ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολύ ανησυχητική η εξέλιξη στην Ευρώπη

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φτάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως».

Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, η «παρατεταμένη χαλαρή πολιτική μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Γενάρη - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλη», προειδοποίησε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί πάνω από 7,25 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 250.000 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Συνολικά στον κόσμο τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 39 εκατομμύρια και οι νεκροί το 1,1 εκατομμύριο.

Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχτεί χτες πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νέο κύμα, «ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μάρτη».

Ενδεικτικά, αλματώδη αύξηση σημειώνουν τις τελευταίες μέρες τα ημερήσια κρούσματα και στη Γερμανία, όπου χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 6.600 νέα επιβεβαιωμένα, καθώς και 33 θάνατοι (περίπου 9.710 συνολικά). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Μάρτη, ενώ πριν μέρες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τα νέα κρούσματα να φτάσουν να ξεπερνούν τις 19.000 ημερησίως.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού, όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας, και είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία έχουν αναβληθεί τους μήνες της πανδημίας περίπου 2 εκατ. προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες, σύμφωνα με την Ενωση Γερμανικών Νοσοκομείων, ακόμη και για ογκολογικούς ασθενείς.

Για να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μαζί με το lockdown στην κοινωνία, έγινε ένα είδος lockdown και στα γερμανικά νοσοκομεία. «Το δεύτερο κύμα πανδημίας πλησιάζει και πρέπει να δράσουμε, ώστε αυτήν τη φορά να μην παραμεληθούν και οι ασθενείς που χρειάζονται βασική μέριμνα πέραν του κορονοϊού», τονίζεται.

Οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας οδηγούν τη γερμανική κυβέρνηση και προς τα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης, με την καγκελάριο να ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία «δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown». Προτάσσοντας αποκλειστικά την ατομική ευθύνη ...κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι.

Στη Γαλλία, που σε Παρίσι και πολλές πόλεις ισχύει καθεστώς περιορισμού της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, χτες πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες και στα γραφεία του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, και πρώην μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας, με τουλάχιστον 33.000 θανάτους, μετά από πολλές προσφυγές που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR).

Η έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιούλη και ανάμεσα στους ενάγοντες είναι και γιατροί. Επίσης η Εισαγγελία του Παρισιού έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Επίσης, χτες υγειονομικοί διαδήλωσαν στο Παρίσι για καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.

Τέλος, συνδικάτα εργαζομένων, πολλές ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, που και με πρόσχημα την πανδημία κλιμακώνεται, και διοργανώνουν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού αύριο το μεσημέρι.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Ενώ συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υποφέρουν και πάλι για αλλότρια συμφέροντα

Copyright 2020 The Associated

Οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υποφέρουν και πάλι για αλλότρια συμφέροντα
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Εντονες εχθροπραξίες σημειώθηκαν και χτες - παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους - στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ εντείνονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον Νότιο Καύκασο. Και σε αυτή την περιοχή οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους τον ανταγωνισμό αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων για σφαίρες επιρροής, πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

Προχτές το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν - με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς - ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία «ζήτησαν την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, συγκεκριμένα με βάση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ για τις διαπραγματεύσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις οποίες ενεργό ρόλο ζητά τώρα η Τουρκία, στηρίζοντας ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν - ενδεχομένως και στρατιωτικά - και απαιτώντας από την Αρμενία να εγκαταλείψει τα εδάφη.

O Bλ. Πούτιν εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την ανάμειξη μαχητών από τη Μέση Ανατολή στις συγκρούσεις» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που επιμένει να αρνείται η Τουρκία. Παράλληλα, «εκφράστηκε η ελπίδα ότι η Τουρκία, ως μέλος της Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης».

Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί οριστική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ και οι δυο επιβεβαίωσαν τη σημασία τήρησης της εκεχειρίας και εύρεσης ειρηνικής λύσης. Πάντως, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έχουν ξεκαθαρίσει πως η εκεχειρία σε κάθε περίπτωση είναι προσωρινή και πως οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν ώσπου οι Αρμένιοι εγκαταλείψουν το Καραμπάχ και εφτά περιοχές περιέλθουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, απέκρουσε τις «φήμες» - όπως τις χαρακτήρισε - για ξένους μαχητές που έχει στρατολογήσει το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως καμία χώρα δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για τις καταγγελίες αυτές. Επίσης, αρνήθηκε ότι η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά στο Καραμπάχ. «Χρησιμοποιούμε τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως και από τη Ρωσία, το Ισραήλ και άλλες χώρες», είπε ο Αλίεφ και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει μόνο πολιτική παρουσία στη σύγκρουση.

Πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός. Ενεργά στη διαδικασία των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» συμμετέχει και ο επικεφαλής του Οργανισμού Συνθήκη για τη Συλλογική Ασφάλεια. Πρόκειται για το αμυντικό σύμφωνο στο οποίο συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - η Ρωσία και η Αρμενία και σε περίπτωση που η τελευταία δεχτεί επίθεση στο έδαφός της, θα έχει τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας.

Η Αρμενία κατήγγειλε χτες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ότι η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της, εμποδίζοντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και συγκεκριμένα ακυρώθηκε η πτήση Λος Αντζελες - Ερεβάν.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Στηρίζουν την καμπάνια απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Τη στήριξη της διεθνούς καμπάνιας απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της, ανακοίνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Σε σχετική απόφασή τους δηλώνουν: «Στις συνθήκες της πανδημίας - το δεύτερο κύμα της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη - είναι μεγάλης σημασίας το παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς της Κούβας και του λαού της, της προσφοράς των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών μέσα από τη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Χένρι Ριβ".

Η διεθνής αυτή δύναμη, 3.772 γιατροί και νοσηλευτές, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς. Οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν μια μακρά παράδοση και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή τους την περίοδο 2014 - 2015, όταν περισσότεροι από 400 γιατροί και νοσηλευτές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Ebola στη Δυτική Αφρική, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιατρική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος των χωρών Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία.

Εμπνεόμαστε από τους Κουβανούς συναδέλφους μας. Οι αξίες που εκπροσωπεί η δράση τους, η ανιδιοτέλεια κόντρα στο ατομικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η δίψα για προσφορά δίνουν δύναμη στο έργο μας. Μας θυμίζουν τον πραγματικό ρόλο του επιστήμονα - γιατρού, την ανάγκη η επιστήμη να κατατείνει στην κάλυψη των αναγκών του λαού».

Στην Τουρκία η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχτηκε χτες στην Αγκυρα την υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζεπάρ, με την οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι εξελίξεις σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ανάμεσα σε άλλα ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη που προσφέρει η Ουκρανία στην εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ως αποφασιστικοί υπερασπιστές του αγώνα της Κριμαίας είμαστε πάντοτε στο πλευρό των Κριμαίων Τατάρων», με φόντο τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας και στα δύο αυτά μέτωπα.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σήμερα θα βρεθεί στην Αγκυρα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που μεταξύ άλλων θα υπογράψει και συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Αμυνας Αντρέι Ταράν, η συμφωνία θα εστιάζει στην «εγγύηση της ασφάλειας και της ειρήνης» στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία δείχνει να ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για την τεχνογνωσία που διαθέτουν στρατιωτικές βιομηχανίες της Ουκρανίας και τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για νέα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει. Για παράδειγμα, η ουκρανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων «SE Ivchenko - Progress», θυγατρική του κολοσσού «Ukroboronprom», συγκεντρώνει τη μεγάλη προσοχή της Αγκυρας, ενώ ήδη παράγει κινητήρες τύπου AI-35 για τον νέο πύραυλο «Gezgin», που ετοιμάζει η Τουρκία. Η «SE Ivchenko - Progress» ήδη σχεδιάζει και κατασκευάζει κινητήρες για 66 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών σε πάνω από 100 χώρες. Πολλοί εντοπίζουν σε μια τέτοια συνεργασία μεγάλη δυναμική, σχολιάζοντας ότι «η οικογένεια κινητήρων τύπου AI-35 έχει φτιαχτεί για να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανεπτυγμένα πυραυλικά συστήματα», ενώ παρομοιάζουν το πυραυλικό σύστημα «Gezgin» με τους αμερικανικούς «Τόμαχοκ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ