ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει το γιουρούσι στον ιδιωτικό τομέα

Ο «μηχανισμός δανειοδότησης» αξιοποιείται για να δικαιολογήσει τα χειρότερα που έρχονται

Οι προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος επαληθεύονται. Η συμμετοχή στην απεργία στις 21 και 22 Απρίλη είναι καθήκον για κάθε εργατοϋπάλληλο
Οι προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος επαληθεύονται. Η συμμετοχή στην απεργία στις 21 και 22 Απρίλη είναι καθήκον για κάθε εργατοϋπάλληλο
Νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα επιφέρουν ακόμα και ραγδαία, βίαιη μείωση στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να προωθήσει τις προαποφασισμένες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της. Στη χτεσινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, που ενέκρινε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έβαλε επί τάπητος και τα νέα εφιαλτικά μέτρα που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτική των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι η τοποθέτηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, που τάχτηκε αναφανδόν υπέρ της πρότασης του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν ότι «η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που απομένει για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός. Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Το κυβερνητικό στέλεχος, μεταφέροντας ουσιαστικά την επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι «συμφωνεί 100% με την πρόταση Στρος Καν περί αποπληθωρισμού», δείχνοντας και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, στο φόντο την έλευσης του μεικτού κλιμακίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Αθήνα, τη Δευτέρα, προκειμένου να εξεταστούν οι «τεχνικές παράμετροι» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, υπουργοί της κυβέρνησης άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και επιπρόσθετα μέτρα με τους τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Οι έντονες χτεσινές διαβουλεύσεις - επιστολή του υπουργού Οικονομικών σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ - έδειχναν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφασή της για προσφυγή στο μηχανισμό, αλλά αναζητά τον κατάλληλο χρόνο - πιθανά και μέσα στο Σαββατοκύριακο - για να προβεί στην επίσημη ανακοίνωση. «Σήμερα λέμε όχι στην ενεργοποίηση, αλλά αύριο μπορεί να ληφθεί απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

«Είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε το μηχανισμό, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεδομένα τα νέα μέτρα

Κάνοντας ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μηχανισμό για να προωθήσει νέο πακέτο μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το μεικτό κλιμάκιο που θα έρθει στην Αθήνα «θα συζητήσει το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο», καθώς, όπως ανέφερε, «δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του ΕΚΟΦΙΝ».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η επιστολή που έστειλε εντάσσεται στη «φυσιολογική πορεία των πραγμάτων» και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», τις «τεχνικές λεπτομέρειες», όπως είπε, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εξειδικεύοντας το «πολιτικό πλαίσιο» που θα συζητηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και το μεικτό κλιμάκιο, ανέφερε ότι αφορά «τα ελλείμματα, τα μακροοικονομικά σενάρια της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τονίζοντας μάλιστα ότι «το ΔΝΤ δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις των "27" της ΕΕ».

Δηλαδή, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες το σύνολο της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πορεία των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, σημείωνε με έμφαση ότι το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει την ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά η κυβέρνηση θα προτιμούσε με πιο αργούς ρυθμούς να τα προωθήσει, για να αποφύγει γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις.

Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με το κλιμάκιο θα γίνει και εξειδίκευση για τα μέτρα που θα επιβληθούν «το 2011 και το 2012», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ». Αποφάσεις που στοχεύουν σε παραπέρα μείωση των μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που τασσόταν υπέρ της λύσης του «αποπληθωρισμού», σημείωνε ότι «δε μας σπρώχνουν στο μηχανισμό», αλλά με νόημα προσπάθησε να τραβήξει τις ευθύνες από την κυβέρνηση για να γλιτώσει τη λαϊκή κατακραυγή, λέγοντας ότι «δε διαμορφώνουμε εμείς τις εξελίξεις, δεν είμαστε εμείς οι παίκτες»...

Θέτουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με το μηχανισμό δανειοδότησης, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει με τάχιστους ρυθμούς τις διαρθρωτικές ανατροπές.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε: «Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα "σπρεντ" ανεβαίνουν. Από κει και πέρα όμως, όλη αυτή η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανάγκη των μεγάλων τομών που κάνουμε στη χώρα. (...) Η πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες αλλαγές, τις τομές που κάνουμε σε όλους τους τομείς».

Ο πρωθυπουργός, θέτοντας συγχρόνως αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των ανατροπών, σημείωσε ότι «για τις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Δείχνοντας ότι το εύρος της επίθεσης δε θα έχει ημερομηνία λήξης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα «διπλό σύστημα παρακολούθησης, το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και το δεύτερο αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση».

Ωστόσο, χτες στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις που θα επιφέρουν τα σκληρά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού οι υπουργοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού παρότι η κυβέρνηση ελέγχει τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοβούνται μια οργανωμένη λαϊκή αντίδραση.

Υπό τον Χρυσοχοΐδη η ποντοπόρος ναυτιλία!

Χτες έγινε γνωστό ότι οι αρμοδιότητες για το Λιμενικό Σώμα και την ποντοπόρο ναυτιλία, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, περνούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια παραμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι άγονες γραμμές στο υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση για μεταφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στο υπουργείο του Μ. Χρυσοχοΐδη βάρυνε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον με περίπου 50 μεγαλοεφοπλιστές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Κυβερνητικοί παράγοντες πρόβαλαν χτες τον αστείο ισχυρισμό ότι το Λιμενικό Σώμα, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «είναι συνδεδεμένο από τη φύση του με την ποντοπόρο ναυτιλία».

Τι είναι ο «αποπληθωρισμός»

Τυπικά, «αποπληθωρισμός» σημαίνει γενικευμένη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, σε τέτοια επίπεδα, ώστε ο γνωστός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) να έχει αρνητικό πρόσημο, κάτι που ευνοεί την ανταγωνιστικότητα μιας καπιταλιστικής οικονομίας. Για να πιάσει κανείς την άκρη του νήματος, πρέπει να σκεφτεί το πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των τιμών στην αγορά, σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα, στο οποίο κινητήρια δύναμη αποτελεί το κέρδος και, άρα, οι διάφοροι κλάδοι των επιχειρηματιών δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ρίξουν τις τιμές, σε βάρος των δικών τους κερδών.

Η απάντηση είναι απλή. Οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν, χωρίς να θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου και η κυριαρχία των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη μείωση άλλων παραγόντων που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των τιμών. Σε πολύ γενικές γραμμές, οι συντελεστές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των τιμών, είναι οι τιμές στις πρώτες ύλες - βοηθητικά υλικά, οι μισθοί των εργαζομένων και το κέρδος (υπεραξία) που τσεπώνουν οι επιχειρηματίες. Από τους τρεις αυτούς παράγοντες, που διαμορφώνουν τις τιμές των εμπορευμάτων, ο μόνος που «προσφέρεται» για περικοπή, είναι οι μισθοί, δεδομένου ότι οι δύο άλλοι, σύμφωνα πάντα με την κυρίαρχη οικονομική λογική, εμφανίζονται ως «ανελαστικοί».

Οταν, επομένως, μιλούν για αποπληθωρισμό, εννοούν αποκλειστικά τη μείωση των μισθών. Και μάλιστα σε πολύ μεγάλα επίπεδα, καθώς οι τελευταίοι θα πρέπει να απορροφήσουν κάθε αύξηση των πρώτων και βοηθητικών υλών, αλλά και, μέσω της μείωσής τους, να στηρίξουν την κεφαλαιοκρατική κερδοφορία. Με δεδομένο ότι ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» σήμερα με 3,9%, η δημιουργία συνθηκών αποπληθωρισμού, ανάλογα με το επιδιωκόμενο επίπεδο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μπορεί να κυμανθεί σε διάφορα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνει άμεση, βίαιη και ραγδαία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Για παράδειγμα, για τη μείωση του λεγόμενου κόστους παραγωγής κατά 10%, από κλάδο σε κλάδο της οικονομίας η μείωση των μισθών ισοδυναμεί με μείωση του γενικού επιπέδου των μισθών 20% και 30%!

Είναι φανερό ότι ο αποπληθωρισμός, η μείωση δηλαδή των μισθών, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, η ραγδαία μείωση του λαϊκού εισοδήματος θα επιδράσει στην παράταση και στο βάθεμα της οικονομικής κρίσης, στην αύξηση της ανεργίας. Θα οξύνει τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό για το μοίρασμα της αγοράς, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο και χρεοκοπία οι πιο αδύνατες επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο θα συγκεντροποιηθεί σε λιγότερα χέρια, θα έχουμε κάποια στιγμή ανάκαμψη, αλλά αναιμική, δηλαδή γρήγορο ξαναπέρασμα στην κρίση, ενώ η ζωή των εργατών του λαού θα έχει γίνει κόλαση, αφού πλέον η μείωση των μισθών θα είναι μόνιμη, όπως και οι άλλες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (ελαστική εργασία, κατεδάφιση της Ασφάλισης).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ