ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συνεκτικός κρίκος το μίσος τους για το λαό

Κοινή συνισταμένη στις παρεμβάσεις εκπροσώπων των τριών κομμάτων, η ανάγκη να χτυπηθεί το κίνημα για να σωθεί το κεφάλαιο

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης στην αντιδραστική συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης στην αντιδραστική συγκυβέρνηση
Την υπεράσπιση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, ανέλαβαν χτες με ζήλο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, η συγκρότηση του μαύρου κυβερνητικού μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. για την προώθηση νέων βάρβαρων μέτρων, αποτελεί μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και «νίκη της δημοκρατίας», ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι θα ήθελε σε αυτήν την κυβέρνηση να μετέχουν και «άλλα κόμματα που απέχουν για ιδεολογικούς λόγους».

Και αυτό γιατί κατά τον Γ. Παπανδρέου η κυβέρνηση Παπαδήμου θα εξαπολύσει πόλεμο στις αγορές, στους φοροφυγάδες και στα κατεστημένα συμφέροντα που - όπως υποστήριξε - «δεν ήθελαν να αναπτυχθεί η χώρα»! Ο ίδιος υπερασπίστηκε πλήρως τα πρωτοφανή αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι εάν δεν είχαν επιβληθεί αυτά σήμερα «δεν θα ήμασταν όρθιοι και αυτό οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση». Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της αντιλαϊκής λαίλαπας, είπε ότι «ο πόλεμος δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή», αφού κατά τον Γ. Παπανδρέου εάν «φανούμε άτολμοι και φοβικοί θα δούμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την καταστροφή των λαϊκών οικονομιών».

Επανήλθε στο θέμα του δημοψηφίσματος που τελικά δεν έγινε, λέγοντας ότι η εξαγγελία του «φόβισε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός της χώρας» και ισχυρίστηκε ότι είναι «καλό για την πατρίδα το ότι ανησύχησαν όλοι αυτοί». Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι σκοπός του δημοψηφίσματος δεν ήταν να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία Κορυφής της ΕΕ της 26 Οκτωβρίου, αλλά να την κάνει πιο ασφαλή, ενώ κόμπασε ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να δείξει ότι «πάνω από τις αγορές είναι οι λαοί»!

Ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε από βήματος τον Α. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση της «νέας» κυβέρνησης και προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διακυβέρνησή του έδωσε μάχη ενάντια «σε ισχυρά συμφέροντα». Φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ευρύτερες στοχεύσεις, είπε ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προωθήσει αλλαγές στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα, ακόμα και στο Σύνταγμα, έστω στα «στενά», όπως τα ονόμασε περιθώρια που έχει. Δεν παρέλειψε να απευθύνει και προτάσεις για την εξωτερική πολιτική, όπως για την ονομασία της FYROM, τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία με το Ισραήλ.

Με ραβασάκι από την πλουτοκρατία

Προκλητική ήταν στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου εκφράζοντας καθαρά το μίσος της για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «έσωθεν απειλή» η οποία προκαλείται από «ακραίες ταραχές και την ανομία». Επιχειρώντας μάταια να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κόμματα που μιλάνε στο όνομα του λαού, χωρίς όμως να προτείνουν τίποτα και μιλούν με όρους της δεκαετίας του '60. Σε έναν οίστρο που παρέπεμπε σε άλλες εποχές, αναφώνησε ότι «πάνω από όλα είναι η χώρα» και ισχυρίστηκε ότι αναπτύσσεται μια «εύκολη αριστερή ρητορεία» το κόστος της οποίας θα το πληρώσουν όλοι.

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, η συμφωνία για την κυβέρνηση Παπαδήμου «τιμά τον πολιτικό κόσμο, γέννησε προσδοκίες και άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό» αφού, όπως είπε, «το πολιτικό σύστημα έδειξε ότι έχει συναίσθηση της κατάστασης την ύστατη στιγμή». Σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο, μετά τη σύνοδο του «G20» στις Κάννες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί τηλεφώνησε στην ηγεσία της Κίνας και ζήτησε την οικονομική της βοήθεια για τη στήριξη της Ευρωζώνης.

Την ιδεολογική ταύτιση των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) που στηρίζουν το κυβερνητικό «μαύρο μέτωπο», ανέλαβε να εξηγήσει ξεχειλίζοντας από αντικομμουνισμό, ο υπουργός Υποδομών, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης. Στην ομιλία του είπε ότι τα τρία παραπάνω κόμματα πιστεύουν «στο καθεστώς της ελευθερίας» το οποίο αποδέχεται ο λαός, σε αντίθεση - όπως είπε - με τα «αριστερά κόμματα», δηλαδή το ΚΚΕ, που πιστεύουν σε «ολοκληρωτικά καθεστώτα, σε κολεκτιβιακά συστήματα, είναι ένας άλλος κόσμος»!

Κατά την χτεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος δήλωσε ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ οι βουλευτές του κόμματος (ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει σήμερα) αναλώθηκαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια με επιχειρήματα φαρσοκωμωδίας να δείξουν ότι δε συγκυβερνούν στο «μαύρο μέτωπο». Ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση, ούτε πρόκειται για κυβέρνηση «μακράς πνοής».

Παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού προχθές δεν υπήρχε η λέξη εκλογές, βουλευτές της ΝΔ ανέφεραν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φλεβάρη και κατηγορούσαν όσους δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης διεξαγωγής των εκλογών στις 19 Φλεβάρη ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Αντίθετα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι ο χρόνος των εκλογών έχει μικρή σημασία μπροστά στο ενδεχόμενο «να ζήσουμε τις στιγμές των τελευταίων ημερών» (Α. Διαμαντοπούλου) και υπογράμμιζαν (Χ. Πρωτόπαπας) ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση «πολιτικής συνευθύνης» όπως συμφωνήθηκε από τα τρία κόμματα.

Γαρνιτούρα από αυταπάτες

«Υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικού δρόμου» για το ξεπέρασμα της κρίσης, στο πλαίσιο της ΕΕ, υποστήριξε ξανά χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την ανησυχία του αναφορικά με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ότι «δεν είναι ο δρόμος που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ». Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις Ευρωπαίων οικονομολόγων, λέγοντας ότι «ή θα αλλάξει η λογική του ευρώ, η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα, ή θα διαλυθεί η ευρωζώνη». Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του και για το θέμα του ΕΣΠΑ, αφού δήλωσε πως «το ότι θα δοθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι σημαντικό. Ομως πρέπει να υπάρξει άλλος σχεδιασμός», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και εντός της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη.

ΠΑΣΟΚιές τύπου Καρατζαφέρη

Γνωστός για τις φαιδρές αντιδράσεις του, όταν ζορίζεται από το ΚΚΕ, ο Απ. Κακλαμάνης, ως μέρος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε χτες να υπερασπιστεί τη συγκυβέρνηση του κόμματός του με τον ΛΑ.Ο.Σ. Επί της ουσίας, υπερασπίστηκε τον ίδιο τον ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας: «Κόπτεστε, γιατί ο Γ. Καρατζαφέρης στηρίζει μια κυβέρνηση όπως η σημερινή για να σωθεί η χώρα. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Το 1989 κάνατε κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ για να διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ και να στείλετε στον Κορυδαλλό τον Ανδρέα Παπανδρέου και τότε ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν στέλεχος της ΝΔ». Είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια του Κακλαμάνη, με γελοίους, ανόμοιους παραλληλισμούς και με τις γνωστές ΠΑΣΟΚιές για το '89, να κατευνάσει τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βράζει για τη συγκυβέρνηση με τον αρχηγό ενός κόμματος που υμνεί το δικτάτορα Μεταξά. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έσπρωχνε και σπρώχνει τον Καρατζαφέρη, επειδή του κάνει τη βρώμικη δουλειά. Η συνεργασία τους, άλλωστε, ήταν και εκλογική στις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Είναι φανερό ότι, εκτός από την πρεμούρα τους να σώσουν το κεφάλαιο, ο αντικομμουνισμός είναι ένας ακόμα τόπος στον οποίο συναντούνται ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., Κακλαμάνηδες και Καρατζαφέρηδες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ