Σάββατο 16 Ιούνη 2012 - Κυριακή 17 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αχμάντ Σαφίκ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ διεξάγεται ο διήμερος β' γύρος των προεδρικών εκλογών με τον υποψήφιο των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μουχάμαντ αλ Μόρσι, και τον πρώην αρχηγό Αεροπορίας και πρωθυπουργό των τελευταίων ημερών Μουμπάρακ, τον Αχμάντ Σαφίκ - που θεωρείται ευνοούμενος του στρατού - να δίνουν μάχη για την Προεδρία. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την Πέμπτη, να ακυρώσει ως «παράνομο» το 1/3 των εδρών της νέας βουλής, που προορίζεται για ανεξάρτητους καθώς, όπως αποφάνθηκε, δεν επρόκειτο για «ανεξάρτητους» αλλά κυρίως για μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που απλώς συμμετείχαν στις εκλογές εκτός λίστας και διασφάλισαν έτσι την πλειοψηφία της βουλής, ανεβάζει στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο.

Η απόφαση, ως ένα βαθμό, εκφράζει τις ενστάσεις που είχαν προβάλει πολλές κοσμικές δυνάμεις. Εντούτοις, είναι κοινός τόπος ότι η απόφαση σχετίζεται με την εντεινόμενη κόντρα ισλαμιστών - στρατού, μερίδων της αστικής τάξης, για τη διασφάλιση του ελέγχου της εξουσίας και του πλούτου της Αιγύπτου. Κόντρα που χρονολογείται από την εκδίωξη Μουμπάρακ.

Το νέο επεισόδιο απειλεί να οδηγήσει στην εκλογή ενός Προέδρου χωρίς σαφείς αρμοδιότητες - άρα πιθανώς και παντοδύναμου - εφόσον δεν έχει ακόμη εκπονηθεί νέο σύνταγμα, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και η βουλή λόγω της αναγκαιότητας διεξαγωγής τουλάχιστον συμπληρωματικών εκλογών. Αν αυτό συνδυαστεί με το πρόσφατο διάταγμα που επιτρέπει εκ νέου στο στρατό να συλλαμβάνει πολίτες, είναι προφανές ότι η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» αξιοποιήθηκε και εξυπηρέτησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με θύματα και πάλι τους βασανισμένους αραβικούς λαούς.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ