ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το αδιέξοδο των εργατικών οικογενειών με τους παιδικούς σταθμούς

Μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο βρίσκονται για άλλη μια χρονιά δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες που παλεύουν για το μεροκάματο. Δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), είναι αποθαρρυντικά. Η χρηματοδότηση μειώνεται ακόμα περισσότερο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο προτείνει ουσιαστικά την πληρωμή τροφείων από τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν δωρεάν αλλά μόνο για έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών. Ακόμα, παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί. Επιπλέον, μία πλευρά που δεν έχει αναδειχτεί ιδιαίτερα είναι η εξής: Η λεγόμενη αξιολόγηση δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών που θα εμφανίζονται να μη φέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα, αφού αυτό είναι το κριτήριο για να αξιολογηθεί «θετικά» μια δομή ή υπηρεσία δήμου. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η λεγόμενη αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και που μπορεί να στερήσει εργαζόμενους που θα απολυθούν από παιδικούς σταθμούς.


Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα μερικές πλευρές του θέματος παιδικοί σταθμοί, με αφορμή αυτές τις εξελίξεις.

1. Το θέμα της πληρωμής τροφείων από τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που είναι δωρεάν, δεν προκύπτει για πρώτη φορά. Μπορεί, βέβαια, τώρα να το ανακινεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, ωστόσο πρέπει να θυμίσουμε ότι και την περίοδο 2012-2013 αλλά και τη χρονιά 2013-2014 για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περισσότερα παιδιά επειδή οι αιτήσεις ήταν περισσότερες, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη «μείωση του κόστους ανά παιδί», με αποτέλεσμα να κόψουν ακόμα κι από το φαΐ των νηπίων. Σε αυτό είχε συναινέσει η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Αυτό δεν είναι πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των γονιών; Επίσης, πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας - όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» - ζητούσαν από τους γονείς να πληρώσουν συνδρομή κάθε μήνα για τα παιδιά τους κι ας ήταν στο ...δωρεάν πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Και αυτό γινόταν στη λογική του να πάρουν περισσότερα παιδιά. Τώρα, όπως φαίνεται, πάνε κατευθείαν στην τσέπη του γονιού για να καλύψουν το ίδιο πρόβλημα.

2. Υπόθεση ΕΣΠΑ: Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις - καθ' ομολογία εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας - θα κινηθεί κάτω από τα περσινά επίπεδα. Τι αναδεικνύει αυτό; Οτι όταν ο σημαντικός τομέας της προσχολικής αγωγής εξαρτάται από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις προτεραιότητες που βάζουν προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου, τότε με μαθηματική ακρίβεια έστω και αυτά τα ψίχουλα που μοιράζουν στο λαό, πολύ σύντομα περιορίζονται δραστικά ή και κόβονται. Και βέβαια πρέπει να επισημάνουμε πως στο ειδικό θέμα των παιδικών σταθμών, οι ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις πραγματικές. Ετσι, τη στιγμή που προχωρούν περικοπές από τους κρατικούς, περιφερειακούς, δημοτικούς προϋπολογισμούς σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, στη βάση των επιταγών του κεφαλαίου και της ΕΕ, τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των λαϊκών οικογενειών για παιδικούς σταθμούς. Οχι μόνο γιατί τα δύο τελευταία χρόνια χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, όχι μόνο γιατί και όσα εντάχθηκαν δεν ήταν εξασφαλισμένα (και αυτό αποδεικνύεται και τώρα), αλλά και γιατί οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με όρους «παιδοφυλακτηρίου», με ελάχιστες υποδομές και με εργαζόμενους που δεν ξέρουν εάν τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να είναι στη δουλειά τους.

3. Η κουβέντα των τελευταίων ημερών συσκοτίζει το μέγεθος του προβλήματος. Κι αυτό γιατί σε όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν κριτήρια αποδοχής που μπαίνουν. Και για να γίνει δεκτό ένα παιδί πρέπει να ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κριτήρια αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται τα παιδιά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Αποκλείονται παιδιά που η οικογένειά τους έχει εισόδημα από 30.000 και πάνω. Στους δημοτικούς σταθμούς (εκτός ΕΣΠΑ) αποκλείονται τα παιδιά που η μάνα τους είναι άνεργη γιατί - λένε - αφού είναι άνεργη μπορεί να τα προσέχει η ίδια. Ετσι, λοιπόν, η περίφημη μοριοδότηση αποκλείει χιλιάδες παιδιά και αφήνει εκτεθειμένα χιλιάδες νέα ζευγάρια εργαζομένων. Να λοιπόν πώς μια βασική ανάγκη για προσχολική αγωγή, που πρέπει να έχουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, δεν καλύπτεται. Είναι απαράδεκτο για μια υπόθεση που αφορά την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν, να υπάρχει «μοριοδότηση».

4. Ισως το πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά τους παιδικούς σταθμούς είναι το τι κάνουν όσα παιδιά 2, 3 ή 4 ετών πάνε στους παιδικούς σταθμούς. Δυστυχώς, είναι τέτοιες οι συνθήκες και για το προσωπικό και για τα παιδιά (σ.σ. πολλά από αυτά τα περιγράψαμε και παραπάνω) που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά απλά και μόνο διαβιούν όλα μαζί σε κτίρια μέχρι να περάσει η ώρα και να τα πάρουν οι γονείς τους. Ενα παράδειγμα για το τι συμβαίνει σε παιδικούς σταθμούς είναι το εξής: Πρόσφατα, με αφορμή τις γιορτές που διοργανώνονται για το τέλος της σχολικής χρονιάς (υπάρχουν και παιδικοί σταθμοί που κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις) έγινε το εξής: Σε παιδικό σταθμό της Αττικής, το θέμα της γιορτής στην οποία συμμετείχαν παιδάκια μέχρι 5 ετών ήταν η ...Eurovision. Παιδάκια αναπαριστούσαν την Παπαρίζου, τον Ρουβά και άλλους. Και είχαν κάνει προετοιμασία μηνών γι' αυτό, αφού είναι λογικό πως σε αυτή την ηλικία η εκμάθηση χορευτικών κινήσεων και ο συγχρονισμός απαιτούν πολύ χρόνο. Τι έμαθαν αυτά τα παιδάκια, ποια εμπειρία αποκόμισαν, ποια πρότυπα έπρεπε να μιμηθούν μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Δεν είναι επιζήμιο αυτό για τη διαπαιδαγώγηση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε αυτή την ηλικία;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς. Και από αυτή την άποψη οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να κινητοποιηθούν για τις δεκάδες δομές στους δήμους όλης της χώρας που απειλούνται με κλείσιμο εξαιτίας της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή και άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα όποια τροφεία, να μην επιβληθούν νέα σε περιπτώσεις όπου αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, όπως στο ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δομών και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ