ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παλεύουν για δουλιά και δικαιώματα!

Απεργία από σήμερα στα πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES  και GA FERRIES, σε συνέχεια των χτεσινών κινητοποιήσεων, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική

Ενα από τα πλοία που μπλόκαραν οι ναυτεργάτες
Ενα από τα πλοία που μπλόκαραν οι ναυτεργάτες
Στην αντεπίθεση περνούν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, δίνοντας ηχηρό ράπισμα στο μαύρο μέτωπο εφοπλιστών - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που έχει βάλει στο στόχαστρο, κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα και υπονομεύει ευθέως την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση των ελληνικών νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Από σήμερα στις 4 το μεσημέρι αρχίζει απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES και GA FERRIES του Αγούδημου, οι οποίες αποτελούν θυγατρικές των Μινωικών Γραμμών. Η απόφαση για την κλιμάκωση του αγώνα που άρχισε από χτες το πρωί με επίσχεση εργασίας στα πλοία της HF, που εκτελούν εξπρές δρομολόγια, πάρθηκε χτες το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Την εντολή για την απεργιακή κινητοποίηση έδωσε η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, στη χτεσινή πρώτη μέρα του αγώνα. Σύσσωμα τα πληρώματα 5 ακτοπλοϊκών πλοίων της HF κατέβηκαν στους καταπέλτες, ακυρώνοντας τον απόπλου και ρίχνοντας ταυτόχρονα στον «πάτο» τους εκβιασμούς και τις απειλές των ανθρώπων της ακτοπλοϊκής εταιρίας και συγκεκριμένα του αρχιπλοιάρχου Αντώνη Μαρινάκη και του αρχιμηναχικού Θανάση Παούρη.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται, για να προστατεύσουν το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν βάλει «στο μάτι» οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ξεκινώντας από τη μη καταβολή υπερωριών, έξτρα αμοιβών από τα εξπρές δρομολόγια, διανυκτερεύσεων και άλλα. Αγωνίζονται, για να προστατέψουν ακόμα και αυτή την «ανάπηρη» ναυτεργατική νομοθεσία, που στο όνομα των εφοπλιστών συμφερόντων έχει μετατρέψει σε «κουρελόχαρτο», ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η υπογραφή που έβαλε φαρδιά πλατιά ο υπουργός, εγκρίνοντας την ακινησία για ετήσια επιθεώρηση 6 πλοίων της HF, τα οποία ήδη έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία, παραβιάζοντας μάλιστα το δίμηνο που προβλέπεται ως χρόνος ακινησίας. Με την υπογραφή αυτή ο υπουργός παραβίασε ευθέως το ΝΔ187/73 και έδωσε το «οκέι» για να βρεθούν στη στεριά 380 ναυτεργάτες!

Ουσιαστικά τα όσα επιχειρούν εφοπλιστές και κυβέρνηση στην ακτοπλοΐα αποτελούν πρόβα τζενεράλε για την αλλαγή του σημερινού θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τινάζει στον αέρα το δικαίωμα της χώρας μας να δρομολογεί στις εσωτερικές θαλάσσιες γραμμές πλοία με ελληνική σημαία και Ελληνες ναυτεργάτες.

Δυναμική η αρχή

Η χτεσινή πρώτη μέρα του αγώνα ξεκίνησε στις 8 το πρωί με την ακινητοποίηση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ». Με το σύνθημα των συνδικαλιστών από τα ναυτεργατικά σωματεία, όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου κατέβηκε στον καταπέλτη σχηματίζοντας ανθρώπινο φράγμα. Ακολούθησαν τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν και οι επιβάτες παρά τις προσπάθειες των πρακτόρων και των ανθρώπων της εταιρίας να τους στρέψουν εναντίον των πληρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 5.30 το απόγευμα δεκάδες επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν με τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ», έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΗF απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Η ΠΝΟ με χτεσινή της ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής καλεί «τα μέλη των πληρωμάτων και γενικότερα όλους τους ναυτεργάτες να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, για να δώσουμε με επιτυχία τους νέους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας». Υπογραμμίζει δε ότι: «Είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει παραπέρα τους αγώνες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της συνδικαλιστικής δράσης και παράλληλα ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, την ευθύνη της οποίας, όμως, ακέραια φέρει η παραπάνω εταιρία».

Παράνομες και προκλητικές οι απολύσεις

Παράνομη και προκλητική χαρακτηρίζουν την απόλυση 350 ναυτεργατών από την εταιρία HELLAS FERRIES, θυγατρικής των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, σε σχετική Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Οπως τονίζεται στην ερώτηση, η HELLAS FERRIES «παραβιάζοντας το Ν.Δ.187/73 "περί κώδικος δημόσιου ναυτικού δικαίου", που προβλέπει την υποχρεωτική λειτουργία των πλοίων 10 μήνες το χρόνο, θέτει παράνομα σε ακινησία τα ακτολποϊκά πλοία ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ - ΕΞΠΡΕΣ ΕΡΜΗΣ - ΜΙΛΕΝΑ - ΑΔΩΝΙΣ - ΝΤΑΛΙΑΝΑ , παρότι μέσα στο έτος 2000 έχει χρησιμοποιήσει και παραβιάσει το χρόνο της δίμηνης αργίας, για την πραγματοποίηση των εργασιών που αφορούν την ετήσια επιθεώρηση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι «το αποτέλεσμα της εφοπλιστικής αυθαιρεσίας είναι επώδυνο τόσο για την εξυπηρέτηση των νησιών όσο και για το δικαίωμα δουλιάς των ναυτεργατών, που αντιμετωπίζουν πογκρόμ απολύσεων. Ταυτόχρονα, η εταιρία παραβιάζοντας ωμά τη νομοθεσία και τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αρνείται να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές, εξαπολύοντας τρομοκρατική επίθεση ενάντια στα πληρώματα των πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή με απειλές και εκβιασμούς προσπαθεί να υφαρπάξει από τους ναυτεργάτες «δηλώσεις» περί παραίτησης από οικονομικές και άλλες απαιτήσεις έναντι της ναυτιλιακής εταιρίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι μεγάλες. Η αντιναυτεργατική πολιτική στηρίζει και αποθρασύνει την εφοπλιστική ασυδοσία. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τον μονοπωλιακό έλεγχο των ακτοπλοϊκών γραμμών και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας λαμβάνουν, ήδη, επικίνδυνες διαστάσεις».

Ο υπουργός ερωτάται τι μέτρα πρόκειται να πάρει: «Για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΝΔ 187/73, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών και την αντιμετώπιση των παράνομων, αυθαίρετων απολύσεων των ναυτεργατών. Για την αντιμετώπιση της εφοπλιστικής τρομοκρατίας μέσα στα καράβια. Για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των ναυτεργατών, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να είναι μόνο η αρχή
  • Επιτακτική προβάλλει η επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, στην οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν χαρακτήρα γενικότερης αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων συμμετέχει στην απεργία και προετοιμάζει κλιμάκωση του αγώνα

Στη μάχη της απεργίας στις 10 Οκτώβρη ρίχνονται πολλές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγωνιστική και αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Ηδη εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες υιοθετούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, απαιτώντας ταυτόχρονα να υπάρξει συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και μετά την 24ωρη απεργία της 10ης του Οκτώβρη.

Στην προχτεσινή Ολομέλειά της, η διοίκηση της ΓΣΕΕ ενέκρινε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την 24ωρη απεργία και την οργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου. Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΠ», περιλαμβάνει την προώθηση των θέσεων της Συνομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης, την προώθηση του ψευτο-τριανταπεντάωρου με βάση τις προτάσεις της, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και την «περιφρούρηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων θα είναι το κριτήριο της συνέπειας απέναντι σ' αυτό τον αγώνα, που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, αλλά και ο μόνος δρόμος που της μένει, για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ και στην ολομέλεια της Συνομοσπονδίας απαίτησαν να δοθεί συνέχεια με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη, με απεργίες τον Οκτώβρη και Νοέμβρη, ενώ κατέθεσαν ένα διαφορετικό και ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που απαντά από ταξικές θέσεις στην αντεργατική λαίλαπα.

Στο μεταξύ, ενώ συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ πραγματοποιούν περιφερειακές συσκέψεις για την απεργία, η πλειοψηφία της, πιστή στη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου», συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους». Ετσι τη Δευτέρα το προεδρείο της θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) . Χτες εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΣΕΕ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για μερική απασχόληση.

Μήνυμα αντίστασης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

«ΟΧΙ» στη λαιμητόμο της υπερεκμετάλλευσης, που οδηγούν την εργατική τάξη, κυβέρνηση και ΣΕΒ, λένε οι οικοδόμοι και συμπαρατάσσονται με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου των οικοδόμων στο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Η απεργία στις 10 Οκτώβρη, θα είναι το πρώτο βήμα πάλης, για το σύνολο των αιτημάτων της εργατικής τάξης, αλλά και των ιδιαίτερων κλαδικών. Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία να προκηρύξει νέες απεργιακές πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη σε ημερομηνίες που θα καθορίσει αυτή.

Στην απόφαση της Ολομέλειας η Ομοσπονδία Οικοδόμων διαπιστώνει: «Με άλλοθι τη μείωση της ανεργίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την καταδίκη της εργατικής τάξης. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για γενίκευση της πλήρους ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου (διευθέτησή του ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιο κ.λ.π.), η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων οδηγούν στη λαιμητόμο της υπερεκμετάλλευσης το σύνολο της εργατικής τάξης. Παράλληλα δίνουν ισχυρό χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη συλλογική δράση, στη συλλογική διεκδίκηση, σπάνε τους κρίκους που δένουν την εργατική τάξη, κτυπούν κάθε οργανωμένη μορφή συνδικαλιστικού κινήματος.

Η επίθεση του κεφαλαίου - υπογραμμίζεται στην απόφαση - δεν είναι αποσπασματική, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα με τις σαρωτικές ανατροπές εργασιακών κατακτήσεων, οργανώνουν την επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, με στόχο την πλήρη διάλυσή της και το πέταμα των εργαζομένων στα "σαγόνια" των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, σχεδιάζουν την παράδοση της υγείας και εκπαίδευσης στις πολυεθνικές.

Γι' αυτό, σημειώνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η αυξανόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του, δεν αντιμετωπίζεται με "διαλόγους" και ταξική συνεργασία, αλλά με οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση, σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνδικάτο Λάρισας

Τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ καταδικάζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Λάρισας. Τα μέτρα αυτά, τονίζει, θα οξύνουν ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα μεγαλώσουν τη φτώχεια και ικανοποιούν τις ορέξεις της μεγάλης εργοδοσίας. Το συνδικάτο επικρίνει τη ΓΣΕΕ για τη στάση της στο σύνολο των προβλημάτων και ομόφωνα αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ που θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν παραδίδει κατακτήσεις

Συμμετέχει στην πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, προετοιμάζει απεργία το Νοέμβρη και υιοθετεί το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ 

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 10 του Οκτώβρη, με το δικό του ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο, αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το ΕΚΛ καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που δεν προχωρά σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα για τη συσπείρωση των εργαζομένων, ώστε να μπει «φρένο» στην άγρια επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά τους, το ασφαλιστικό και οι τομείς της δημόσιας παιδείας και της υγείας.

Στη συνεδρίασή του το ΔΣ του ΕΚΛ αποφάσισε, επίσης, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και 24ωρη απεργία το Νοέμβρη (δεν καθορίστηκε ημερομηνία). Στις 23 του Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του ΕΚΛ θα λάβει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Επίσης, στις 22 του Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου θα συμμετάσχει στη διαδήλωση των συνδικάτων της Ευρώπης στην Πράγα, όπου θα γίνεται συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στις 26 του Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΛ σύσκεψη όλων των μαζικών φορέων της πόλης για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και την απόκρουση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ στις 29 του μήνα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών στη Γαλλία. Στις 21 του Σεπτέμβρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα σωματεία της δύναμής του θα δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα. Επίσης, στις 20 του Σεπτέμβρη θα γίνει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης για την καταγγελία των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει μεταξύ των άλλων: «Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα, αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων. Δε θα το επιτρέψουμε. Καλούνται τα σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα, να ενημερώσουν τα μέλη τους και να κλιμακώσουν τους ταξικούς αγώνες. Να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τους στημένους διαλόγους».

Αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει τους νέους εργοδότες, τους αδελφούς Σαράντη, αλλά και τη διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, που κατέχει το 30% των μετοχών, για το όργιο τρομοκρατίας και των απολύσεων στην επιχείρηση. «Οι καινούριοι εργοδότες - τονίζει - με την ανοχή της πολιτείας, καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αμοιβές και εφαρμόζουν ένα βάρβαρο εργασιακό μεσαίωνα».

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στην 24ωρη απεργία της 10ης του Οκτώβρη αποφάσισε και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού-Δέρματος Λάρισας, το οποίο, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, συγκαλεί γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΛ.

Οι συνταξιούχοι

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στον ταξικό αγώνα του ΠΑΜΕ και με την αγωνιστικότητά τους να ματαιώσουν όλα τα αντιλαϊκά σχέδια, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Νομού Λάρισας. Καταγγέλλει, δε, την υποταγμένη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συναινούν σ' αυτή, καθώς και τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που αποτελούν το «Δούρειο Ιππο» του «κοινωνικού διαλόγου», και την προσπάθειά τους να πλήξουν καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων με απώτερο σκοπό την επιστροφή της εργατικής τάξης στο μεσαίωνα.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικά και αισιόδοξα

Την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, στις 8.30 το πρωί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου

Ηχηρό και μαζικό μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, αναμένεται να στείλει η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που θα γίνει την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ.

Στην πρόκληση του Συνδικάτου προς τους οικοδόμους, για τη συμμετοχή τους στη συνέλευση, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «η κυβέρνηση με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας τις αξιώσεις των βιομηχάνων, μεγαλοκατασκευαστών, τραπεζιτών, εφοπλιστών, επιδιώκει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - και ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, να περάσει δέσμη αντεργατικών μέτρων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Οι οικοδόμοι της Αθήνας κάτω από αυτές τις συνθήκες, προχωρούν σε μια συνέλευση «που θα βάλει τα θεμέλια για την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και συντονίζουμε τη δράση μας με ολόκληρη την εργατική τάξη κι όλους αυτούς που χτυπιούνται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Δημιουργούμε το Αγωνιστικό Μέτωπο Πάλης κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια εποχή που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τα αντεργατικά της σχέδια, τις αρνητικές αλλαγές σε Παιδεία και Υγεία, την εφαρμογή σκληρής εισοδηματικής πολιτικής, φορολογικής αφαίμαξης των εργαζομένων, καταστροφή της οικονομίας της χώρας, με το ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων στους μεγαλοκαπιταλιστές, συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση σχετίζονται με αυτή τη γενικότερη επίθεση, αλλά και ειδικότερα ζητήματα του κλάδου, όπως το αίτημα για σύνταξη στα 55, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για εφαρμογή του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, την επαναφορά του συντελεστή στο 1 τ.μ - 1,50 ένσημα, και το δικαίωμα στη δουλιά. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε ζητήματα ανεργίας και ακρίβειας, αλλά και της Παιδείας.

Στόχοι της Γενικής Συνέλευσης των οικοδόμων είναι η μεγάλη και μαζική προσέλευση που θα επιτευχθεί όχι μόνο από τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουν οι εργαζόμενοι στο ταξικό συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά κι από τις αλλεπάλληλες εξορμήσεις συνεργείων οικοδόμων στους χώρους δουλειάς, που γίνονται αυτό το διάστημα στα μεγάλα έργα και στα εργοτάξια, για την περιφρούρηση του 5ήμερου και του ωραρίου. «Υπ' αριθμόν ένας» όμως στόχος, είναι η ενότητα των εργαζομένων με τη μαζική τους συμμετοχή σε κάθε μορφή πάλης.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται κι από τους αλλοδαπούς οικοδόμους που θεωρούν το Συνδικάτο αποκούμπι τους, από τη μεγάλη προσφορά και δράση του για τις λευκές και πράσινες κάρτες. Στη Συνέλευση καλούνται και νέοι συνάδελφοι (έχει δημιουργηθεί επιτροπή), το «νέο αίμα» του Συνδικάτου που μπολιάζεται με αγωνιστικές εμπειρίες.

Τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα και η μεγάλη απήχηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ανησυχούν την κυβέρνηση, που δίνει βάρος στην καταστολή. Ειδικότερα να θυμίσουμε ότι η ΠΑΣΚΕ μέσω του συνδικαλιστή της Καραγιάννη μετά τη συντριβή που υπέστη στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων έκανε ένσταση για ακύρωση των εκλογών. Η ένσταση απορρίφτηκε από το Μονομελές σαν αόριστη. Εκαναν όμως έφεση που εκδικάζεται στο Δευτεροβάθμιο στις 7 Δεκέμβρη.

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ενισχυόμενη από την κυβέρνηση εφοπλιστική ασυδοσία που οδήγησε στις απολύσεις 380 ναυτεργατών από την "HELLAS FERRIES" και στην ωμή καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο ναυτεργατικό χώρο. Τάσσεται ενεργός συμπαραστάτης στις ναυτεργατικές κινητοποιήσεις και απαιτεί: Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ