ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφη πολιτική παρέμβαση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ, με θεματολογία σχετική με το αντικείμενο σπουδών κάθε σχολής

Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με θεματολογία ανάλογη με το αντικείμενο σπουδών κάθε σχολής ξεκινούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη Τετάρτη, δένοντας έτσι τον προβληματισμό των φοιτητών γύρω από τις σπουδές τους με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στην Αττική
  • Τετάρτη, 20 Μάρτη:

-- Οι Οργανώσεις Βάσης Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με θέμα «Η δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του φασισμού», στις 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο 427. Ομιλητής ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Γεωλογικού, με θέμα «Ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα: Αξιοποίηση για ποιον;», στις 2 μ.μ. Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη, 21 Μάρτη:

-- Η ΟΒ Η/Υ, με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο», στη 1 μ.μ. Ομιλητής ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Οργανώσεις σε ΦΠΨ και Πρόγραμμα Ψυχολογίας, με θέμα «Η μαρξιστική ψυχολογία». Ομιλητής ο Μιχάλης Κουβελάς, ερευνητής και συγγραφέας.

  • Τρίτη, 26 Μάρτη: Οι ΟΒ Νηπιαγωγών και Δασκάλων, με θέμα «Η κατάσταση στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» στις 2 μ.μ., στο Χημείο. Ομιλητής ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη, 27 Μάρτη:

-- Οι ΟΒ Φιλολογικού, με θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας», στις 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο 427. Ομιλητής ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις σε Δημόσια Διοίκηση, ΤΟΠΑ και ΔΕΣ του Πάντειου, με θέμα «Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης». Ομιλητής ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη, 28 Μάρτη:

-- Η ΟΒ Τουρκικών και Σλαβικών Σπουδών, με θέμα «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Ομιλητής ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ, με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο». Ομιλητής ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη
  • Πέμπτη, 21 Μάρτη: Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη, 27 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Σχολών Γεωτεχνών του ΑΠΘ, με θέμα «Η αγροτική παραγωγή και οι Θέσεις του ΚΚΕ», στις 2 μ.μ., αμφιθέατρο Τσιρογιάννης της Κτηνιατρικής. Ομιλητής ο Ουγγρίνος Αλέκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Κοινωνικό αγαθό ή αντικείμενο κερδοφορίας των μονοπωλίων; Η θέση του ΚΚΕ», στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

  • Πέμπτη, 28 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Φιλοσοφικής ΑΠΘ, βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Α. Σ. Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα», στον Πύργο του Παιδαγωγικού. Ομιλητής ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», στις 6 μ.μ., στη σχολή. Ομιλητής ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, διευθυντής του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ.

  • Τετάρτη, 4 Απρίλη: Η ΤΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Νέες τεχνολογίες και νέοι κλάδοι της οικονομίας. Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της», στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση για την πρόταση του Κόμματος

Πολιτική εξόρμηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

Την Τρίτη 19/3

-- Στις 12 μ. στη ΣΓΤΚΣ - ΣΔΟ Αθήνας θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Την Τετάρτη 20/3

-- Στις 7 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 12 μ. στη ΣΤΕΦ - ΣΤΕΤΡΟΔ θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 12 μ. στη ΣΕΥΠ θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, Γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

-- Στις 7 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Καμινίων «Κώστας Κωσταράκος» θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ., στα ΤΕΙ Πειραιά, θα μιλήσει ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στις σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα μιλήσει ο Γ. Κρητικός, στέλεχος του Κόμματος.

Την Πέμπτη 21/3

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στο ΕΜΠ θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ. στο ΠΑ.ΠΕΙ. θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, Γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

-- Στη 1 μ.μ., στη ΝΟΠΕ, θα μιλήσει ο Σπ. Μπότσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 12 μ., στην ΑΣΠΑΙΤΕ, θα μιλήσει ο Χρ. Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 24/3

-- Στις 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Σαλαμίνας, στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

ΚΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ

Η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, το Σάββατο 23/3, στις 6 μ.μ., στο 94 Camden Road, NW1 9EA.

Πατριδογνωμόνιο
Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»...

Ερμηνείες - αστειάκια τέλος. Δεν έκαναν λάθος οι τρεις κι ο εις, τις προάλλες στη Βουλή. Δε διόρθωσαν την ψήφο τους με δηλώσεις αποκήρυξης, σαν κι αυτές που σε άλλες εποχές ζήταγαν απ' τους κομμουνιστές για να τους επιτρέψουν να ζήσουν. Ηξεραν και τι έκαναν και γιατί. Την υπογράμμισαν. Κι ήταν εθελοντικά ντυμένοι το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου. Ο καθείς εφ ω ετάχθη. Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μαζεύει προικιά ψηφαλάκια στην Κρήτη, όπου υπάρχει σθεναρή μεν αντίσταση στη Χρυσή Αυγή, αλλά είναι κι εκεί που οι τραμπούκοι με τα κοντομάνικα δίνουν σκληρό αγώνα, τη δικιά τους Μάχη της Κρήτης - αίσχος, να αποναζιστικοποιηθούν με αντιμεταναστευτικές βεντέτες. Δεν συγχώρεσε το κόμμα του απ' το οποίο διεγράφη και επανήλθε με την ουρά κάτω απ' τα σκέλια, και βρήκε μια κατά τη γνώμη του ανώδυνη ευκαιρία να την κουνήσει επιδεικτικά και μάλιστα με ωραία φωτογραφία στα ΜΜΕ. Ηταν το μνημόνιο ΙΙ στις 13 Φλεβάρη του 2012, όταν κρύφτηκε και δεν πήγε στη Βουλή παρά την πρωθυπουργική εντολή περί κομματικής πειθαρχίας. Κλασική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς αποπειράθηκε να πετύχει, δίνοντας μια ευκαιρία στους ψηφοφόρους που έχασε η ΝΔ προς τη ΧΑ να ζητήσουν συγνώμη και να επιστρέψουν στην κούνια που τους κούναγε. Νέος είναι, ωραίος είναι, στιβαρός είναι, τι έχει να ζηλέψει απ' τον Ηλία του δέκατου έκτου ναζιστικού υπογείου. Με την ψήφο και με την εξήγησή του, κυρίως, έδωσε χαστούκια σε όλους. Μάγκας. Ευάερος ευήλιος εφαψίας της μαύρης νομιμότητας. Θα πει ότι προσέφερε ψηφοθηρικές υπηρεσίες στο κόμμα του και θα απαιτήσει και βραβείο ως γραμματέας.

Τον Γιάννη Καράμπελα τον συνάντησα να καπνίζει, χωρίς πρόσκληση βεβαίως, στον... φιλόξενο προθάλαμο των γραφείων του ΚΚΕ στη Βουλή μαζί με τον Χρήστο Παππά το χρυσαυγίτη. Οπότε εικάζω ότι εκεί, στη φωλιά του εχθρού, υπό τη μάσκα εξαρτημένου καπνιστού, θα του εξήγησε την υπερασπιστική γραμμή που χάραξε για τον υπερπροστατευμένο Κασιδιάρη το μη παρευρεθέν αρχηγικό ζεύγος. Παρασύρθηκε απ' το κοινό τους πάθος για καπνό χωρίς φωτιά, για να βγει απ' την αφάνεια στο φως. Αλλωστε, τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται όταν σου έχουν τηλεφωνήσει απ' του Μαξίμου να μην μπεις στην κούρσα για Κεφαλογιάννης στη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Εγγράφεις εικόνα στιβαρού Βοιωτού, που όμως ως φέρνων και ολίγον σε Τζορτζ Κλούνεϊ, τσιμπά, έστω και για λίγο, απ' το γλυκό της εκδίκησης. Καληνύχτα και καλή τύχη στο αυτονόητο που γίνεται τατουάζ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε συνειδητά φάουλ. Το πήρε πίσω μόνον όταν του τηλεφώνησαν και του είπαν πως αλλοιώνει τον αγώνα του αρχηγού του να πουλήσει τη «βία των άκρων». Ως γνωστόν, κι οι χουλιγκάνοι ψηφίζουν και περιθάλπουν και κρύβουν χρυσά αυγά στον κόρφο τους. Προνομιακός χώρος τα γήπεδα και οι κερκίδες ανεξαρτήτως οπαδικού χρώματος για έναν υφυπουργό Αθλητισμού. Ο καθηγητής Κρεμαστινός ψήφισε εντελώς προσωπικά και συνειδητά εναντίον μου και μόνον. Για λογαριασμό της οικογένειας Παπανδρέου. Κρύφτηκε πίσω απ' τον Ταμήλο αλλά το φχαριστήθηκε ως κατεξοχήν χρήσιμος, χωρίς ακαδημαϊκόν άλλοθι μάλιστα. Ενας. Αλλά λέων και παρών. Δεύτερη ευκαιρία στο ναζισμό δίνει μόνο το τριώδιο. Οπότε εκτός απ' τις μάσκες, με τη λήξη του, πέφτουν και τα σώβρακα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ