ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 1999
Σελ. /35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να φωνάξουμε γιατρό;

ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν είναι ...γεωμετρία, κι ότι, τέλος πάντων, ορισμένα πράγματα μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους και από διαφορετική σκοπιά, αλλά μήπως το παράκαναν λίγο αυτή τη φορά;

***

Διότι κυβερνών κόμμα, να έρχεται δεύτερο, να μειώνεται το ποσοστό του, να μειώνονται οι ψηφοφόροι του, εν ολίγοις να συρρικνώνεται η δύναμή του σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς, κι αυτοί να επιχαίρουν ότι ...δικαιώθηκε η πολιτική Σημίτη;

***

Ε, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ελπίζουμε ότι ...δεν πανηγυρίζουν ακόμα, γιατί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε πλέον παρά να προσφύγουμε στην αρωγή της επιστήμης και, συγκεκριμένα, της ψυχολογίας.

***

Εκτος πια κι αν θεωρούνε ...νίκη τους τη δήλωση του Καραμανλή ότι θα στηρίξει την πολιτική που οδηγεί στην ΟΝΕ, οπότε δε θα τους χαλάσουν τα σχέδια. Ομως, αυτό ήταν, ούτως ή άλλως, δεδομένο...

***

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της "κεντροαριστεράς", μόνο το Συνασπισμό μπορούμε να θεωρήσουμε "νορμάλ", αφού, τέλος πάντων, τα στελέχη του είχαν μια λογική μετά το αποτέλεσμα στάση: Δηλαδή, κάτι ξινισμένα μούτρα μέχρι το πάτωμα!

***

Βέβαια, πολύ αμφιβάλλουμε, αν έχουν αντιληφθεί το γιατί οι ψηφοφόροι τούς επιφύλαξαν τόσο ...θερμή υποστήριξη, ώστε να καταποντιστούν ακόμα και στις πιο ισχυρές τους εκλογικές περιφέρειες.

***

Οι περισσότεροι, μάλλον, πιστεύουν τις θεωρίες της Δαμανάκη, σχετικά με το ότι η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα ...ανώριμη για τόσο πολύ "εκσυγχρονισμό"!

***

Το ότι οι Ελληνες απεχθάνονται τα "παζάρια" κάτω από το τραπέζι, τις θέσεις "ήξεις - αφήξεις" και την πολιτική στήριξης μιας κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι αντιπολιτεύονται, μάλλον είναι μακριά από τη λογική τους.

***

Η ΑΠΟΨΗ που λέει πως όταν ο λαός εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας ενεργά είναι από μόνο του θετικό στοιχείο, πάντως, επιβεβαιώθηκε περίτρανα, για μια φορά ακόμα, και δε μιλάμε μόνο για τις εκλογές, αλλά και για τους αγώνες που έκανε τον τελευταίο καιρό. Οσοι θέλουν να καταλάβουν... ας καταλάβουν.

Βολικές "ερμηνείες" της υποταγής

Ηταν αναμενόμενο ότι την επομένη της κάλπης και της λαϊκής ετυμηγορίας, θα ξεκίναγε η γνωστή μάχη των "ερμηνειών" του εκλογικού αποτελέσματος. Οι γνωστοί "έγκυροι" αναλυτές και οι "αρμόδιοι" των δύο μεγάλων κομμάτων, ανέλαβαν, άλλη μια φορά, να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό... τι ψήφισε, ποια μηνύματα έστειλε και ποιο ήταν το νόημα της ψήφου του. Η μάχη αυτή των "ερμηνειών" για τα επιτελεία του δικομματισμού και της άρχουσας τάξης, δεν έχει μικρότερη σημασία από τη μάχη της κάλπης, ακριβώς γιατί μέσω αυτής αναλαμβάνουν να ευνουχίσουν και να προσαρμόσουν στα μέτρα της πολιτικής τους το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας, περνώντας το κυρίαρχο ζήτημα του σταθερού και της υποταγής σε αυτή. Ιδού ορισμένα από τα στερεότυπα που άρχισαν να λανσάρουν από την πρώτη στιγμή. Πρώτον, ο δικομματισμός ζει και βασιλεύει. Δεύτερο. Η πολιτική σταθερότητα και η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τρίτον: Το ΠΑΣΟΚ με ορισμένες (μικρο) διορθώσεις της - κοινωνικής - πολιτικής του, μπορεί άνετα να υπερκεράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να κερδίσει τις εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2000. Τέταρτον: Το ΚΚΕ είναι μεν το τρίτο κόμμα, αλλά οφείλει την άνοδό του κυρίως στη στάση του απέναντι στον πόλεμο, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι η δυναμική ανόδου θα εξαντληθεί το επόμενο διάστημα.

Φυσικά δεν περίμενε κανείς ότι τα επιτελεία του δικομματισμού και τα φερέφωνά τους θα εναρμονίζονταν με τα συμπεράσματα της λαϊκής ετυμηγορίας. Τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.

Ανεπίδεκτοι...

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα, λέει ο λαός μας. Θυμηθήκαμε την παροιμία, καθώς ακούγαμε τις χθεσινές δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου. Κάθε φορά, που ο λαός στέλνει το μήνυμά του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να 'σου και ο υπουργός Αμυνας, να το παίζει η"αριστερή" συνείδηση της αντιλαϊκής, κυβερνητικής πολιτικής και να σκορπίζει αυταπάτες, περί Κεντροαριστεράς, κλείνοντας πονηρά το μάτι σε όσους θέλουν να αλληθωρίζουν. Το ίδιο έκανε και χτες. Σίγουρα, τις επόμενες μέρες θ' ακούσουμε ακόμη περισσότερα. Είναι κι αυτά, μια ακόμη απόδειξη, πως ουσιαστικά δεν έλαβαν κανένα μήνυμα...

Σαφής, αριστερόστροφη τάση

Τα εκλογικά ποσοστά κλέβουν συνήθως τις εντυπώσεις σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και χωρίς, να ισχυριζόμαστε, πως δε βγαίνουν κι απ' αυτά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, εξίσου, αν όχι και περισσότερο σημαντικές εκτιμήσεις, μπορεί κανείς να βγάλει και από τους απόλυτους αριθμούς των ψήφων, που πήρε κάθε κόμμα.

Το σημειώνουμε, γιατί και μόνο μια ματιά στα νούμερα αυτά και κάνοντας τις αντίστοιχες συγκρίσεις, με τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 1994 και 1996, οδηγεί σε μια σειρά σοβαρές σκέψεις:

Πρώτον, η άνοδος σε ψήφους του ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα μεγάλη και προσεγγίζει το 50%, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996 και το 36%, με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 1994.

Δεύτερον, η ΝΔ σημειώνει μείωση ψήφων, σε σχέση με το 1996 και μικρή αύξηση, σχετικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές (μόλις 7,9%), ενώ παρουσιάζουν μείωση ψήφων, ως άθροισμα κομμάτων ΝΔ + ΠΟΛ.ΑΝ + Φιλελεύθεροι, σε σύγκριση τόσο με το 1996 όσο και με το 1994.

Τρίτον, η σημαντική άνοδος των ψήφων του ΚΚΕ, αλλά και αυτή του ΔΗΚΚΙ, σε συνδυασμό με το προηγούμενο, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, πως οι προχτεσινές εκλογές σηματοδοτούν μια σαφή αριστερόστροφη τάση μέσα στο εκλογικό σώμα.

Τα ανέκδοτα της κάλπης

Εδωσαν και πήραν τα ανέκδοτα της στιγμής, το βράδυ της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το προχωρημένο της ώρας και ο έκτακτος χαρακτήρας της Δευτεριάτικης έκδοσης του "Ρ", δε μας επέτρεπε να δημοσιεύσουμε ορισμένα και γι' αυτό το κάνουμε σήμερα.

Μα τι κάνουν αυτοί, αναρωτήθηκε ξαφνιασμένος κάποιος, μόλις είδε στην τηλεόραση κάποιες δεκάδες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζουν που το κόμμα τους βγήκε δεύτερο κόμμα... Και συμπλήρωσε: Σε λίγο θα πανηγυρίζει και η ΑΕΚ. Κι αν, μάλιστα, εφαρμοστεί η ίδια λογική και στο πρωτάθλημα, τότε πρωταθλήτρια πρέπει να αναδειχτεί η δεύτερη ομάδα και όχι ο Ολυμπιακός

Κι ενώ οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ συνέχιζαν να πανηγυρίζουν, που το κόμμα τους δεν έπαθε συντριβή(!), ένας τρίτος μονολογούσε: Μερικοί μερικοί, βάλθηκαν να μας τρελάνουν τελείως. Τώρα καταλαβαίνω, γιατί έσπευσε ο ψυχίατρος, ο Μυλωνάκης, να δηλώσει υποστήριξη στον Σημίτη (σ.σ. ήταν ένας από τους "78 πρώην αριστερούς"). Μυρίστηκε πελατεία ο άνθρωπος...

Περί Συντάγματος

Την τήρηση του Συντάγματος επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να δηλώσει - ακόμα μια φορά - ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2000.

Το σημειώνουμε μόνο και μόνο, επειδή ο πρωθυπουργός... θυμήθηκε και ανέφερε το Σύνταγμα της χώρας. Προφανώς, μιλάει για το ίδιο, ακριβώς, Σύνταγμα, που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια όταν επέτρεψε να γίνει η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για να περάσουν και να περνούν ακόμη οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι εταίροι της εγκληματικής συμμαχίας! Και το σημειώνουμε, γιατί άλλα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, γι' αυτές τις περιπτώσεις. Και συγκεκριμένα, επιβάλλει την ψήφιση ειδικού νόμου από τη Βουλή.

Πιο "δεξιά" και αντιλαϊκά

Ποιο ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε - πέρα από τα δημαγωγικά και υποκριτικά περί "παράταξης όλων των Ελλήνων" κλπ - στην πρώτη δήλωσή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κ. Καραμανλής; Οτι το κόμμα του θα κάνει το παν για να στηρίξει την πορεία προς την ΟΝΕ. Προσδιόρισε μάλιστα και την ουσία της "αντιπολιτευτικής" τακτικής, λέγοντας ότι "θα πιέσουμε την κυβέρνηση να περιορίσει τον αδηφάγο δημόσιο τομέα και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα". Είναι ολοφάνερο πώς θα κινηθεί στο εξής η ηγεσία της ΝΔ: Πιο δεξιά, πιο νεοφιλελεύθερα, περισσότερο αντιλαϊκά. Φυσικά θα προσπαθήσει να συγκαλύψει αυτή την απάνθρωπη πολιτική που πρεσβεύει, με αχαλίνωτη δημαγωγία, παρουσιάζοντας αυτήν την πολιτική ως αυτή που συμφέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

"Ζαλισμένοι" από τη διαφορά των "τριών μονάδων" δεν μπορούν βέβαια να διακρίνουν ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν επιβράβευσαν βέβαια την πολιτική της, για την οποία δεν τρέφουν αυταπάτες. Η αντιλαϊκή φόρα που έχει πάρει η ηγεσία της ΝΔ θα επιτρέψει σε περισσότερους να διακρίνουν τι κρύβεται πίσω από τη δημαγωγία και την "αντιπολίτευσή" της.

Και έπεται συνέχεια...

Τα νώτα

της γυρίσανε

οι λαϊκές οι μάζες

κι απ' τις "πετριές"

που έφαγε

εγέμισε με... γάζες,

αλλά μυαλό

δεν πρόκειται,

στα σίγουρα, να βάλει

γι' αυτό την άλλη

τη φορά

σπάστε της το... κεφάλι!

Το πόδι

της τσακίσανε,

τη ρίξαν απ' τη σκάλα

κι απ' τη "σπρωξιά"

που έφαγε

πηγαίνει σαν... τραμπάλα,

αλλά σαν πρώτα

θα τραβά,

σταλιά δεν αμφιβάλλω,

γι' αυτό

στις νέες εκλογές

σπάστε της και το άλλο!

Ο οίστρος

Διαφορές με σημασία

Πολλά και διάφορα γράφονται και λέγονται τις μέρες αυτές, για τον δικομματισμό, την αντοχή του κλπ., κλπ. Οι περισσότεροι αναλυτές βγάζουν τα συμπεράσματά τους από το γεγονός, πως οι δύο βασικοί εκπρόσωποί του (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) συγκέντρωσαν ένα ποσοστό, που προσεγγίζει το 70% και επομένως είναι πολύ κοντά σ' αυτό των ευρωεκλογών του 1994.

Δε θέλουμε, να μειώσουμε τη σημασία αυτού του γεγονότος. Και σίγουρα, προτιμούσαμε και παλέψαμε για να είναι το άθροισμα αυτό αρκετά μικρότερο. Υπάρχει, όμως κι ένα άλλο γεγονός, το οποίο έχει κι αυτό ξεχωριστή σημασία και οι προαναφερόμενοι αναλυτές αποφεύγουν συνήθως να το σημειώσουν. Το αντιδικομματικό - αν το ονομάσουμε έτσι - 31% περίπου των προχθεσινών εκλογών, που γύρισε την πλάτη του σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σαφώς διαφορετικό και ποιοτικά ανώτερο, από το αντίστοιχο 30% του 1994. Πρώτον, γιατί στηρίζεται πλέον στο ποσοστό του ΚΚΕ κυρίως και στη δυναμική, που αυτό δημιουργεί. Και δεύτερον, γιατί είναι σαφώς αριστερόστροφου προσανατολισμού γενικότερα, ενώ το 1994 συμπεριλάμβανε και το ποσοστό της ΠΟΛ.ΑΝ. (8,65%).Ας μας επιτρέψουν, λοιπόν, να παρατηρήσουμε, ότι οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον γενικότερα, θα κριθεί πολύ περισσότερο, από το δεύτερο γεγονός, παρά από το πρώτο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ