ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις

Το Ασφαλιστικό καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στα προβλήματα των ΕΒΕ, όπως ιεραρχήθηκαν μετά από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), με την οποία επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας που πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 20 του Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. Αντίστοιχα την ίδια μέρα στις 9 το πρωί η ΣΕΑ ΕΒΕ διοργανώνουν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα, που συντονίστηκε από τον ειδικό επιστήμονα του ΒΕΑ Ι. Καλογερόπουλο, κατέταξε δέκα βασικά και κύρια προβλήματα όπως τα ίδια τα μέλη του Επιμελητηρίου τα ανέδειξαν. Τα υπόλοιπα εννέα προβλήματα, μετά το Ασφαλιστικό, σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την «έλλειψη πόρων» και «την εν γένει οικονομική στενότητα», που όπως επισημαίνει το ΒΕΑ προέρχεται από: Τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, την υψηλή φορολογία και την ασυδοσία του ελεγκτικού μηχανισμού, τη μείωση του τζίρου, τη δυσκολία πρόσβασης σε προγράμματα και αναπτυξιακά κίνητρα, το κόστος και τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, την έλλειψη ρευστότητας.

Είναι ακριβώς εκείνα τα ζητήματα που η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, όπως προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, έχει σαφή προσανατολισμό σε βάρος των ΕΒΕ και υπέρ των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Οσο για την αύξηση της επιχειρηματικότητας, για την οποία επιχαίρει η κυβέρνηση, το ΒΕΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για «επιχειρηματικότητα ανάγκης».

Στα Γιάννενα

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ιωαννίνων αποφάσισε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιούνη: Πρώτον, την πραγματοποίηση συμβολικής κατάληψης του Δημαρχείου της πόλης από τις 8 έως τις 9 το πρωί. Δεύτερον, την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά αναβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από το χρηματιστήριο, άμεση επιστροφή όλων των απωλειών από το 1950 έως σήμερα.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ζωτικός χώρος για τράπεζες - μεγαλοκατασκευαστές

Διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από τα αποθεματικά των Ταμείων αξιώνοντας «επενδύσεις» σε «φούσκες» ΑΕ Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Το άνοιγμα νέων ζωτικών χώρων, ικανών να υποδεχτούν το πλεονάζοντα υπερκέρδη τους, αξιώνουν οι τραπεζίτες και άλλοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Τέτοια διέξοδος είναι και η «αγορά κατοικίας», γύρω από την οποία διεκδικούν μερίδια τράπεζες και κατασκευαστικοί όμιλοι, αξιώνοντας για λογαριασμό τους νέα φοροπρονόμια και χωροταξικό σχεδιασμό τέτοιο που ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το χώρο.

Οι στοχεύσεις τους παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Γιούρομπανκ (Ομιλος Λάτση) κατά την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Αγορά κατοικίας - τάσεις και επενδυτικές ευκαιρίες» που επιμελήθηκαν τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας του Λάτση Ν. Καραμούζης και Γκ. Χαρδούβελης. Ο τελευταίος είχε χρηματίσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το τραπεζικό κεφάλαιο, αποθρασυμένο από την εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, επιδιώκει επίσης να βάλει στο χέρι ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος (αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς) πρότεινε για «επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας» (ΑΕΕΑΠ). Πρόκειται για «επενδύσεις» τζόγου στη «φούσκα» των ακινήτων, οι τιμές των οποίων και οι όποιες αποδόσεις για τους μετόχους των ΑΕΕΑΠ ανεβοκατεβαίνουν με όρους χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί πως το τραπεζικό κεφάλαιο έχει ειδικές βλέψεις και συμφέροντα στο χώρο και για το σκοπό αυτό έχουν από καιρό προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών «αξιοποίησης» ακίνητης περιουσίας. Τις στοχεύσεις τους αυτές έχουν υπηρετήσει πιστά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ με σωρεία προκλητικών φοροαπαλλαγών, ελαφρύνσεων και με άλλες ρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το κυβερνητικό στέλεχος (επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) Πλ. Σακελλάρης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο ενίσχυσης των επιχειρηματιών, όπως με την εφαρμογή των συμπράξεων ανάμεσα στο κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια, στο νόμο για την πώληση και ταυτόχρονη μακροχρόνια ενοικίαση ακινήτων του Δημοσίου (sale-leasebacK) κ.ά.

Τις δικές τους αξιώσεις προβάλλουν και οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΑΕ υπογράμμισε την «ανάγκη κατάλληλου φορολογικού και χωροταξικού σχεδιασμού για τα ακίνητα».

ΟΣΕ
Σύγκρουση συμφερόντων ... εκτροχίασε τη διοίκηση

Στον ...εκτροχιασμό της διοίκησης του ΟΣΕ, οδήγησε η σύγκρουση μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, που διεκδικούν προμήθειες τροχαίου υλικού άνω των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της για όσα συμβαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών γίνεται λόγος για «αναδιανομή αρμοδιοτήτων... με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του»! Κατά την ...αναδιανομή, αποπέμφθηκαν ο πρόεδρος (Ν. Μπαλτάς) και ο διευθύνων σύμβουλος (Δ. Χιόνης) της μητρικής ΟΣΕ, οι οποίοι ήταν απόντες και από την προχτεσινή προεκλογική φιέστα του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη για τον προαστιακό στο Κιάτο.

Οι γνωρίζοντες περί τον ΟΣΕ συνδέουν τις αλλαγές με το διαγωνισμό - ο οποίος έχει προσδιοριστεί για τις 24 Ιούλη - για την προμήθεια τροχαίου υλικού, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το συνολικό κονδύλι για τις προμήθειες τροχαίου υλικού, τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Οπως είναι αυτονόητο, όσο μεγαλύτερες είναι οι προμήθειες, άλλο τόσο πιο σκληρές γίνονται οι συγκρούσεις των ισχυρών συμφερόντων. Και οι συγκρούσεις αυτές ...αποκαθηλώνουν ακόμα και κυβερνήσεις, πόσο μάλλον, απλές διοικήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παράταση προθεσμίας

Παράταση μέχρι τις 29 Ιούνη πήρε η προθεσμία για την αποστολή δηλώσεων (μισθωτοί - συνταξιούχοι) που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Η νέα καταληκτική ημερομηνία (αντί 15/6) ισχύει ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Τη σχετική υπουργική απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας.

«ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Κυβερνητικά ευχολόγια και κοινοτοπίες

Το γεγονός ότι «υπάρχει θέμα ψηφιακής ασφάλειας» διαπιστώνει τώρα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη να ανακοινώνει, χτες, τη σύσταση «ομάδας δράσης για την ψηφιακή ασφάλεια». Σύμφωνα με τον υπουργό, «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν οι πολίτες θύματα ηλεκτρονικής απάτης» με την παράνομη χρήση των «δεδομένων πιστωτικών καρτών», την «ανάπτυξη δραστηριοτήτων που προσβάλλουν τον πολιτισμό» κλπ., που εδώ και χρόνια είναι κοινός τόπος τουλάχιστον στους χρήστες του διαδικτύου.

Επί της ουσίας πρόκειται για ομάδα που θα συντονίζει το έργο εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, όπως η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η επονομαζόμενη Ενωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ (αποτελείται από ιδιώτες).

Στους άξονες δράσης της παραπάνω ομάδας περιλαμβάνονται η πρόληψη ψηφιακών κινδύνων, η κατάρτιση προτάσεων για την ασφάλεια, η ενημέρωση για ψηφιακούς κινδύνους και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους φορείς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «ψηφιακή ασφάλεια» παρέχονται στην ιστοσελίδα www.dart.gov.gr.

ΣΕΤΕ
Στο 18,2% η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ

Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε στο 18,2% από 16,35% το 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ. Επικαλούμενη τα παραπάνω στοιχεία, η ηγεσία του ΣΕΤΕ καλεί την κυβέρνηση να κατατάξει τον κλάδο του τουρισμού «στις υψηλής προτεραιότητας κυβερνητικές πολιτικές» και άρα να τον ενισχύει δεόντως από τα κρατικά ταμεία.

Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις του ΣΕΤΕ και το γεγονός ότι εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η άμεση συμβολή του κλάδου «Ξενοδοχεία - Εστιατόρια» στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε - μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ - στο 10,3% από 8,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ