ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή η συντρόφισσα Καίτη Φειδάκη

Την αποχαιρετούμε με πολιτική κηδεία, τη Δευτέρα 20 Μάη στις 3 μ.μ., στην αίθουσα του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (Δεκελείας και Ατταλείας 2)

Δεν προλάβαμε να της πούμε καλά καλά το «γεια». Μείναμε στις προηγούμενες αγκαλιές, στα «καλή δύναμη», σε κείνα τα βλέμματα - κατάματα το ένα στο άλλο. Στις λίγες λέξεις - «αντέχεις;», «το παλεύουμε!». Η Καίτη Φειδάκη, η συντρόφισσά μας στον «Ριζοσπάστη» και στη «Σύγχρονη Εποχή», η «δική μας» Καίτη, χάθηκε αναπάντεχα.

Τα χρόνια που βρέθηκε μαζί μας στον «Ριζοσπάστη» δεν ήταν εύκολα χρόνια. Ηταν η περίοδος που το Κόμμα μας έδωσε μάχη για την ύπαρξη και συνέχειά του. Η Καίτη, εργατόπαιδο από τα γεννοφάσκια της, στάθηκε αταλάντευτα, ακλόνητα με το Κόμμα. Και η συμβολή της υπήρξε καθοριστική εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Πάντα με λίγες λέξεις, πάντα με λόγια «τσεκουράτα».

Η Καίτη ήξερε να συνδέει την αποφασιστικότητά της με την πίστη στις δυνατότητες του Κόμματος και του αγώνα. «Ναι, θα τα βγάλουμε πέρα». «Ναι, το παλεύουμε». «Ναι, είναι δύσκολα, όμως κοίτα, κάνουμε βήματα». Και πάνω απ' όλα το Κόμμα, που υπηρέτησε με ζήλο και ανησυχία από οποιαδήποτε χρέωση. Μέχρι και τις τελευταίες δύσκολες μέρες, δεν έλειψε η αγωνία, το ενδιαφέρον για όσα της είχε χρεώσει το Κόμμα, για την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», για τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Αυτόν τον αναπάντεχο χαμό δεν τον είχαμε βάλει στο λογαριασμό. Με δυσκολία θα τον αποδεχτούμε και με πείσμα θα συνεχίσουμε, κρατώντας ζωντανή στη μνήμη και στους αγώνες την εικόνα ενός ακέραιου ανθρώπου, μιας συντρόφισσας ταγμένης με όλο της το «είναι» και έως το τέλος της ζωής της στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ανακοίνωση της «Σύγχρονης Εποχής»

Σε ανακοίνωσή της η «Σύγχρονη Εποχή» σημειώνει: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε το θάνατο του στελέχους της διεύθυνσης της "Σύγχρονης Εποχής" και του "Ριζοσπάστη", σ. Καίτης Φειδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η σ. Καίτη υπηρέτησε εδώ και πολλά χρόνια από υπεύθυνη θέση την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ, ένα σημαντικό μετερίζι της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης του Κόμματος, με ακούραστη κομμουνιστική εργατικότητα, παράδειγμα για όλους τους συντρόφους που είναι χρεωμένοι σε αυτό το καθήκον.

Συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των εκδόσεων της "Σύγχρονης Εποχής", καθώς και στην προσπάθεια για ανέβασμα της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη", του "Οδηγητή" και της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης".

Θα μας λείψει στον αγώνα, στην προσπάθεια που δίνουμε όλοι οι σύντροφοι στη "Σύγχρονη Εποχή" και στον "Ριζοσπάστη" για να ανεβάσουμε στο επίπεδο των αναγκών την εκδοτική παρέμβαση του Κόμματος, τη διάδοση του "Ριζοσπάστη", του "Οδηγητή", της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης".

Θα κρατήσουμε ως παρακαταθήκη τη συμβολή της, την προσφορά της, όλα όσα μας έμαθε με την αταλάντευτη στάση της.

Οι εργαζόμενοι της "Σύγχρονης Εποχής" και του "Ριζοσπάστη" εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφό της, Αποστόλη Κοσμόπουλο, στις δύο κόρες της και σε όλους τους οικείους της».

  • Επιθυμία της οικογένειας της σ. Καίτης Φειδάκη είναι αντί για στεφάνια, να δοθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.
  • Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Αποστόλη Κοσμόπουλο για την απώλεια της συντρόφισσάς του, Καίτης Φειδάκη.
  • Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΚΑΙΤΗΣ ΦΕΙΔΑΚΗ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που «έφυγε» νωρίς, ανιδιοτελούς και ακούραστης κομμουνίστριας που υπηρέτησε το Κόμμα μας, τον «Ριζοσπάστη» και τη «Σύγχρονη Εποχή» έως το τέλος, με αισιοδοξία και αυταπάρνηση από διάφορες στελεχικές θέσεις, προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Αγαπημένη μας Καίτη, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα είσαι πάντα μαζί μας.

Μαρία Λαμπρινού - Στέφανος Λουκάς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού

Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο της συντρόφισσας Καίτης Φειδάκη:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με μεγάλη θλίψη, ανακοινώνει τον πρόωρο θάνατο της συντρόφισσας και μέλους της ΚΕ, Καίτης Φειδάκη, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών.

Η σ. Καίτη Φειδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, παιδί εργατικής οικογένειας, η μητέρα της ήταν εργάτρια στην κλωστοϋφαντουργία και ο πατέρας της εργάτης, οδηγός φορτηγού, ο οποίος είχε συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Εργάστηκε και η ίδια ως εργατοϋπάλληλος του ιδιωτικού τομέα σε εργοστάσια οινοποιίας - ποτοποιίας και από το 1988 στον "Ριζοσπάστη" και στο εκδοτικό του Κόμματος, τη "Σύγχρονη Εποχή", από υπεύθυνες θέσεις.

Η σ. Καίτη Φειδάκη συμμετείχε στις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Κίνησης και του Συλλόγου Νέων Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ συμμετείχε και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το 1973. Με την πτώση της χούντας και τη νομιμοποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ, η σ. Καίτη Φειδάκη οργανώθηκε, στις αρχές του 1975, στην ΚΝΕ και το 1977 στο Κόμμα, στις Οργανώσεις της Ν. Φιλαδέλφειας.

Εκτοτε αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού. Υπηρέτησε το ΚΚΕ με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, αναλαμβάνοντας πολλές και υπεύθυνες κομματικές δουλειές, στην περιοχή της στη Ν. Φιλαδέλφεια, την ευρύτερη περιοχή μέσα από τις Αχτίδες Δυτ. Κέντρου, Βορειοδυτικών και Βορείων της ΚΟΑ. Στον κλάδο της, τα Τρόφιμα - Ποτά, ως Γραμματέας της ΚΟΒ ΦΙΞ και πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ζύθου - Ποτών και Τυποποιημένων προϊόντων. Ανέπτυξε ακόμα πλούσια συνδικαλιστική δράση με την ΕΣΑΚ, της οποίας υπήρξε μέλος του κλαδικού της γραφείου, αλλά και στην ΕΠΗΕΑ, το σωματείο του διοικητικού προσωπικού των εφημερίδων.

Η σ. Καίτη Φειδάκη, στα δύσκολα για το ΚΚΕ χρόνια, το διάστημα 1989-1991, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση των επαναστατικών του χαρακτηριστικών και για την ανασυγκρότηση των Κομματικών του Οργανώσεων. Το 1994 εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Επίσης διετέλεσε μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, της Διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη" και υπεύθυνη της "Σύγχρονης Εποχής", με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή τους. Με την αδιάκοπη κομματική της ζωή και δράση εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στο 19ο και το 20ό Συνέδριό του.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφό της Αποστόλη Κοσμόπουλο, στις δύο της κόρες, στην οικογένεια και όλους τους οικείους της.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 20 Μάη και ώρα 15.00 στην αίθουσα του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (Δεκελείας και Ατταλείας 2) και θα είναι πολιτική».


Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Αίγιο (πλ. Λαύρας), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν η Αγγελική Κουρή, υποψήφια δήμαρχος Αιγιάλειας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και η Ηρα Κουρή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Αμφισσα (πλατεία Λαού), θα μιλήσουν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς, και ο Στάθης Λεοντίου, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στη Θήβα (κεντρική πλατεία), στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Τουλουμάκος, υποψήφιος δήμαρχος Θήβας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου), θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν η Μαρία Γαβαλά και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κόμματος, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν ο Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, ο Αργύρης Σμυρνής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, και ο Θανάσης Κολιζέρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, θα μιλήσουν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ιμπραήμ Ιμπράμ Κερατζή, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης Κώστας Βογιατζής και η υποψήφια δήμαρχος Αβδήρων Βούλα Μαχαιρίδου.

Το Σάββατο 18 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας.

-- Στις 8 μ.μ., στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης. Θα χαιρετίσουν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου, η Ηρα Κουρή, ο Βασίλης Κωστάρας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Χαλκίδα (προβλήτα Αγ. Νικολάου), στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς. Θα χαιρετίσουν ο Κώστας Μπασδέκης και ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων.

-- Στις 11 π.μ., στη Φιλιππιάδα (κεντρική πλατεία), θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Μισιρλής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, και ο Μενέλαος Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Βελβεντό (στον Πεζόδρομο) θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Ειρήνη Γκαμπράνη, υποψήφια δήμαρχος Βελβεντού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org