ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσιάζει τα προνόμια στους επιχειρηματίες ως ... «στήριξη νέων και εργαζομένων»

Eurokinissi

Το παραμύθι ότι είναι τάχα δυνατόν από την καπιταλιστική ανάπτυξη να «ωφεληθούν όλοι», λαός και επιχειρηματικοί όμιλοι, και ότι όσο «ισχυρότερη» είναι η ανάκαμψη για το κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «μέρισμα» και για τον λαό, αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη, όταν προϋπόθεση για να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης, το «μέρισμα» για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι ένα τσουβάλι αντεργατικές ανατροπές.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου έλεγε χτες ότι «οι νέοι και η μεσαία τάξη άκουσαν τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να περιγράφει το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Ελληνες». Την ώρα, δε, που η ακρίβεια (την απέδωσε σε ...«αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής») τσακίζει το εναπομείναν λαϊκό εισόδημα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών από τις πιθανές ανατιμήσεις», δημιουργώντας «έναν απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την πατρίδα και τους ανθρώπους της», βασικά κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Πρόσθεσε ότι «από την άλλη η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα: Μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις, έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, ενθάρρυνση της πρόσβασης των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στις νέες τεχνολογίες, στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι», καθώς «οι πολιτικές μας αποδίδουν. Το εθνικό κεκτημένο που δημιουργήσαμε με σώφρονα και λελογισμένη διαχείριση, το μετατρέπουμε σταδιακά σε κοινωνικό πλεονέκτημα. Το δίνουμε, το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους τους Ελληνες με δικαιοσύνη και με ταχύτητα».

Πίσω από τέτοιους πομφόλυγες βρίσκεται το γεγονός ότι ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, είναι η επέκταση των φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διατήρηση των λεγόμενων προσωρινών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για το επόμενο έτος. Αλλωστε, μια δράκα από επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και κέρδη προβλέπεται να αποσπάσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το νέο κυβερνητικό πακέτο, που έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, η γνωστή συνταγή με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καταλήγει στην πράξη να μειώνει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, να διογκώνει το «φθηνό εργατικό δυναμικό», ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στο βάλτο της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης.

Βαφτίζουν την εκμετάλλευση της νεολαίας ...«στήριξη»

Και χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να προκαλεί τους νέους, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει «έμπρακτα τη νέα γενιά» και δημιουργεί στους νέους, με ένα «πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών», «το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται, ό,τι θέλουν». Ενα ψέμα με κοντά ποδάρια, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματά της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες, ακόμα και 16χρονα παιδιά, απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας.

Και επιχειρούν να παρουσιάσουν ως προσφορά στους νέους τα δωράκια «με το κεφάλι» που θα παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 18 έως 29 ετών και θα φτάνουν τα 600 ευρώ. Μάλιστα, η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται και στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά εργασία μερικής απασχόλησης και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους. Σε αυτήν την περίπτωση για κάθε «κεφάλι» οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία νέου πλαισίου παθητικών πολιτικών απασχόλησης». Οπως προκλητικά αναφέρεται σε έκδοση του ΟΑΕΔ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την «ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των "προνομίων" που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου». Στην πράξη, ο άνεργος θα υποχρεώνεται να εντάσσεται σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να παίρνει το επίδομα το οποίο σχεδιάζεται να μειωθεί.

Τέλος, ο Γ. Οικονόμου στάθηκε στο λεγόμενο εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι «η σωτηρία του περιβάλλοντος, είναι όρος επιβίωσης (...) και για την οικονομική ευημερία», καθώς «η τουριστική οικονομία μας στηρίζεται στο κάλλος της φύσης μας. Η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας βασίζονται στην ελληνική φύση», άρα «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν έχει στενά οικολογικό χαρακτήρα». Μια έμμεση ομολογία ότι μετρούν και αυτή την υπόθεση με όρους κόστους - οφέλους, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας στα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη πράσινη Ενέργεια.

Προαναγγελία νέου κύματος ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση

Μία ακόμη προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, που για τον μήνα Ιούλη κατέγραψε αύξηση 21,2%. Ουσιαστικά πρόκειται για τον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ οι εγχώριοι βιομήχανοι, αλλά και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 21,2% τον Ιούλη 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλη 2020, οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 33,7% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 3,2% από τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρωτοστατούν μεταξύ άλλων οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια με 61,5%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων με 23,2%, στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων με 7% κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία - μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά - με μήνα αναφοράς τον Ιούνη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 12,6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 23,8%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 6,7%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 4,3% κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι η εκτίναξη της ακρίβειας στην τελική λαϊκή κατανάλωση αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ο επίσημος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,9% τον Αύγουστο (από 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων, στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» έφτασαν σε 3%, στην ομάδα «Στέγαση» σε 4,4% και στην ομάδα «Μεταφορές» σε 6,7%.

Εξάλλου, με αφορμή τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης «Moody's Analytics» ότι «το αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 8,2% το 2021 και 5,1% το 2022», ξεσάλωσαν κυβερνητικά στελέχη και αστικά ΜΜΕ, που πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες». Μόνο που οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που τους εργαζόμενους και τον λαό περιμένουν αντεργατικές ανατροπές - με εμβληματικό το έκτρωμα Χατζηδάκη για τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του δικαιώματος στην απεργία - και αντιλαϊκά μέτρα, ενεργειακή φτώχεια, καθώς επίσης νέα «πράσινα» χαράτσια, ανατιμήσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα όνειρα της νέας γενιάς δεν χωράνε σε φιλοδωρήματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη νεολαία

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους νέους το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το "πρώτο ένσημο" δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους.

Αλλωστε, το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης για τους νέους έχει αποδειχτεί με τα 10ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, με το σχολείο - εξεταστικό κέντρο και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που άφησε εκτός πανεπιστημίων 40.000 νέους, με την επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας, που μετατρέπουν τις δομές φροντίδας ανηλίκων σε γραφεία θηραμάτων για τα στόματα των "λύκων"!

Τα όνειρα της νέας γενιάς δεν χωράνε σε φιλοδωρήματα, αμοιβές με ρεπό και Gigabytes, που έχουν στόχο να κρύψουν την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των νέων ανθρώπων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org