ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Στο ... ύψος τους τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο πρώτο εξάμηνο του 2000 εντοπίστηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές συνολικής αξίας 197 δισ. δραχμών, ενώ οι πτωχεύσεις (αιτήσεις και κηρυχθείσες) έφτασαν τις 1.338

Ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, τον Ιούνη του 2000, ενώ τον ίδιο μήνα πτώχευσαν ή κίνησαν τις διαδικασίες πτώχευσης, συνολικά, άλλες 200 επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Αν προσθέσουμε στα νούμερα αυτά (ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, καθώς και τις πτωχεύσεις του Ιούνη) και τα νούμερα του προηγούμενου πενταμήνου (Γενάρης - Μάης 2000), τότε για το πρώτο εξάμηνο του 2000 προκύπτει η ακόλουθη εικόνα: Τα «φέσια» στην αγορά στο διάστημα Γενάρης - Ιούνης 2000 ανήλθαν στο ποσό των 197 δισ. δραχμών, ενώ χρεοκόπησαν ή κίνησαν τις διαδικασίες πτώχευσης συνολικά 1.338 επιχειρήσεις.

Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία για τα «φέσια» στην αγορά και τις πτωχεύσεις που αφορούν τον Ιούνη και το α` εξάμηνο του 2000, συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία, τότε θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μείωση, τόσο στη συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, όσο και των πτωχεύσεων (κηρυχθεισών ή αιτήσεων που υποβλήθηκαν για πτώχευση).

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν ότι:

  • Η αξία των απλήρωτων (διαμαρτυρημένων) συναλλαγματικών στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2000 ανήλθε στο ποσό των 41,4 δισ. δραχμών, έναντι 44,9 δισ. δραχμές το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Παρατηρείται, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 7,8%.
  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο ποσό των 128,1 δισ. δραχμών, αντί 132,8 δισ. δραχμών πέρσι (μείωση 3,5%).
  • 982 επιχειρήσεις δήλωσαν υποψήφιες για χρεοκοπία, όπως καταμαρτυρούν οι ισάριθμες (982) αιτήσεις πτώχευσης. Με δεδομένο ότι στο α` εξάμηνο του 1999 είχαν καταγραφεί 1.229 αιτήσεις πτώχευσης, προκύπτει μείωση των υποψήφιων για χρεοκοπία επιχειρήσεων της τάξης του 20,1%.
  • 356 επιχειρήσεις πτώχευσαν οριστικά και ...με «βούλα», καθώς εκδόθηκαν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ομως και στις οριστικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων παρατηρείται μείωση της τάξης του 15%, καθώς στο περσινό εξάμηνο είχαν εκδοθεί 419 δικαστικές αποφάσεις πτώχευσης.

Το γεγονός, βέβαια, ότι στο φετινό εξάμηνο παρατηρείται μείωση και στην αξία των «φεσιών» που καταγράφτηκαν στην αγορά και στον αριθμό των πτωχεύσεων (τελικών ή δρομολογημένων), σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βελτίωση». Κι όμως, από αρκετά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ακούστηκαν σχόλια που μιλούσαν για «βελτίωση» στους λεγόμενους «δείκτες ασφυξίας», ξεχνώντας προφανώς ότι ...κάπου υπάρχει και «πάτος».

ΕΒΡΟΣ
Στη σφαγή 1.000 βοειδή

Ο αφθώδης πυρετός εξοντώνει τα ζώα και η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η θανάτωση 1.000 και πλέον βοοειδών στο νομό του Εβρου από μονάδες μολυσμένες με αφθώδη πυρετό. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την καταπολέμηση της επιζωοτίας που έχει εμφανιστεί στην περιοχή των Φερών και έχει προσβάλλει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οχτώ κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα φέρνει τους παραγωγούς του Εβρου σε απόγνωση, αφού πέρα από αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν και την ελληνική πολιτεία, η οποία τηρώντας πιστά τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύει στην πράξη την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μονάδων σε σύγχρονη βάση.

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτουν μερικώς τα έξοδα αναπλήρωσης του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς να υπολογίζεται η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός από την παύση της λειτουργίας των μονάδων. Την ίδια ώρα άλλωστε οι τόκοι για τα δάνεια τρέχουν.

Από την άλλη, το απαράδεκτο καθεστώς των ποσοστώσεων που απαγορεύει στη χώρα μας, παρ' όλο που είναι ελλειμματική σε γάλα και κρέας, να αναπτύξει παραπέρα τη βοοτροφία, καθηλώνει ουσιαστικά τους παραγωγούς σε μεθόδους εκτροφής ξεπερασμένες από δεκαετίες.

Με αφορμή άλλωστε το πρόβλημα που ενέσκηψε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, έγινε την Τετάρτη 12 του μήνα σύσκεψη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) του Ν. Εβρου, οι οποίες μεταξύ άλλων ζητούν «να ενταχθεί ο Ν. Εβρου σε ειδικό καθεστώς ποσοστώσεων και δικαιωμάτων για την κτηνοτροφία».

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Τμήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Λάζαρος Ανδρεανίδης, «το πρόβλημα του αφθώδους πυρετού δεν πρόκειται να ξεπεραστεί μόνο με εμβολιασμούς, γιατί πέρα από το ότι αυτοί έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα, τελούν ουσιαστικά υπό απαγόρευση από την ΕΕ, αφού σύμφωνα με σχετική οδηγία όποιο ζώο εμβολιαστεί μπαίνει σε καραντίνα για δύο χρόνια».

«Το πρόβλημα του αφθώδους δε θα λυθεί παρά σε συνάρτηση με μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Με κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών», επισημαίνει ο Λάζαρος Ανδρεανίδης. Και καταλήγει: «Η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων και η παροχή τεχνογνωσίας στους παραγωγούς για δημιουργία μονάδων με ενσταβλισμένες αγελάδες μεικτής κατεύθυνσης - γαλακτοπαραγωγικής και κρεοπαραγωγικής - μπορεί να καταστήσει τις εκμεταλλεύσεις οικογενειακού τύπου βιώσιμες. Παράλληλα, θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και θα καταπολεμήσει μια και καλή ζωονόσους όπως ο αφθώδης πυρετός».

TΡΑΠΕΖΕΣ
Εγκρίθηκε η συγχώνευση Eurobank - Εργασίας

Μετ' «εμποδίων» πραγματοποιήθηκε η χτεσινή έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της EFG Eurobank, του σχεδίου συμβάσεως συγχωνεύσεως με την Τράπεζα Εργασίας διά απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη. Κι αυτό, γιατί την ώρα που οι μέτοχοι της EFG Eurobank συζητούσαν το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών, βρισκόταν σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Εργασίας διεκδικώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μετά την απορρόφηση της Εργασίας από την Eurobank. Επιφυλάξεις για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, εκφράστηκαν και στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Η επωνυμία του νέου τραπεζικού οργανισμού που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, είναι Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. Πέρα από την έγκριση της συγχώνευσης και της αλλαγής της επωνυμίας, στη γενική συνέλευση της EFG Eurobank αποφασίστηκε η μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 500 δραχμές σε 850 δραχμές.

Μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρόεδρος παραμένει ο Γ. Γόντικας και μετά τη θέση του προέδρου θα την αναλάβει ο Ξενοφών Νικήτας.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δημοπρασία ομολόγων 200 δισ. δραχμών

Ποσό συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων δραχμών, προσδοκά να εισπράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του δημοσίου, με τη νέα δημοπρασία κρατικών ομολόγων που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 18 του Ιούλη. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου - που θα διενεργηθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους - είναι σε άυλη μορφή, πενταετούς διάρκειας, με άνοιγμα (re-opening) της έκδοσης 24 Μαρτίου 2005 και σταθερού επιτοκίου 5,95.

Στην ίδια ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι:

  • με βάση σχετική ρύθμιση που ισχύει από το Γενάρη του 1999, για τους μονίμους κατοίκους εξωτερικού δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου στους τόκους (προβλέπεται δηλαδή απαλλαγή από τη φορολόγηση των τόκων)
  • για τα ομόλογα αυτά, δε θα δοθεί καμιά προμήθεια και η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους λεγόμενους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς
  • θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές, μέχρι και το 20% του δημοπρατούμενου ποσού
  • η ημερομηνία διακανονισμού των δημοπρατούμενων ομολόγων ορίστηκε η 21 Ιουλίου 2000.
Μελέτη για την Ελλάδα στην ΟΝΕ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ALL MEDIA» με τίτλο «Η Ελλάς στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση - Προκλήσεις και αναγκαίες προσαρμογές» το βιβλίο του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Ι. Χαλικιά.

Πρόκειται στην ουσία για μια νέα μελέτη του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με στοιχεία για τις καταστατικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μηχανισμών άσκησης νομισματοπιστωτικής πολιτικής στις νέες συνθήκες της ΟΝΕ. Εκτός των άλλων, στη μελέτη καταγράφονται διάφορες πλευρές των πολιτικοοικονομικών επιπτώσεων από την ένταξη και κυρίως τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, όπως οι περιορισμοί στην άσκηση εθνικής νομισματοπιστωτικής πολιτικής, η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οικονομικά πλεονεκτήματα και το οικονομικό κόστος κλπ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ