του καπιταλισμού και η τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού μάς επηρεάζουν εξίσου. Μαζί είμαστε δυνατοί. Να πολεμήσουμε μαζί ενάντια στον καπιταλισμό!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org