ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Θητεία χωρίς λούφα και ρουσφέτια

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Λιβύης, του Αιγαίου και του Εβρου. Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση και την υγειονομική πανδημία του κορονοϊού, κάνουν τη ζωή των στρατευμένων (μονίμων - κληρωτών) και των οικογενειών τους πιο δύσκολη και εμμέσως επηρεάζουν την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο η άμυνα της πατρίδας μας.

Ο κάθε νέος που καλείται να ενταχθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις με την όποια ιδιότητα, έχει συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις και εμπειρίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Οι νέοι είναι εύπλαστες και υπό διαμόρφωση προσωπικότητες, γι' αυτό και θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό, προκειμένου να ενσωματωθούν ομαλά στον κορμό των Ενόπλων Δυνάμεων και το διάστημα αυτό να είναι μια περίοδος χρήσιμη και εποικοδομητική, χωρίς τραυματικές εμπειρίες. Δεν θα πρέπει το διάστημα της θητείας τους να θεωρηθεί νεκρό και χωρίς σημασία και να αναζητούνται κάθε είδους βολέματα, να χρησιμοποιούνται μέσα (βύσματα), λούφες κ.ά.

Η «λούφα» προέρχεται από το ρήμα λουφάζω (μένω ακίνητος, σιωπηλός σε μια θέση για να παραμείνω απαρατήρητος) και συνδέεται με την «παραλλαγή» (απόκρυψη, καμουφλάζ). Στις Ενοπλες Δυνάμεις η «λούφα και παραλλαγή» έχει την έννοια ότι ο στρατευμένος προσπαθεί να μη γίνεται αντιληπτός για να μην του ανατεθεί κάποιο καθήκον ή εργασία. Αυτό, όμως, γίνεται εις βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων του. Η κακή αυτή συμπεριφορά παρατηρείται κυρίως στα μικρά κλιμάκια διοίκησης και συνδυάζεται με την αντίληψη ότι «εάν έχεις βύσμα ή λουφάρεις στο στρατό, θα περάσεις ζάχαρη...». Δυστυχώς, η αντίληψη αυτή δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα και τη φιλοσοφία που διέπει τη στρατιωτική θητεία στη χώρα μας. Δημιουργείται από τα φαινόμενα ανισότητας που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της στράτευσης μεταξύ των «ημετέρων και των άλλων». Η νοοτροπία αυτή θα αλλάξει όταν η μέση ελληνική οικογένεια πειστεί ότι το παιδί της θα υπηρετεί με τους ίδιους όρους που υπηρετούν οι άλλοι στρατευμένοι.

Δυστυχώς, στις Ενοπλες Δυνάμεις η «λούφα και παραλλαγή», εκτός από ταινία, έχει γίνει «φάμπρικα» των αστικών κομμάτων για την εξαγορά ψήφων. Το άθλιο αυτό σύστημα παραμένει στεγανοποιημένο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να μην προκαλείται η κοινή γνώμη από τα περιβόητα «ρουσφέτια» ή πιο κομψά «κοινωνικά αιτήματα». Φτάσαμε στο σημείο εκατοντάδες οπλίτες από κάθε ΕΣΣΟ να αποφεύγουν τα σύνορα, να προτιμούν Αεροπορία και Ναυτικό, αντί Στρατού Ξηράς και ειδικά να μη θέλουν τα δύσκολα όπλα του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων. Με την κατάταξη του «ημέτερου στρατεύσιμου» επιλέγεται και η κατάλληλη ειδικότητα που θα του επιτρέψει να τοποθετηθεί στην πλησιέστερη από το σπίτι του μονάδα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτρο του δυνατού δεν πρέπει να δέχονται ή να υποθάλπουν αυτές τις πρακτικές, οι οποίες διαταράσσουν το πνεύμα της μονάδας.

Ο στρατευμένος πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στη μονάδα του με τη στάση του και τη συμπεριφορά του, να φροντίζει την εμφάνισή του, την καθαριότητά του και να απαιτεί να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής. Πρέπει, επίσης, να είναι πρωτοπόρος στις ασκήσεις, στην εκπαίδευση και στις διάφορες δουλειές. Να είναι αντίθετος σε κάθε είδους βόλεμα, να απεχθάνεται τη λούφα, το καψόνι, το κάρφωμα και το βύσμα. Να μην αφήνει να περνάει απαρατήρητο κανένα γεγονός που είναι σε βάρος των στρατευμένων και να το αναφέρει αμέσως. Να μη δέχεται να προσβάλλεται η προσωπικότητα του ίδιου ή των συναδέλφων του και να μην επιτρέπει την αναφώνηση εθνικιστικών - ρατσιστικών συνθημάτων κ.ά. Μόνο τότε η στρατιωτική θητεία δεν θα δημιουργεί άγχος και ερωτήματα για το «πώς θα περάσει ο καιρός». Η στράτευση δεν πρέπει να θεωρείται «χαμένος χρόνος» και να καλλιεργούνται έτσι απαράδεκτες αντιλήψεις, όπως: «Οσο κοιμάσαι η θητεία σου μικραίνει».

Η στρατιωτική θητεία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλάζει την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των νέων. Για να έχουν, όμως, μια ομαλή, δημιουργική και χρήσιμη θητεία οι στρατευμένοι, πρέπει να διατηρήσουν την αγωνιστική τους στάση, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που θα τους παρουσιαστούν και να έχουν επαφές με τους συναδέλφους τους, πλην των φασιστών. Πρέπει να διεκδικούν και να έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν και ως πολίτες. Επίσης, πρέπει να διεκδικούν το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαμαρτυρία για τα προβλήματα της θητείας κ.ά. Να μπορούν να συμμετέχουν δραστήρια μέσα στα συνδικάτα, στους συλλόγους των εργαζομένων και στους άλλους φορείς του λαϊκού και φιλειρηνικού κινήματος.

Να απαιτούν:

  • Αξιοκρατία και ίση αντιμετώπιση.
  • Να μη δέχονται να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις καταστολής εναντίον του λαού μας.
  • Την κατάργηση των δήθεν «ειρηνευτικών» αποστολών καταστολής εναντίον των άλλων λαών.
  • Να σταθούν χωρίς φόβο και με παρρησία ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Επιστολή φαντάρων από το στρατόπεδο «Περισσάκη» στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

Σε επιστολή τους φαντάροι από το στρατόπεδο «Περισσάκη» της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, μας γράφουν:

«Είμαστε νεοσύλλεκτοι φαντάροι από το στρατόπεδο "Περισσάκη" της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Υπηρετούμε τη θητεία μας σε μια δύσκολη περίοδο, μιας και διαδραματίζονται επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή που οξύνουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και ταυτόχρονα πληθαίνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, που δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τα στρατόπεδα.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη επιφύλαξη τις εξελίξεις με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ακούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από κάποια στελέχη ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία, που διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ομως κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει σε ορισμένα καίρια ερωτήματα που έχουμε. Το Καστελόριζο περιλαμβάνεται στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή υπό το πρίσμα των συμφερόντων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ έπαψε να αποτελεί κόκκινη γραμμή και σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα; Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνονται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και αν ναι, με τι επήρεια; Εχει συμφωνηθεί μικρότερη ή όχι επήρεια για την Κρήτη;

Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που έχουμε οι φαντάροι στο στρατόπεδο. Βέβαια οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι υπερφίαλοι πανηγυρισμοί και τυμπανοκρουσίες. Ακούμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Την ίδια στιγμή όμως διαβάζουμε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, που λένε ότι τους συμφέρει η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου. Συνεπώς διερωτόμαστε: Μήπως πίσω από τα μεγάλα λόγια για ιστορική συμφωνία καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Επίσης μεγάλο ερώτημα μας προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφησυχάσει τον ελληνικό λαό μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, προβάλλοντας συμμαχίες και συμφωνίες που έχει κλείσει. Ως φαντάροι αναρωτιόμαστε αν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο λαός μπορεί να εναποθέσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε θεσμούς και "συμμάχους" που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζουν διαφιλονικούμενα ύδατα την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μπορούμε να εμπιστευτούμε την ΕΕ και τις ΗΠΑ που πιέζουν και ανοίγουν τον δρόμο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο; Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την παρέμβαση της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γερμανίας που επιδιώκει να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, άνοιξε η συζήτηση περί συμβιβασμού και δίαυλου επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. `Η οι δηλώσεις ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συμβάλλουν ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο".

Επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως έναν "τρελό" ηγέτη, που κάνει ό,τι κάνει για εσωτερική κατανάλωση γιατί πέφτουν τα ποσοστά του. Εχουμε πείρα, ξέρουμε ότι η προσπάθεια αυτή στοχεύει να αποκρύψει τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών. Θέλει να προβάλει πως ό,τι γίνεται είναι λόγω ενός τρελού, όπως έκανε και με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που το χαρακτήρισε φαεινή ιδέα του Ερντογάν, για να αποκρύψει ότι ήταν άμεση συνέπεια της επέμβασης των "συμμάχων" ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Λιβύη.

Σαν να μη φτάνανε αυτά, οι Ελληνες φαντάροι είναι έρμαια του κορονοϊού μέσα στα στρατόπεδα λόγω της έλλειψης μέτρων. Το στρατόπεδό μας και ο λόχος μας χτυπήθηκαν από την πανδημία και η ταχύτητα αντίδρασης ήταν πολύ αργή. Φάνηκε ότι η Υγεία στις μέρες της πανδημίας αποτελεί θύμα του κέρδους. Φαίνεται ότι η έννοια της πρόληψης έχει ξεγραφτεί από την κυβέρνηση, μιας και οι μάσκες που δόθηκαν στους φαντάρους ήταν "μηδέν", στελέχη και φαντάροι στοιβάζονταν στα εστιατόρια χωρίς κανένα μέτρο απόστασης. Πραγματοποιούνταν αγγαρείες στα εστιατόρια χωρίς μάσκες και γάντια. Η κατάσταση αυτή οδήγησε αρκετούς φαντάρους αλλά και στελέχη να νοσήσουν από τον κορονοϊό και μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, όμως έχουμε βγάλει συμπεράσματα πλέον και έχουμε πείρα. Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της να εφησυχάσει τον λαό. Γνωρίζουμε ότι οι συμφωνίες της, οι συμμαχίες, οι δηλώσεις στήριξης αποτελούν περαιτέρω εμπλοκή του λαού μας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντά μας. Δεν εμπιστευόμαστε τους δήθεν "συμμάχους" και παλεύουμε για αποδέσμευση και απεμπλοκή από αυτούς τους οργανισμούς. Αρνούμαστε την αναμονή και τη στάση του αμέτοχου παρατηρητή που μας έχουν ετοιμάσει, γιατί ξέρουμε ότι μόνο οι λαοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκχωρηθεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, δεν θα αλλάξει κανένα σύνορο.

Ταυτόχρονα παλεύουμε ώστε να μη θυσιάζεται η υγεία των φαντάρων και του μόνιμου προσωπικού στο βωμό του κέρδους και διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και πρόληψης για την πανδημία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ