ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Οχι στην υποταγή, απόρριψη των κυβερνητικών απαιτήσεων

Κάλεσμα στα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημάρχους όλης της χώρας να αξιοποιήσουν τα όποια διαθέσιμα για τις ανάγκες του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που δεν είναι δικό του

Να μην υποταχτούν, να απορρίψουν τις κυβερνητικές απαιτήσεις και αιτιάσεις, να αξιοποιήσουν τα όποια χρήματα του βαριά φορολογούμενου λαού για τις δικές του ανάγκες, που σήμερα είναι ζωτικές και ζοφερές, καλούν με επιστολή τους τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημάρχους της χώρας οι κομμουνιστές δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχετικά με την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση, που απαιτεί την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η επιστολή θα κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το πλήρες κείμενο των δημάρχων Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου, Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου και Πάτρας Κώστα Πελετίδη, έχει ως εξής:

«Ο υπουργός Eσωτερικών κ. Ν. Βούτσης με το χαρακτηρισμένο ως επείγον έγγραφό του που απεστάλη την 10η Ιούνη 2015 στους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, απαιτεί "την αμελλητί συμμόρφωσή" τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ής Απρίλη 2015 "για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας"!

Γνωρίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ασφαλώς ότι η άρνηση μιας σειράς Δήμων να πουν όχι στην ΠΝΠ που τους υποχρεώνει να διαθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας υπέρ της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και των δανειστών, τα όποια διαθέσιμα έχουν και μάλιστα για αόριστο χρόνο, δεν είναι απόφαση δημάρχων αλλά απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων. Επιλέγει ο αρμόδιος υπουργός να απευθυνθεί στους δημάρχους, ώστε να εκφοβίσει και να εκβιάσει.

Ας γνωρίζει ότι μια σειρά Δημοτικά Συμβούλια και μαζί τους και οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μην συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη βοηθά τον αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες, για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για τη δημιουργία του.

  • Γιατί υποχρεώνει τους Δήμους μας να υπολειτουργούν και να παραμερίζουν τις ανάγκες των δημοτών μας.
  • Γιατί μας επιβάλλει να επιβαρύνουμε με επιπρόσθετους φόρους και τέλη τους δημότες μας.
  • Γιατί γνωρίζουμε από πρότερες αντίστοιχες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το PSI για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, ότι δρόμος επανάκτησης των απωλειών για το λαό σε διαπραγμάτευση τάχα με τους δανειστές δεν υπάρχει.
  • Γιατί τα αιματηρά πλεονάσματα που προαναγγέλλει και η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης θα τσακίσουν παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες και θα μετατρέψουν ακόμα πιο γρήγορα τους δήμους σε μηχανισμούς φοροεπιδρομής.
  • Γιατί είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού μας και όχι την αντιλαϊκή στρατηγική ΕΕ - ΔΝΤ, κεφαλαίου.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημάρχους της χώρας να μην υποταχτούν και να απορρίψουν τις κυβερνητικές απαιτήσεις και αιτιάσεις. Να αξιοποιήσουν τα όποια χρήματα του βαριά φορολογούμενου λαού για τις δικές του ανάγκες, που σήμερα είναι ζωτικές και ζοφερές. Είναι ο δικός του μόχθος, τα ψίχουλα της φτώχειας δεν του αρμόζουν».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χτες συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για τη διαδικασία επαναπρόσληψης των εργαζομένων της ΕΡΤ και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην επαναλειτουργία της.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην κριτική του ΚΚΕ στο νόμο για την ΕΡΤ, ο οποίος δεν διασφαλίζει την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και τη δημιουργία μιας ραδιοτηλεόρασης, απαλλαγμένης από τον κρατικό - κυβερνητικό έλεγχο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι πρώτες μέρες της λειτουργίας της αναδεικνύουν προβλήματα αντικειμενικής ενημέρωσης και ισότιμης προβολής των θέσεων και δραστηριοτήτων των κομμάτων.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα, για να ανοίξουν όλες οι δομές της ΕΡΤ, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτήν και για να υπάρχει μια ραδιοτηλεόραση που θα υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του λαού.

Εκδηλώσεις για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ εν όψει της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη (βλ. αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη σελ. 3), το Συμβούλιο Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ τιμά τη σημερινή μέρα, 16η του Ιούνη, μέρα που έδωσε τη ζωή του μαχόμενος ο Αρης Βελουχιώτης, και την κηρύσσει Μέρα Κόκκινης Προσφοράς στο ΚΚΕ, στο λαό και τη νεολαία.

Παράλληλα, για σήμερα προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Οι ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ και η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν: Στις 19.00, πορεία από την Περιφέρεια (παλιά Νομαρχία) προς το μνημείο του Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη (πλ. Ομήρου). Κατάθεση στεφανιών από τις Οργανώσεις. Στις 20.00, θα γίνει σύντομος χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Οι ΤΟ Αρτας, Κέρκυρας και Πρέβεζας - Λευκάδας της ΚΝΕ οργανώνουν μαζικές περιοδείες σε χώρους νεολαίας, με το κάλεσμα για το διήμερο εκδηλώσεων.

Εκδηλώσεις και στα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προγραμματίζουν μια σειρά από εκδηλώσεις για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη.

Η αρχή έγινε με διήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησε χτες, στην πλατεία Παλαιού Δεσποτικού, και συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, από τις 7 μ.μ. ως τις 9.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφικού αρχειακού υλικού, προβολές βίντεο για την ιστορία του ΚΚΕ, την ΕΑΜική Αντίσταση, την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τα 70 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη. Επίσης, στους χώρους θα υπάρχει έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Κυριακή 21/6, στις 10.30 το πρωί, οι Οργανώσεις Μαθητών και Υπαίθρου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδρομή - ιστορικό περίπατο στην περιοχή της Οξύνιας (Μερίτσα), όπου στις 11 Φλεβάρη του 1943, δόθηκε η πρώτη μάχη αντάρτικων ομάδων ενάντια στους Ιταλούς φασίστες.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Τη γνώμη σου έπραξες, στους ανθρώπους χαρίστηκες πέρα απ' το μέτρο».

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται μέχρι και αύριο

Το εξώφυλλο της έκδοσης με όλα τα λογότυπα
Το εξώφυλλο της έκδοσης με όλα τα λογότυπα
Μέχρι και αύριο, Τετάρτη 17 Ιούνη, θα διαρκέσει η έκθεση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την παρουσίαση των συμμετοχών στο διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει, για τη δημιουργία του λογότυπου για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας).

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη 16/6 και Τετάρτη 17/6: 10.00 - 20.00.

Υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο της έκθεσης διακινείται καλαίσθητη έκδοση που περιέχει όλα τα λογότυπα που σχεδιάστηκαν για το διαγωνισμό της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια απ' το μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου, διοργανώνουν η ΤΕ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, το ΤΣ Βορείου Τομέα της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ηρακλείου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Τετάρτη 24/6, στις 7.30 μ.μ. στο πολιτιστικό πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ