ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία κατάργησης των Τμημάτων Ενταξης

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Συναγερμό σημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και καλεί σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατέθεσε την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, με την οποία καταργεί τα Τμήματα Ενταξης (ΤΕ). Οπως αναφέρεται στην εν λόγω τροπολογία, «ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους (...) Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών». Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Απόλυτα συνεπής ο υπουργός στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για "μη διαχωρισμό των γενικών και των ειδικών σχολείων" αλλά και τη δήλωση "τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά σχολεία που καταλήγουν συχνά να είναι γκέτο" ξεκίνησε το ξήλωμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Ενταξης.

Ουσιαστικά, δρομολογείται η κατάργηση των ΤΕ και ο ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία. Υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της παράλληλης στήριξης, που έχει καταλήξει περιστασιακή συνάντηση του ειδικού εκπαιδευτικού με το κάθε παιδί! Ετσι θέλουν να υποβαθμίσουν και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα ΤΕ. Αλήθεια, τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής του ανύπαρκτου πλέον ΤΕ, αν περάσει αυτή η τροπολογία; Θα κάνει αυτοψία; Καταγραφή; Συμβουλευτική; Πάντως, επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες δεν θα μπορέσει να κάνει. Σε τάξεις, μάλιστα, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο. Που στοιβάζουν μαθητές σε 20 - 25άρια τμήματα, όπου ακόμα και το τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που έχει ο θεσμός του Τμήματος Ενταξης, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ο αριθμός των παιδιών, επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης. Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν αποτελεί γκετοποίηση, είναι δικαίωμα και ανάγκη του μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Σε φτωχές μάλιστα περιοχές, που οι λαϊκές οικογένειες έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση και την ανεργία, τα παιδιά, που έχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, μπορούσαν να στηριχθούν σημαντικά και μέσα από αυτή τη δομή.

Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για "εξορθολογισμό του κόστους της Εκπαίδευσης", αλλά και στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε έναν τομέα που οι δομές και το προσωπικό είναι ελάχιστα, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Κλείνει Τμήματα Ενταξης όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Οταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα ΤΕ. Σε μια χρονιά, μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφτηκαν».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία
  • Αμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ενταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Τα κενά στα σχολεία που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τα 3.000 σήμερα, η καθυστέρηση στην έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και η μη λειτουργία της πρόσθετης διδακτικής στήριξης για φέτος, καθώς και ο επικείμενος περιορισμός έως και κατάργηση ουσιαστικά των τμημάτων ένταξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στη 1.30 το μεσημέρι πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. Για τη συμμετοχή, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας (12 - 2 μ.μ. και 2 - 4 μ.μ.).

Οπως επισημαίνουν, μια σειρά σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής, η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή παραμένει άθλια, χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες μένουν αβοήθητα, αφού παραμένουν κλειστά πάρα πολλά τμήματα ένταξης, χιλιάδες αιτήσεις για παράλληλη στήριξη μένουν στα χαρτιά, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα γίνει η κατάσταση αν προχωρήσει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο για τα Τμήματα Ενταξης.

Παράλληλα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαθέτουν τις ώρες που περισσεύουν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) στην κάλυψη των κενών κι όχι στην ενισχυτική διδασκαλία.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να λειτουργήσουν τώρα και πλήρως όλες οι δομές Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Να ξεκινήσει τώρα η ΠΔΣ για το Λύκειο, ειδικά για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, και η Ενισχυτική στα Γυμνάσια αλλά και να διευρυνθεί στα Δημοτικά, για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδα (ΑΣΓΜΕ) που διαμαρτύρεται έντονα για την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για φέτος, που αφήνει χιλιάδες μαθητές από λαϊκές οικογένειες χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση. Η ΑΣΓΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν να ξεκινήσει άμεσα η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε όλη τη χώρα, να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξασφαλιστούν οι μόνιμοι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, ώστε τα προγράμματα αυτά να ξεκινήσουν του χρόνου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εχουν έναν κόσμο να κοροϊδέψουν...

Σε ένα... δικό της κόσμο, καλεί από χτες τους νέους και τις νέες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε καμπάνια με τίτλο «Εχουμε ένα κόσμο να αλλάξουμε» και στόχο να «βρεθεί στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στις γειτονιές, να έρθει σε επαφή με τους χιλιάδες νέους και νέες που αναζητούν οξυγόνο στη ζωή τους». Για «οξυγόνο» δεν ξέρουμε, αλλά από εξαπάτηση θα μοιράσει μπόλικη η κυβερνητική Νεολαία, τουλάχιστον αν κρίνουμε από το σχετικό δελτίο Τύπου, όπου διαβάζουμε ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της λιτότητας, των διακρίσεων και του ρατσισμού. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη δημιουργούν έναν καινούριο δικό μας κόσμο». Και ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Και «δημοκρατία» με αυταρχισμό, «κοινωνικό αυτοματισμό» και ΜΑΤ να δέρνουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες είδαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και «ισότητα» και «κοινωνική δικαιοσύνη» με τσάκισμα δικαιωμάτων σε μισθούς, Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις βλέπουμε, για να «ξαναμπουκώσουν» χρήμα και προνόμια το κεφάλαιο. Και «αλληλεγγύη» - πτωχοκομείο για τους σακατεμένους, που θα αφήνει πίσω της η ταξική πολιτική της κυβέρνησής τους μπορεί να δούμε. Αυτός είναι ο κόσμος τους. Και σ' αυτόν τον κόσμο της εξαπάτησης και της ενσωμάτωσης της νέας γενιάς στους στόχους του κεφαλαίου η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει όπως ακριβώς είναι τώρα: Μόνη της...

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) όλης της χώρας, ενάντια στο κλείσιμό τους. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στις 8 το πρωί στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη) και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης να κλείσει το έργο στις 29/2/2016 και να απολύσει περίπου 450 διοικητικά στελέχη και χιλιάδες εκπαιδευτές.

Η Πανελλήνια Ενωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων, η οποία καλεί στην κινητοποίηση, ζητά η παράταση που δόθηκε στα ΚΔΒΜ της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου μέχρι και τον Ιούλη του 2016, να δοθεί σε όλα τα ΚΔΒΜ της χώρας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής»

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ (18 - 22 Φλεβάρη 1976).

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, το 2018, θα γίνει το Σάββατο 20 Φλεβάρη, στις 19.00, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), όπου ακριβώς είχε γίνει και το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ
Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων

Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων, και κινητοποίηση μπροστά στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι διοικητικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ.

Κατήγγειλαν ότι με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία του ΑΠΘ, είναι σίγουρο ότι έρχονται και νέες απολύσεις. Οπως είπαν, για άλλη μια φορά στο στόχαστρο είναι οι πιο επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (εργολαβικοί - συμβασιούχοι), χωρίς όμως και κανένας άλλος να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Η αποδοχή της λογικής των περικοπών, η αναζήτηση «αντικειμενικών κριτηρίων» για να μοιραστεί η ζημιά «πιο δίκαια», όχι μόνο επιταχύνει τη χειροτέρευση της κατάστασης του πανεπιστημίου και των εργαζομένων του, αλλά πολλές φορές καταλήγει και σε φιάσκο.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ καλεί τη διοίκηση του πανεπιστημίου να αναζητήσει λύση που δεν θα διώχνει κανέναν από τη δουλειά του. Απαιτεί από το υπουργείο άμεση έγκριση έκτακτων κονδυλίων για κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του πανεπιστημίου. Να δοθεί νομικά η δυνατότητα απαλλαγής από την «πληγή» των εργολαβιών και των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για: Καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μια ενιαία σχέση εργασίας στο πανεπιστήμιο. Να φύγουν οι εργολάβοι και όλο το προσωπικό να απασχολείται με μόνιμη σχέση εργασίας. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστική κάλυψη των αναγκών των πανεπιστημίων από το κράτος, καμία επιχειρηματική δράση στους κόλπους τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ