ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μεθοδεύουν ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων

Η πάταξη του «μαύρου χρήματος» χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές

«Νομοθετική πρωτοβουλία» για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των κομμάτων «που λαμβάνει υπ' όψιν όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης», προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση έκθεσης της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι το τέλος του 2012, μεταξύ άλλων και λόγω της «πλήρους ανεπάρκειας (...) στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».

Οι ρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη του «μαύρου χρήματος», στόχο έχουν να παρέμβουν στο εσωτερικό και να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν το αστικό σύστημα και μάχονται με όρους μαζικής πολιτικής πάλης για την ανατροπή του.

Τρανταχτή απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης στις αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει. Τι λέει όμως το Συμβούλιο για τα κόμματα και τη χρηματοδότησή τους; Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα είναι ο «Κώδικας καλής πρακτικής για τα πολιτικά κόμματα» που υιοθέτησε το 2007 και το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» (όπως ονομάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Νομοθεσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης) για «έναν κώδικα καλής πρακτικής στο πεδίο των πολιτικών κομμάτων», που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2008.

Το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι «απαγόρευση ή επιβολή διάλυσης πολιτικών κομμάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση κομμάτων που συνηγορούν υπέρ της χρήσης βίας ή ασκούν βία ως πολιτικό μέσο για να ανατρέψουν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη (...) Τα κόμματα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους».

Με άλλα λόγια, ανοίγει το δρόμο για ποινικοποίηση της ιδεολογίας, μέσα από την ταύτιση της ατομικής τυφλής βίας με τη μαζική πολιτική πάλη. Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν απαγορεύσεις και διώξεις σε κομμουνιστικά κόμματα που καλούν σε οργάνωση της λαϊκής πάλης με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του σοσιαλισμού. Διώξεις που σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ είναι ήδη πραγματικότητα.

Οι αξιώσεις τους είναι τερατώδεις, αφού ζητούν πρόσβαση στα προγραμματικά και ιδεολογικά ντοκουμέντα και συζητήσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στους λογαριασμούς του κάθε κόμματος. Ακόμα, στον τρόπο εκλογής των οργάνων, στην έγκριση ή απόρριψη αιτήματος οποιουδήποτε να γίνει μέλος ενός κόμματος. Δηλαδή, θέλουν στο πιάτο το σύνολο των εσωοργανωτικών διαδικασιών.

Εκεί πάνω χρησιμοποιούν και τον εκβιασμό της χρηματοδότησης, απειλώντας με πρόστιμα, σταμάτημα της κρατικής επιδότησης και άλλες ποινές έως και με διάλυση για όσα κόμματα δεν συμμορφώνονται. Με σαφήνεια δηλώνεται ότι αποδεκτά γίνονται μόνο τα κόμματα που κινούνται εντός των ορίων της εξουσίας των μονοπωλίων, με «σεβασμό στο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο».

Οσο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ζητείται να γίνεται με «λογοδοσία» και αμφισβητείται το δικαίωμα του κάθε κόμματος να ενισχύεται ακόμα και από τις αποζημιώσεις των βουλευτών του, αφού «είναι αμφισβητούμενο κατά πόσον αυτή η μορφή χρηματοδότησης είναι συμβατή με την έννοια ότι οι βουλευτές έχουν ελεύθερη εντολή». Επιπλέον, αξιώνεται να υποχρεώνονται τα κόμματα να δημοσιοποιούν τους οικονομικούς ενισχυτές τους.

Μία προς μία οι διατάξεις αυτές πλήττουν ευθέως το ΚΚΕ που βασίζεται οικονομικά στην ενίσχυση των μελών του και σε ό,τι προσφέρουν απ' το υστέρημά τους τα λαϊκά στρώματα. Εννοείται πως σε ό,τι αφορά το Κόμμα, δεν πρόκειται να υποβάλει τη στρατηγική, την εσωοργανωτική του ζωή, ούτε τη σχέση του με τους εργαζόμενους, για έλεγχο και έγκριση στους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια

Αύριο Δευτέρα, στις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ευαγγελισμού»

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους φορείς στην Υγεία - Πρόνοια, τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στο χώρο Υγείας - Πρόνοιας, τους επιστήμονες Υγείας σε μια συνάντηση - συζήτηση προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας και τις εξελίξεις που διαγράφονται. Η συνάντηση - συζήτηση θα γίνει αύριο Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο (Δώμα) του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην πρόσκληση, που απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνεται: «Στα αμέσως επόμενα χρόνια διαφαίνονται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία του λαού. Η μεγάλη αύξηση των ανέργων και των ανασφάλιστων, η δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, σε συνδυασμό με τις ανατροπές που συντελούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, έχουν ήδη φέρει σε αδιέξοδο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Πρόκειται για εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη επιδείνωση του επιπέδου υγείας του λαού, σε σοβαρές ανθρώπινες απώλειες.

Ταυτόχρονα και στο ίδιο πλαίσιο, επιδεινώνεται η θέση της πλειοψηφίας των νοσηλευτών, των γιατρών, των φαρμακοποιών, άλλων επιστημόνων και εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Σας καλούμε να συζητήσουμε τα σοβαρά αυτά προβλήματα. Να ανταλλάξουμε σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της πάλης και της αγωνιστικής αλληλεγγύης, με στόχο την ουσιαστική διεκδίκηση και διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την προστασία και τη φροντίδα της υγείας του λαού, τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια».

Πατριδογνωμόνιο
Ανοιξη κι ανοιχτήρι

Βράζει ο κόσμος της δουλειάς απ' άκρο σ' άκρο στη Γη. Απ' τις ματωμένες στοές των νοτιοαφρικάνικων ορυχείων ως τα εργοστάσια με τους τριακόσιους νεκρούς από πυρκαγιά στο Πακιστάν. Ζωές πατημένες, καλά κρυμμένα πτώματα πίσω από τις ερμηνευτικές αθλιότητες των ντελάληδων της ενημέρωσης. Πριν από κάμποσα χρόνια θα σπάραζε από αλληλεγγύη και μια δυτική μεγαλόπολη κι οι ειρηνιστές, οι πραγματικοί κι όχι καλοπληρωμένοι ενσωματωμένοι στο σύστημα πασιφιστές του καλοθρεμμένου κώλου, θα μιλούσαν τουλάχιστον για το ρέον κοχλάζον αίμα που θρέφει το καπιταλιστικό θεριό ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και ...έδρας.

Θαρρείς κι όλος ο κόσμος έγινε τρίτος κόσμος. Οχι μ' εκείνη την περήφανη κατανόηση και συμπόνια, το σεβασμό και την έγνοια που περιβαλλόταν στις δυόμισι δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο. Αλλά με την περιφρόνηση και την αλαζονεία, το μίσος και την αταξική ανοησία, τη λάβρα εγωπάθεια των μικροαστών, που θεώρησαν πως δε θα γλιστρήσουν ποτέ. Δε θα γίνουν φτενές κλωστές ενός διεθνούς προλεταριάτου που σαστίζει όταν του λένε κατάμουτρα τ' αφεντικά ότι το ίδιο φταίει για τη μοίρα του.

Σ' ένα παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό ιστό, η χώρα μας απομονώνεται πολιτικά και πληροφοριακά έως ασφυξίας, με τεράστια την ευθύνη της ντόπιας εναπομείνασας διανόησης. Αποκόπτεται από την καθημερινή επέκταση του πολέμου και τη βίαιη εξαθλίωση γιγάντιων μαζών όπου Γης. Αγνοεί τα χιλιάδες θύματα καθημερινά. Ως συλλογικό ιστορικό υποκείμενο, ο λαός αποπολιτικοποιείται ταχύτατα. Τα πανεπιστήμια, οι χώροι δουλειάς, οι δρόμοι, τα καφενεία, οι πλατείες, δε σφύζουν από διαλεκτική αντιπαράθεση, από ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, από την προθυμία συγκρότησης εκείνων των κρίσιμων μαζών που να μπορούν να αναλάβουν, να επωμισθούν, να διεκπεραιώσουν και να εισπράξουν εν τέλει, πρωτοβουλίες. Εκείνες τις δράσεις τις ικανές να ενθαρρύνουν εντός εκτός συνόρων, όλους κι όλες εκείνους που δεν παλεύουν μόνον για το ψωμί, την επιβίωση. Αλλά το πράττουν ως πολιτικά όντα, ως άσκηση δικαιώματος, ως πολιτισμική και πολιτική κατάκτηση. Με σύγκρουση όπου δει. Με θυσίες και με αίμα. Με αυταπάρνηση και ηρωισμό υπέρ περασμένων και μελλούμενων γενεών ανθρώπων. Που σημαίνει ποτέ ως αποκτηνωμένα αθροίσματα ατομικών επιδιώξεων.

Σα να λείπει απ' τον παγκόσμιο δημόσιο μιντιακό και εξ αυτού «πολιτικό» λόγο η αιδώς. Ιδιον μόνον των ανθρώπων. Ακούω φωνές και βλέπω φάτσες που πανηγύριζαν για τη λεγόμενη και τηλεβαφτισμένη «αραβική άνοιξη». Επιπόλαια υμνημένη από μικροφωνάδες, αναλυτάδες, τηλετιμητές και κρυμμένους λογιστες, της συνομοταξίας των, νυν και στους αιώνες των αιώνων προθύμων, η άνοιξη μετατράπηκε σε χρόνο ρεκόρ σε αφόρητη μεσαιωνική ζοφερή βαρυχειμωνιά. Ζηλωτές σέρνουν πτώματα που αξιολογούνται ως διαφυγόντα κέρδη των εμπνευστών μιας ιδιότυπης ιδεολογικής αρπαχτής. Μπουλούκια κι εδώ κι αλλού στη Γη, μεσούσης και κλιμακούμενης της οικονομικής ύφεσης, τραμπούκοι σε συνοικίες και πρωτεύουσες, πουλάνε προστασία και ένα μεταθανάτιο παράδεισο, επί αντικαταβολή δουλείας. Δεν πεινάνε μόνο τα στομάχια πια. Πεινάει κι ανθρώπινη σκέψη. Για ελευθερία. Για αποδέσμευση απ' την Ανάγκη και τον Καταναγκασμό. Δραπέτευση απ' την κονσέρβα.

Χιλιάδες, εκατομμύρια φανατικές και άθλιες, ιδιοτελείς και ψυχοπαθολογικές ερμηνείες του κόσμου και της ιστορίας, συχνότατα με το μανδύα της ...καλλιτεχνικής έκφρασης εμφανίζονται κάθε λεπτό στο διαδίκτυο. Κι όμως μια, ένα βίντεο, μια είδηση, μια δήλωση, γίνεται σε ένα δυο 24ωρα, αιτία κι αφορμή, πυροκροτητής και άλλοθι για «εξεγέρσεις», «επαναστάσεις», «κινήματα» φούσκες. Που μέσα σε λίγους μήνες αποδεικνύονται κίνηση ματ στην παγκόσμια καπιταλιστική σκακιέρα για την τάδε ή δείνα ομάδα θηριωδών οικονομικών συμφερόντων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικές μεταβολές. Από πραξικοπήματα μέχρι εκλογικά αποτελέσματα χρήσιμα και παινεμένα από φανερούς και αφανείς ...επενδυτές. Απαιτείται πολλή δουλειά κι ελάχιστη φαντασία για να πωλούνται μπιρ παρά τέτοιες συνδέσεις «φαινομένων» και σκληρής καπιταλιστικής πραγματικότητας. Από καλοπληρωμένους προπαγανδιστές, φασιστοειδή σκουλήκια και ψοφοδεή μυρμηγκάκια γλιτσιασμένης ανθεκτικότητας στο νόμο των άλλων και την τάξη τη δική τους.

Είναι ώρα ρήξης. Σύγκρουσης. Κυρίως με τους πωλητές σωτηρίας και ηθικής. Με τους διακινητές του τρόμου. Μ' αυτούς που δε μίλησαν ως τώρα και ξαφνικά λένε πολλά. Η εργατική τάξη θα κλείσει το βιβλίο συλλυπητηρίων που της άνοιξαν οι δήμιοι κι οι θεατρίνοι υποστηρικτές της. Για ν' ανοίξει το τεφτέρι των λογαριασμών. Οχι μοιραία. Συνειδητά και αποφασισμένα. Σαν ανοιχτήρι στο σκοτάδι της κονσέρβας, με πηλίκο το φως...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκδήλωση τιμής στον Πέτρο Κόκκαλη

Την αγωνιστική προσφορά και το επιστημονικό έργο του Πέτρου Κόκκαλη στον αγώνα του λαού μας, θα τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη και ώρα 11.30 π.μ. στο χωριό Βροντερό του Δήμου Πρεσπών, όπου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη. Για το έργο του και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου ο Πέτρος Κόκκαλης προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως κορυφαίος γιατρός του ΔΣΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org