ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2012 - Κυριακή 17 Ιούνη 2012
Σελ. /32
Αχμάντ Σαφίκ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ διεξάγεται ο διήμερος β' γύρος των προεδρικών εκλογών με τον υποψήφιο των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μουχάμαντ αλ Μόρσι, και τον πρώην αρχηγό Αεροπορίας και πρωθυπουργό των τελευταίων ημερών Μουμπάρακ, τον Αχμάντ Σαφίκ - που θεωρείται ευνοούμενος του στρατού - να δίνουν μάχη για την Προεδρία. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την Πέμπτη, να ακυρώσει ως «παράνομο» το 1/3 των εδρών της νέας βουλής, που προορίζεται για ανεξάρτητους καθώς, όπως αποφάνθηκε, δεν επρόκειτο για «ανεξάρτητους» αλλά κυρίως για μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που απλώς συμμετείχαν στις εκλογές εκτός λίστας και διασφάλισαν έτσι την πλειοψηφία της βουλής, ανεβάζει στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο.

Η απόφαση, ως ένα βαθμό, εκφράζει τις ενστάσεις που είχαν προβάλει πολλές κοσμικές δυνάμεις. Εντούτοις, είναι κοινός τόπος ότι η απόφαση σχετίζεται με την εντεινόμενη κόντρα ισλαμιστών - στρατού, μερίδων της αστικής τάξης, για τη διασφάλιση του ελέγχου της εξουσίας και του πλούτου της Αιγύπτου. Κόντρα που χρονολογείται από την εκδίωξη Μουμπάρακ.

Το νέο επεισόδιο απειλεί να οδηγήσει στην εκλογή ενός Προέδρου χωρίς σαφείς αρμοδιότητες - άρα πιθανώς και παντοδύναμου - εφόσον δεν έχει ακόμη εκπονηθεί νέο σύνταγμα, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και η βουλή λόγω της αναγκαιότητας διεξαγωγής τουλάχιστον συμπληρωματικών εκλογών. Αν αυτό συνδυαστεί με το πρόσφατο διάταγμα που επιτρέπει εκ νέου στο στρατό να συλλαμβάνει πολίτες, είναι προφανές ότι η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» αξιοποιήθηκε και εξυπηρέτησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με θύματα και πάλι τους βασανισμένους αραβικούς λαούς.


Ε. Μ.

ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ
Κείμενα για την οικονομική κρίση

Η παρούσα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη δημοσίευση ανέκδοτων μέχρι σήμερα έργων των Μαρξ και Ενγκελς στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, αφού το έργο τους αποτελεί τη στέρεη βάση πάνω στην οποία υψώνεται ολόκληρο το υπόλοιπο θεωρητικό οικοδόμημα του μαρξισμού - λενινισμού. Η βαθιά αφομοίωση αυτού του έργου αποτελεί απαραίτητο όρο για την κατανόηση των νομοτελειών της πολιτικής δράσης και για την περαιτέρω ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των Μαρξ και Ενγκελς για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η επιλογή των άρθρων έγινε από τη γερμανική έκδοση Marx Engels Werke (MEW) και την αγγλική έκδοση Marx Engels Collected Works (MECW).

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται είναι δύο ειδών: α) Αρθρα εφημερίδων τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ανταποκρίσεις του Μαρξ από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη, στο διάστημα που αυτός ήταν απεσταλμένος για την Ευρώπη της αμερικανικής εφημερίδας New York Daily Tribune (1851- 1862). Γι' αυτόν το λόγο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη βασική οικονομική κρίση αυτής της περιόδου (την κρίση του 1857) ταυτόχρονα με τις αναφορές, τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά και τις προβλέψεις για το μέλλον1. β) Αλληλογραφία ανάμεσα στους Μαρξ-Ενγκελς και άλλα στελέχη του εργατικού κινήματος, η οποία επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ύφεση του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

Χωρίς ντροπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγο η «θολούρα» τους (που τροφοδοτεί η προσπάθειά τους να πατούν σε δύο βάρκες), λίγο η αλαζονεία τους (που τροφοδοτεί και η στήριξή τους από μερίδες και επιτελεία της πλουτοκρατίας), εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε οτιδήποτε ακροβατισμούς μπορεί να φανταστεί κανείς, αρκεί να κρύψουν την αντιλαϊκή αποστολή που έχουν αναλάβει. Χτες, η «Αυγή» έφτασε να ισχυριστεί ότι η κριτική που κάνει το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «ανταποκρίνεται στην ιστορία και την αγωνιστική παράδοση του ΚΚΕ». Απομονώνοντας μια φράση που χρησιμοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη, όπου ολοκληρωμένα εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή της κρίσης υπέρ των μονοπωλίων, η «Αυγή» συμπεραίνει: «Με τη λογική της νυν γραμματέως του ΚΚΕ, αν η Αλ. Παπαρήγα ήταν στις φυλακές το 1940, δεν θα έγραφε το γράμμα που έδωσε το αγωνιστικό και απελευθερωτικό πρόταγμα στα μέλη και τις δυνάμεις του ΚΚΕ».

Καλά, δεν ντρέπονται λιγάκι; Κατά τ' άλλα είναι αυτοί οι ίδιοι που βγάζουν σπυράκια στο όνομα και μόνο του τότε Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη, αλλά και στην Ιστορία του κινήματος μετά την απελευθέρωση που η αστική τάξη, πασχίζοντας να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς, το χτύπησε με τα όπλα. Και αυτοί βεβαίως σήμερα για τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν πάρει θέση ενάντια στο ΚΚΕ και στο κίνημα και υπέρ των αστών. Ακριβώς γιατί δε θέλουν το λαό στην εξουσία. Προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία των αγώνων του λαού μας που με ηγέτη το ΚΚΕ έγραψε ένδοξες σελίδες πάλης για να διαφεντεύει τον τόπο του. Και το έκανε αυτό κόντρα σε ντόπιους και ξένους υπηρέτες των ιμπεριαλιστών, δηλαδή κόντρα σε αυτούς τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα πανέτοιμος να υπηρετήσει με κάθε τρόπο: Με την παραμονή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με τη στήριξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας», με, με, με, με. Πάει πολύ λοιπόν το θράσος τους. Να πάψουν να μπερδεύουν ανόμοια πράγματα. Και, κυρίως, να πάψουν να ελπίζουν ότι το ΚΚΕ θα αλλάξει και θα παραιτηθεί από την επαναστατική του στρατηγική.

Προβοκάρουν

Οσο ξεκάθαρα και κατηγορηματικά κι αν έχει δηλώσει το ΚΚΕ ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να προδώσει το λαό με τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση δεμένη από τις συμφωνίες της με τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, όσο κι αν τα 'χει ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ αυτά σε όλους τους τόνους, βρίσκονται ακόμα και τώρα, δυο μέρες πριν τις εκλογές, γραφίδες που πετούν λάσπη ότι τάχα το ΚΚΕ μπορεί να πράξει και διαφορετικά... Η εφημερίδα «Επενδυτής», χτες, έκανε αυτή τη βρώμικη δουλειά, γράφοντας ότι κάποιοι «πιστεύουν πως ήδη έχει ανοιχτή μια μικρή χαραμάδα επικοινωνίας. Είναι όσοι εκτιμούν πως το ΚΚΕ θα δώσει, τουλάχιστον, ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Νέο σενάριο λάσπης! Αραγε διοχετεύτηκε κι αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε τι να δείξει, άραγε, ανοχή το ΚΚΕ; Στην υγιή επιχειρηματικότητα που λέει ότι θα ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και υπάρχει υγιής εκμετάλλευση; Να δείξει ανοχή στον τάχα καλύτερο διαχειριστή της φτώχειας μας; Ε, όχι. Το ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, όμως προβοκάρουν.

Ευρωπαϊκή συμπαράσταση...

Μηνύματα συμπαράστασης απ' το γερμανικό «Die Linke» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντάς τα μόνο θλίψη προκαλεί το επίπεδο της ανάλυσης και των «οραμάτων» που υποδεικνύουν στους λαούς κόμματα που πλασάρονται για «αριστερά».

Οι Γερμανοί ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν ότι «η αρχή του τέλους μόλις ξεκίνησε»! Και για του λόγου τους το ...αληθές συμπληρώνουν: «Στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι έστειλαν τον Πρόεδρο της ακραίας λιτότητας και πολλούς εκπροσώπους του κόμματός του σε πρόωρη συνταξιοδότηση».

Η εναλλαγή στους προεδρικούς θώκους των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων πανηγυρίζεται σαν ...κοσμοϊστορικό γεγονός για τους λαούς. Οταν αποδεδειγμένα ο Φρ. Ολάντ γράφει τη συνέχεια από το σημείο όπου σταμάτησε ο Ν. Σαρκοζί, ενός έργου βαθύτατα αντιλαϊκού και ταυτόχρονα τόσο προφανέστατα φιλομονοπωλιακού.

Λένε ακόμα ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ «θα αποτελέσει ακόμα ένα χτύπημα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι το εργαστήριό του, εδώ δοκιμάζουν όσα θέλουν να κάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη». Αποκρύπτουν φυσικά ότι σε όλη την Ευρώπη οι λαοί έχουν γονατίσει. Εκατομμύρια οι Γερμανοί που υποαπασχολούνται, αμείβονται με ψίχουλα και δεν πρόκειται να δουν σύνταξη ούτε στα όνειρά τους. Εκατομμύρια Γάλλοι, Αγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, τους οποίους όχι μόνο δεν βοήθησαν οι ομοϊδεάτες τους όπου κυβέρνησαν, αλλά τους έσπρωξαν βαθύτερα στην ανέχεια. Οπως το ίδιο θα κάνουν και όσοι κυβερνήσουν στο μέλλον. Ενοχοποιώντας τη μορφή διαχείρισης και αφήνοντας στο απυρόβλητο την τάξη που την επιλέγει κάθε φορά ώστε να υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά της, δεν προσφέρεις υπηρεσίες στους λαούς, αντιθέτως γίνεσαι θεραπαινίδα των εκμεταλλευτών τους.

... στην εξαπάτηση του λαού

Μία απ' τα ίδια και οι Ολλανδοί ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι για την κρίση φταίει «η ανεύθυνη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών». Και δηλώνουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ που θα ...εμπνεύσει υπευθυνότητα στα μονοπωλιακά θηρία! Και επιπλέον θα καταστήσει την Ελλάδα «υπερήφανο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Ο καπιταλισμός όμως μία ευθύνη αναγνωρίζει, την ευθύνη να αυγατίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Και η «ευρωπαϊκή κοινότητα» υπάρχει για να του εξασφαλίζει τα μέσα και τους τρόπους. Η Ελλάδα των αστών θα είναι πράγματι περήφανη που η συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία της αποφέρει μερίδιο της λείας που αποσπάται απ' τους λαούς. Περήφανος λαός όμως δεν μπορεί να είναι ένας λαός βουτηγμένος στη φτώχεια, τη μόνη προοπτική που εγγυάται η ΕΕ. Αλλά ένας λαός κυρίαρχος, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ