ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ

Associated Press

ΗΠΑ
Η κρατική βία σε ... σλόου μόσιον

Εκκληση για ηρεμία απευθύνει η ηγεσία της κοινότητας των μαύρων στα μέλη της, ενώ το FBI και η Εισαγγελία της Φιλαδέλφειας διαβεβαιώνει ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει η διενέργεια έρευνας, για να εξακριβωθεί κατά πόσον τίθεται ζήτημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού μαύρου υπόπτου από ομάδα αστυνομικών. Οι εικόνες έκαναν το γύρο όλων των τηλεοράσεων από την κάμερα τηλεοπτικού σταθμού, την Τετάρτη, και η οργή βράζει στην 5η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο 32χρονος Τόμας Τζόουνς, ύποπτος κλοπής που συνελήφθη μετά από καταδίωξη, τους απείλησε με όπλο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη βρεθεί. Το επεισόδιο παραλληλίζεται με αυτό του άγριου ξυλοδαρμού του, επίσης, μαύρου Ρόντνεϊ Κινγκ, το 1992 στο Λος Αντζελες, που πυροδότησε την αιματηρή πολυήμερη εξέγερση, η οποία είναι ακόμη νωπή στις μνήμες όλων.

ΙΤΑΛΙΑ
Η «Ουνιτά» οδεύει προς το τέλος...

ΡΩΜΗ.-

Σε καθεστώς «αναγκαστικής διαχείρισης», με σκοπό την πώλησή της, είναι από χθες μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ευρώπης, το μέχρι πρότινος επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η «Ουνιτά».

Η εφημερίδα που ίδρυσε 76 χρόνια πριν ο Αντόνιο Γκράμσι, το 1997, προσπάθησε να αλλάξει φυσιογνωμία και ταυτότητα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει πολιτικά τους «ιδιοκτήτες», που δεν ήταν άλλοι από τους «Δημοκράτες της Αριστεράς», το μεγαλύτερο τμήμα του πάλαι πότε κραταιού ΙΚΚ, που διασπάστηκαν από το 1991 και βρίσκονταν πλέον στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η πιο «λάιτ» πολιτικά έκδοση έφερε και τη μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της εφημερίδας, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια, σημείωσε παθητικό που ανέρχεται στα 74 δισεκατομμύρια λιρέτες, ενώ μέσα σε δύο χρόνια μείωσε κατά το ήμισυ τις πωλήσεις της, φτάνοντας στο σημερινό κατώτερο όριο των 50.000 ημερησίως.

Η μείωση της κυκλοφορίας οδήγησε στη χρεοκοπία και ανάγκασε τη διεύθυνση να προχωρήσει σε πολλές απολύσεις. Ετσι, την Πέμπτη οι μέτοχοι - το κόμμα των «Δημοκρατικών της Αριστεράς» και οι δυο επιχειρηματίες της Ρώμης Αντζελούτσι και Μαρκίνι - της επιχείρησης ανακοίνωσαν τη χρεοκοπία και τη διάλυση της εταιρίας, αναθέτοντάς τη στα χέρια τριών εκκαθαριστών, που θα πρέπει να «κλείσουν» τα χρέη και αν είναι δυνατόν, να βρουν νέους αγοραστές - χρηματοδότες. Σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια αποδειχτεί ανεπιτυχής, απλά η εφημερίδα θα κλείσει.

Αυτή η προοπτική του οριστικού κλεισίματος είναι που κάνει τους 200 δημοσιογράφους της «Ουνιτά» να φοβούνται ότι, αν δε βρεθούν σύντομα νέοι αγοραστές, η εφημερίδα τους θα κλείσει και, στην καλύτερη περίπτωση, οι νέοι εκδότες που θα την αναλάβουν θα προβούν σε ριζικές περικοπές. Αυτό σημαίνει μείωση των συντακτών από τους 125 σε 40 - 50. Ετσι, οι συντάκτες της εφημερίδας βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν συζήτηση για περικοπές και ούτε πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το νέο εκδότη.

ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ κατά του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΚΚ Ρωσίας - Λευκορωσίας

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ με ανακοίνωσή του (12/6)τάσσεται κατά της πραγματοποίησης του ιδρυτικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας, που συγκαλεί η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ, και θεωρεί ότι πρόκειται για ενέργεια βιαστική και πρόωρη και «προβοκατόρικη».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «το κόμμα μας τάσσεται πάντα υπέρ της σύσφιξης των αδελφικών σχέσεων Ρωσίας και Λευκορωσίας, όλων των λαών της Σοβιετικής Πατρίδας. Με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ και των συμμάχων του η Κρατική Δούμα έλαβε την ιστορική απόφαση καταγγελίας των επονείδιστων Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ. Σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των κομμουνιστών βουλευτών κατορθώθηκε να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ το Σύμφωνο για τη δημιουργία του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μη μας προκαλεί απορία το γεγονός ότι η μεγάλη ιδέα της ένωσης των αδελφών λαών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έγινε αφορμή για ανοιχτές επιθέσεις κατά του ΚΚΡΟ από μέρους του Ο. Σένιν και ορισμένων άλλων μελών του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΚΡΟ και με τις εκκλήσεις για διάσπαση των γραμμών του.

Θεωρούμε ότι στις δοσμένες συνθήκες είναι σκόπιμο να επανεξεταστεί η απόφαση και να μη συγκληθεί το ιδρυτικό Συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την ηγεσία των ΚΚ που δρουν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, χωρίς την ολόπλευρη επεξεργασία των οργανωτικών και νομικών ζητημάτων της δημιουργίας του ενιαίου κόμματος του Ενωσιακού Κράτους.

Θεωρούμε επίσης ότι η βιασύνη και η σε στενό κύκλο προπαρασκευαστική δουλιά για τη σύγκληση του Συνεδρίου σ' αυτές τις συνθήκες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προβοκάτσια, που θα περιπλέξει την πραγματική ενοποίηση των Δημοκρατιών και τη δημιουργία γνήσιας Ενωσης. Το δικαίωμα να πάρουν απόφαση για τη δημιουργία ενωσιακού κόμματος ανήκει αποκλειστικά στα Συνέδρια των ΚΚ της Λευκορωσίας και της Ρωσίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ